Keskustelut Harrastukset Painovesi – putken paksuus?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)
  • Painovesi – putken paksuus?

    Ehkäpä täältä löytyy tietoa ja osaamista vesihuollon järjestämiseen perinteisin keinoin?

    Kesäpaikalla talo/tilakeskus sijaitsee vajaa 200 metriä rannasta ja saunasta. Talon lähettyvillä on lähdekaivo. Sen vesipinta on reilu 10 metriä saunan lattiaa korkeammalla.

    Ajatuksena on vetää painovesiputki (ns. siniraitaa) kaivosta saunaan. Aika mukavasti sen saa tasaisesti laskemaan saunalle mutta tieuran alituksessa sen täytyy nousta metrin verran (korkoa) ja toki sitten saunan vieressä on nousua.

    kysymykset. Onnistuuko? Riittäkö korko? Pitääkö laittaa 32mm putki vai riittäisikö 25mm tai jopa 20mm? Ohuemman kanssa olisi pienempi jumppa sen levittämisessä. Mitään massiivisia vesimääriä ei tarvita, mutta tuleeko ohuesta putkesta sitä vähääkään? Putki lasketaan syksyllä tyhjäksi, palloventtiilit aattelin laittaa sinne kohtiin jotka ei muuten tyhjene. Putki jää siis tantereelle myös talveksi.

  • uudehko metsänomistaja

    Putken koko riittää. Putken laskeminen tyhjäksi talven ajaksi ei kuitenkaan ole välttämättä turhaa. Itse putki kestää jäätymisen. Tavallisesti putkessa on kuitenkin joku säätö- tai sulkulaite, venttiili. Monet kaupan olevista venttiileistä eivät kestä veden jäätymistä venttiilin sisään. Venttiilimateriaali murtuu veden laajenemisen ansiosta. Tyhjennysventtiili putken matalimmasta kohdasta mahdollistaa helpon tyhjennyksenja tuvaa myös venttiilin jäätymisen.

    jees h-valta

    Jos ei ole mahdollista lämmittää tilaa ympärivuotisesti on silloin parasta tosiaan päästää ainakin paineettomaan asentoon eli venttiiliä ei kokonaan auki eikä kokonaan kiinni. Venttiilit usein ns. palloventtiileitä ja pallon sisään jäävä vesi pullauttaa kyljen auki messinkirungosta sen jäätyessä. Silloin toki lähteeltä tuleva pitää tulpata sieltä päästä.

    sata

    Kas, kun ette ala”huopaamaan”.

    Minulla on kaivo kankaalla, putousta n.8 m. matkaa n. 600 m. letku 1/2″.

    Letkun avoin pää ämpärissä noin 50 cm pohjapinnan yläpuolella. Putken alapäässä on sulkuventtiili. Paine alle kilo.

    Kun vesi loppuu, odotellaan, että kaivo täyttyy jolloin vedentulo rantasaunaan jatkuu. Vesipinnan korkeuden kaivossa totean kohottamalla saunalla letkunpäätä ylös. Talveksi kaivossa letku ylös js alapäässä letku auki.

    Nyt on kyse nestevirrasta, ei ilma eikä säkkövirrasta.

    sa-ta

    Petkeles

    Tuossa omassa metsässä on muinaisjäännöksenä rengastettu lähde, josta on letkua linnuntietä 550 metriä entiselle käyttöpaikalle. Näyttäisi olevan 3/4 kokoa ja pudotusta on kartalta katsottuna arviolta 6 metriä, kuitenkin selvästi alle 10. Hyvin tulee vettä vaikka ei kukaan sitä käytäkään.

    Pete

    Kiitos, tässä tuli jo paljon uskonvahvistusta! Eilen ”löytyi” 32mm siniraitaa reilu kilometri navetanvintiltä. Isäukko oli kertomansa mukaan ostanut kun halvalla sai vaikka maakaapelin suojaputkeksi… no ei ole kaapeleita laitettu joten laitetaan kesävesi mökille vaikka onkin tarpeettoman järeää.. Pistän sinne ei-tyhjeneviin kohtiin kolmihaaran ja palloventtiiliin.

    On tämä hyvä foorumi. Vaikka tiukasti välillä väännetään, ja Jyrkästi omaa näkemystä puolustetaan, niin apua saa kun sitä tarvitaan.

    Terveisin,

    viljelymetsätalouden (havupuu) harjoittaja. Nyt ja aina.

    Visakallo

    Nyt kun on paljon viisauutta koolla, niin selittäkääpä, mikä aiheuttaa tuolla edellä kertomani vesilukkoilmiön, eli vesi ei lähde juoksemaan letkussa alamäkeen? Jos letku oli täysin tyhjä, ongelmaa ei ollut, mutta jos sinne oli jäänyt vähän vettä, piti letkua nostelemalla hieman temppuilla, jotta vesi alkoi juosta? Aikoinaan pienen pojan pää ei riittänyt kysymystä selvittämään.

    Tolopainen

    Liian pieni hydrostaattinen paine. Ohut letku vastustaa virtausta, vesi ei virtaa lainkaan putken seinämän lähellä ja siinä on kinemaattista kitkaa ja laminaarista virtausta, vasta letkun keskipisteen lähellä taphtuu  turbulentista virtausta. Jos osaa ratkaista bernoulinyhtälön, siitä se selviää tämäkin asia, eli kaikki mitä fysiikassa ja kemiassa tapahtuu on matematiikkaa.

    Visakallo

    Eli kansanomaisesti myös tasaisena jatkuvaan alamäkeen tarvitaan ns. lappoilmiö, jotta vesi varmasti lähtee juoksemaan letkussa?

    Tolopainen

    Jos paine ei muuten riitä, niin tarvitaan ohuessa putkessa tai jotain ainetta joka pienentää nesteen viskositeettia.

    uudehko metsänomistaja

     

     

    Visakallion kysymykseen: Jos ylös/alassuuntaan mutkittelevassa putkessa on vähän vettä, saattaa syntyä ongelmia virtauksen käynnistämisessä. On selvää, että vesi asettuu luonnostaan putken alimpiin mutkiin ja ilma ylimpiin  mutkiin. Jos putken lähtöpisteeseen juoksutetaan vettä pienellä paineella, siirtyy vesi ylöspäin menevässä putkenosassa ylöspäin pakottaen siellä olevan ilman painumaan alaspäin. Ja näin edelleen jokaisessa mutkaparissa.

    Koska alaspäin virtaa vain ilmaa, katkeaa nesteen luppovaikutus, eli syöttöpainetta tarvitaan kompensoimaan nousevan putken osan koko korkeuserojen yhteenlaskettu matka. Putken ollessa täynnä vettä toimii luppoilmiö eli syöttöpainetta tarvitaan vain syöttöpisteen ja poistopisteen välisen korkeuseron korvaamiseen. Lisäksi kaikissa tapauksissa on huomioitava virtausvastus. Kuitenki putken täyttötilanteessa, jolloin virtaus saa olla lähes olematon myös virtausvastus on liki olematon.

    Putken muotoilu (mutkien muuttelu) syötön alkaessa auttaa nousevien putkenosien aiheuttaman lupon katkaisussa ja putki saadaan täyteen vettä pienemmällä paineella. Syöttöpaineen suurentaminen auttaa tietysti myös ongelmaan.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 21)