Keskustelut Metsänomistus Päätehakkuu hallintaoikeuden aikana

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)
  • Päätehakkuu hallintaoikeuden aikana

    20 vuoden hallintaoikeudesta on 15 vuotta jäljellä ja metsä pitäisi uudistaa, miten toimisitte?

    Voidaanko päätehakkuun tuloista ohjata osa suoraan metsän omistajalle, miten verotus? Metsänomistaja ei ole ALV-velvollinen, hänellä ei ole muita metsätuloja tai -menoja.

    Vai tehdäänkö tarkastelu vasta hallintaoikeuden päättyessä? Siinäkin tapauksessa varmaan todettaisiin, että metsää on käytetty hallintaoikeuden sallimaa enemmän ja voitaisiin maksaa hyvitystä metsänomistajalle. Miten verotus tuossa tilanteessa?

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Hallintaoikeus kysymykset ovat niin kinkkisiä että on turha sanoa että olisi pitänyt selvittää etukäteen. Ilmeisesti maasta ei edes löydy asiantuntijaa, joka pystyisi kysymyksiin aukottomasti vastaamaan.

    Siksi olisikin parasta että koko hallinta-oikeus systeemi unohdettaisiin, sillä saattaa hetkellisesti säästää vähän, mutta se saattaa johtaa sellaiseen umpisolmuun ettei siitä pääse ulos edes rahalla.

    Minulla onneksi ei ole ihan omia kokemuksia asiasta. Olen kuitenkin muutamaa tapausta seurannut läheltä ja jotain kauempaa. Lisäksi niitä on asioita on setvitty näillä palstoilla ja sanomalehdissä. Yhtäkään sujuvasti, ilman kinoja tai ihmetyksiä ja uudelleenjärjestelyjä, mennyttä tapausta en tiedä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Ola_Pallonivel

    Niin, en itse kannata tuota hallintaoikeuden pidätystä. Mutta niin teki toinen vanhempani MHY:n avustuksella. Itse kunnioitan sitä päätöstä, vastaa kuluista ja menoista noin yleistettynä. Antaa osan lahjana, jos niin haluaa. Tai on antamatta. Jos tilanne on jo viidessä vuodessa muuttunut, niin kannattaa purkaa järjestely. Tuohon löytyy yksinkertainen kaava verottajalta. Siihen vaikuttaa ikä, hallintaoikeuden kesto ja tilan arvo. Näin ulkomuistin perusteella. 15 vuotta on pitkä aika odottaa.

    Per Ä Reikäs

    Ne on ikäviä ja monimutkaisia, kaikenlaiset ”yhteismetsät”, kukin erikseen omille mailleen päättämään asioistaan. Makso mitä makso.

    rompe

    NO hallintaoikeuden haltija hakkaa kerran kymmenessä vuodessa metsikön kymmenen vuoden keskimääräisen kasvun verran ja rahat laittaa minne huvittaa kulujen jälkeen

    metsäharrastelija

    Verottajan ohjeissa on selkeä kanta

    Jos omistaja saa hallintaoikeuden kestäessä hakkuutuloja, katsotaan ne hänelle  hallintaoikeuden haltijalta saaduksi lahjaksi.

    Poikkeuksena tilanne, jossa päätehakkuulla hakataan koko halintaoikeuden aikainen kasvu, jolloin hallintaoikeus kannattaa päättää.

    Yksinkertaista lienee lahjoittaa ihan muuta rahaa kuin hakkuutuloja.

    Puuki

    Kasvun yli hakattu puu kuluu omistajalle.  Hallintaoik.omistaja antaa lahjaksi ( jos antaa )vain kasvuun sisältyvää puuta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tuo kasvun verran hakkaaminen onkin mielenkiintoinen asia. Valtakunnan tasollakaan ei kehoteta päättelemään sopivaa hakkuutasoa kasvusta, saati sitten tilatasolla. Jos tilalla on paljon taimikoita ja päätehakkuukypsää puustoa, kasvu voi olla pieni mutta hakkuumahdollisuuksia silti paljon ja tilan arvo suuri.

    metsäharrastelija

    Puuki on oikeassa, että kasvu yli vuosikasvun kuuluu omistajalle. Verottajan tulkinta lähtee siitä, että kyseessä on koko hallinta-aikainen tuotto eli jos metsä kasvaa 2000 kuutiota (100 kuutiota/vuosi) niin 5 vuoden jälkeen tehty 1000 kuution hakkuu kuuluu hallintaoikeuden haltijalle. Toinen tulkintahan olisi, että 500 kuuluu haltijalle ja 500 omistajalle. Tätä tulkintaa ei lien missään oikeudessa testattu.

    Tässä lainaus verottajan kannanotosta

    Jos osapuolet metsän hallintaoikeuden päättyessä edellä mainitussa tilanteessa katsovat, että viimeisen hakkuun tulot kuuluvat osittain tai kokonaan omistajalle ja esittävät perustellun selvityksen toteuttamastaan jaosta, tulo voidaan jakaa omistajan ja haltijan kesken myös verotuksessa. Jos hallintaoikeus sen sijaan edelleen jatkuu, tuloja ei voida jakaa, vaan ne verotetaan kokonaan hallintaoikeuden haltijan tuloina

    derHorst

    Talossa pitää olla yksi ja vain yksi isäntä. Muuten menee hankalaksi. Tuo hallintaoikeuden pidättäminen metsäomaisuuden kohdalla on aivan älytön tapa säästää muutama euron perintöveroissa. Tappio toiminnan järkevyydessä ja henkisellä puolella moninkertainen.

    Olen nähnyt tapauksen, jossa tuolla järjestelyllä tuhottiin tyttären ja vanhempien välit vanhempien loppuelämäksi. Ja aivan turhaan. Olisivat joko pitäneet tilan kuolemaansa saakka tai lahjoittaneet kokonaan pois tuolle ainoalle perijälleen, mutta kasvun mukaisten hakkuiden määrästä saivat aikaiseksi sellaisen kiistan, että eivät tainneet vuosikausien tappelun jälkeen tavata kuin hautajaisissa.

    Ara

    Kiitos #metsäharrastelija, tuo lainaus verottajan kannanotosta oli hyvin valaiseva.Teksti tosin jatkuu: Jos omistaja saa hallintaoikeuden kestäessä hakkuutuloja, katsotaan ne hänelle  hallintaoikeuden haltijalta saaduksi lahjaksi.

    Kannanotto kokonaisuudessaan: https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/kannanotot/78731/hallintaoikeuden-kohteena-olevan-maatilan-ja-yrityksen-tulojen-verotus/

    Siispä hakkuutulojen jakaminen metsänomistajalle ei esimerkkitapauksessa vaikuta mahdolliselta. Tehdään tarkastelu 15 vuoden kuluttua ja päätetään sitten, miten toimitaan. Metsänomistaja kuitenkin perii hallintaoikeuden haltijan aikanaan, nämä tulot mukaan lukien.

    Edelleenkään en näe mitään syytä hallintaoikeuden päättämiseen. Toimii hyvin useimmissa tapauksissa, normaalien ihmissuhteiden vallitessa.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 23)