Keskustelut Metsänomistus Paikkatietoikkuna

  • Tämä aihe sisältää 28 vastausta, 15 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 4 vuotta, sitten vmt toimesta.
Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 28)
  • Paikkatietoikkuna

    Teen historiakirjaa ”puuhamaastani” ja imuroin siihen ilmakuvia tuolta paikkatietoikkunasta. Ne onnistuin yhdistämään Ifolorin kuvakirjaohjelmalla tarkoituksenmukaisiksi aukeamiksi.

    Mukava oli myös katsella vuoden 2011 syksyllä otettua ilmakuvaa, jossa tarpeeksi suurennettuna näkyi vaikkapa äestäjän tekemät urat.

    Hyötyä saattaisi olla esimerkiksi rajapyykkien paikkojen etsimisissä, kun ilmakuvaan lisää kiinteistöjaotuksen, sillä kuvasta erottuvat yksittäiset puut ja pensaat.

    Ongelmaksi kuitenkin tuli se, ettei paperitulostus ollutkaan se, mitä näin tietokoneen ruudulla vaan joku ruutu kartalla ja pienemmässä mittakaavassa. Ifoloriakin varten piti tallentaa usempi ruutu, jotka sitten kirjan ohjelmalla onnistui kasaamaan. Varmaan joku tietokoneita paremmin hallitseva tietää ratkaisu, miten sen kuvanäkymän saisi suoraan tulostettua. Tai sitten ei se olekaan mahdollista.

    Joulupyhinä voi siis ainakin paremman puutteessa käydä laskemassa metsänsä puut koneen näytöltä.

    Hyvää joulua
    T
    Timppa

  • Kurki

    Timpalle kysymys.
    Miten löydät tuolta ilmakuvat?

    Ilmakuvat, joita käytän, ovat maanmittauslaitoksen ja ainakin 10 vuotta vanhoja täältä Kainuusta.

    koutus

    Timpalle sama kysymys.
    Miten ja mistä löydät mainitsemasi ilmakuvat?

    Vai tarkoitatko ehkä Kansalaisen Karttapaikan kuvia.
    Omilta alueiltani ne ovat pääosin viime vuodelta ja värikuvia.
    Tarkkoja, mutta ei niistä yksittäisiä puita pysty laskemaan.

    Hyvää Joulua ja ensi vuotta 2013 !

    ihmettelijä

    http://www.paikkatietoikkuna.fi/web/fi/kartta

    Siitä sitten zuumaat hiiren kaksoiskilikkauksella vaikka omalle tontillesi, tai naapurin…
    Vasemmassa reunassa on valikko, valitse karttatasot jolloin aukeaa lukematon määrä erilaisia tietokantoja. Valitse ortoilmakuvat ->laita rasti ruutuun kohtaan ortoilmakuva tai väärävärikuva, josta ilmenee paremmin eri metsäkuviot

    Ilmakuvan päälle voit kätevästi lisätä tilanrajat. Valitse kohta kiinteistöjaotus, myöskin kiinteistötunnukset voi ottaa näytölle samalla. Meilläpäin ainakin kuvat on viime keväältä eli hyvinkin tuoreet.

    jne sieltä löytyy vaikka mitä esim kaikki Suomen pellot EU- tunnuksineen.

    Kurki

    Kiitos, löytyi ortoilmakuvat.

    Nuo ilmakuvat näyttävät olevan samat kuin Maanmittauslaitoksen kansalaisen karttapaikassa ja 10 vuotta vanhoja täällä Kainuussa.
    Kuvat on otettu aamupäivällä, sillä puiden varjot näkyvät häiritsevasti lännen suuntaan pitkinä.
    Tuo väärävärikuva parantaa jonkin verran tarkkuutta.

    koutus

    Varsin helpoksi ja käyttökelpoiseksi olen tuon karttapaikkaikkunan havainnut, ja kiitos erityisesti ihmettelijälle hänen ennen joulua antamistaan selkeistä ohjeista.
    Parasta tuossa karttapaikkaikkunassa on se, että kiinteistönumeroiden avulla pystyy nopesti surffaamaan kohteesta toiseen ilman uusia hakuja.
    Noiden 20×20 ruutujen hehtaarikohtaiset maanpeitetiedot vastaavat ainakin omien kohteitteni puustotietojen osalta varsin tarkoin todellisuutta. Poikkeuksena on muutaman hehtaarin pala ensiharvennettua kuivan kankaan männikköä, jossa puiden keskipituus on yli 10 m ja läpimitta yli 10 cm, mutta ikkuna antaa puolta pienemmät arvot. Toisaalta ortoilma- ja väärävärikuvat ovat harvennuksen seurauksena riittävän tarkkoja yksittäisten puiden ja runkoluvun laskemiseksi.
    Yllättävintä on ollut huomata, kuinka harvinaisia ja laajemmin vain suojelualueilla esiintyviä ovat ainakin omilla metsäseuduillani sinisellä kuvatut pohjapinta-alaltaan parhaiten puuta sisältävät metsät.

    Caballista

    ***
    Yllättävintä on ollut huomata, kuinka harvinaisia ja laajemmin vain suojelualueilla esiintyviä ovat ainakin omilla metsäseuduillani sinisellä kuvatut pohjapinta-alaltaan parhaiten puuta sisältävät metsät.
    ***
    Samaa olen ihmetellyt. Toivoisin metsäteollisuuden kertovan, että missä niitä puurikkaita seutuja on, missä metsänomistajat panttaavat puuta sahojen kiusaksi.

    Gla

    Oletko Timppa jo saanut kuvat kuntoon?

    Kirjautumalla paikkatietoikkunan sivustolle ehkä jotain lisäominaisuuksia tulee käyttöön. Itse en viitsinyt, joten kokosin muutamia karttatasoja powerpointtiin. Paikkatietoikkunassa tiedot on ruuduissa, joiden rajoja ei näy, mutta kokeilemalla selviää. Copypaste-menetelmä ei siis sellaisenaan toimi vähänkään isommilla alueilla, vaan tiedot pitää kopioida ruuduittain ja sitten powerpointissa yhdistää sopiviksi kokonaisuuksiksi. Hiukan täytyy kokeilla, miten logiikka toimii, mutta pian sen hoksaa. Kannattaa kopioida ruutuja valmiiksi dioihin, josta sitten niitä siirtelee sopiviin paikkoihin. Kuvien skaalauksen kanssa pitää olla varovainen, homma menee herkästi siinä sekaisin. Jos samassa diassa on useampi ruutu, skaalauksen myötä ruudut menee päällekkäin ja kartta on tietysti kelvoton. Kaikki ruudut pitää siis skaalata erikseen, mutta tietysti saman kokoisiksi. Samoin siinä pitää olla tarkkana, mikä karttataso on alimmaisena ja mikä päällimmäisenä. Muuten esimerkiksi rajat jää piiloon.

    Itse otin powerpointtiin maaperäkartan selityksineen, rajat, ojat (osin vanhentunutta tietoa tosin), korkeuskäyrät, tiestön ja kasvupaikat selityksineen. Samalla otin myös maasto- ja taustakartan sekä ilmakuvan väärävärisenä, jos niille jotain käyttöä myöhemmin keksin. Kasasin noista maaperä- ja kasvupaikkakartat. Liikaa ei kannata ahtaa tietoa yhteen kuvaan, kolme (esim. maaperä, tiestö, rajat) on sopiva määrä luettavuuden kannalta. Tulostuksen kanssa ei pitäisi olla ongelmia. Kopiolaitoksessa saa kuvat muutamalla eurolla vaikka lamiointua, jolloin niistä saa maastokelpoisia.

    Varsin havainnollista tietoa metsästä. Toivottavasti myös totuudenmukaista.

    Matti Kärkkäinen kertoi Metsieni kirjassaan, että palkkasi yliopistolta geologin selvittämään, mistä kannattaa etsiä sora- ja hiekkaesiintymiä esimerkiksi teiden rakentamista varten. Paikkatietoikkuna taitaa ajaa nyt saman asian hiukan halvemmalla.

    A.Jalkanen

    Väärävärikuva on parempi kuin ilmakuva puulajisuhteiden selvittämisessä. Keväällä otetuissa ilmakuvissa lehtipuustot näyttävät aivan puuttomilta.

    Maaperäkartta lienee aika yleispiirteinen ja epätarkka, joten geologistakin voi olla hyötyä, jos halutaan selvittää tarkemmin maaperävarojen sijainti ja määrä.

    puunhalaaja

    Nyt on tullut uutta tavaraa paikkatietoikkunaan, näkee metsänkäyttöilmoitukset, kymppikohteet jne.

    A.Jalkanen

    Laittaisivat vielä HCV-alueet!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 28)