Keskustelut Metsänomistus Päätehakkuu hallintaoikeuden aikana

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
  • Päätehakkuu hallintaoikeuden aikana

    20 vuoden hallintaoikeudesta on 15 vuotta jäljellä ja metsä pitäisi uudistaa, miten toimisitte?

    Voidaanko päätehakkuun tuloista ohjata osa suoraan metsän omistajalle, miten verotus? Metsänomistaja ei ole ALV-velvollinen, hänellä ei ole muita metsätuloja tai -menoja.

    Vai tehdäänkö tarkastelu vasta hallintaoikeuden päättyessä? Siinäkin tapauksessa varmaan todettaisiin, että metsää on käytetty hallintaoikeuden sallimaa enemmän ja voitaisiin maksaa hyvitystä metsänomistajalle. Miten verotus tuossa tilanteessa?

  • Ola_Pallonivel

    Aukko metsään ja sitten 4999€ lahjoja metsän omistajalle. Helppoa, eikä tarvitse papereita tehdä.

    Puuki

    Omistaja voi käsittääkseni saada yli metsän vuosikasvun ( se osa kuuluu hallintaoik.omistajalle) menevän metsätulon itselleen, kun hakkuut on metsänhoidollisesti tarpeen ja järkeviä.  Sopimalla hallintaoikeuden omistajan kanssa ei pitäisi olla mitään ongelmia.  Verotus normaalisti 30/34 % -menot kantorahatulosta.  4999 €:n lahja mahdollisuus on tietysti myös olemassa.

    Ara

    Kiitos #Puuki, noin toivoinkin sen olevan.

    Kannattaako puukauppa tehdä siten, että ostaja maksaa suoraan osuuden metsänomistajalle, tällöin taimikon perustamiskulut voisivat jäädä hallintaoikeuden haltijalle?

    Vai pitääkö siirto tehdä vasta sitten kun taimikon perustamiskulut on tiedossa ja vähennetty myyntitulosta?

     

    Timppa

    Saattekohan jonkun ostajan taipumaan siihen, että myyntitulo jaetaan.  Voi olla etteivät ostajat ole innostuneet moisesta pulivievauksesta vaikka olisi laillistakin.  Ovat hyvin tarkkoja siitä, että myyjällä on siihen valtuus.

    Puuki

    Molempien nimet alle kauppakirjaan ja jälkityöt kantohintarahojen osuuksien mukaan sopimuksella.   Miksi pitäisi omistajan jättää kaikki kulut hallintaoik.omistajalle, kun saa myyntitulojakin. Kulujen maksaminen kuuluu tosin hall.oik. omistajalle mutta niin kuuluu metsän kasvun tuottokin.  Jos esim aik. vuosien kasvut on ”kasaantuneet ” myymättömyyden takia , niin ne kuluu periaatteessa kaikki hallintaoik. haltijalle. Sen takia ylimenevältä osalta voisi olla sopivaa tasata kulujakin tai jos muuten sovitaan yhteisymmärryksessä niin sitten niin.

    Jean S

    En nyt itsekään ole varma tästä asiasta, mutta kuvittelisin, että hallintaoikeuden haltijan omistajalle antama lahja ei vapauttaisi tilitysvelvollisuudesta hallintaoikeuden päättyessä. Tulee mieleen, että olisi turvallisempaa kaataa rahaa metsään vaikka apulannan muodossa, ellei toinen ole rahanpuutteessa. Sitä voi sitten tietysti miettiä, että miksi tällaiseen järjestelyyn on alun alkaen päädytty, kun minusta eriytetty hallinta ja omistus eivät nyt oikein ole kovin käytännöllinen ratkaisu.

    Metsäkupsa

    Hallintaoikeudet ovat minusta jo aikansa elänyt syytinkikäytäntö, jonka käytännöllisyys nykyaikaan vieläpä 20 vuoden kontrahdilla pitkän tuntuinen. Kunhan ei hallintaoikeuden haltija höppänäksi tulisi ja holhouksen alle joutuisi  oikeutensa aikana. Myös erimielisyyksien riski saattaa vuosien varrella kasvaa, kun vuotuisesta arvokasvusta alkaa näkemykset erkanemaan.

    Ola_Pallonivel

    Mitä Jean S tarkoitat tuolla ”tilitysvelvollisuudesta hallintaoikeuden päättyessä”?

    Tietyt tahot ovat neuvoneet pidättämään hallintaoikeuden, että säästää veroissa. Siksi niitä on käytössä, vaikka ei nykyään ole enää  hyvä ratkaisu.

    Olisin varovainen aukkorahojen jakamisessa, ellei ole kokemusta papereiden tekemisestä.

    Ostaja ei automaattisesti näe mistään, onko hallintaoikeus pidätetty. Ellei itse kerro. Näin ollut ainakin aiemmin.

    Ara

    Mielestäni hallintaoikeus on ihan toimiva ratkaisu sukupolvenvaihdoksessa. Hallintaoikeuden pidättäminen pienentää perintö/lahjaveron määrää,  yhdet perintöverot jää kokonaan pois ja vastuu metsänhoidosta on kuitenkin aktiivi-ikäisellä sukupolvella. Kun metsänomistaja on täysi-ikäinen, ei paperisotakaan ole kohtuuton.

    Rahaa voi aina lahjoittaa, siitä ei aloituksessani ole kysymys, vaan metsätulojen jakamisesta metsänomistajalle hallintaoikeuden aikana. Miten sen voi tehdä laillisesti, verotus optimoiden?

     

    Ola_Pallonivel

    Yhteys verottajaan. Sillä se selviää.

    Toki tuo olisi kannattanut selvittää ennen omistajan muutosta, kun siitä on noinkin lyhyt aika.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)