Keskustelut Metsänhoito PÄÄSTÄÄNKÖ LATVUSTEN OHJEPITUUKSIIN HARVENNUSMALLEILLA

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 76)
  • PÄÄSTÄÄNKÖ LATVUSTEN OHJEPITUUKSIIN HARVENNUSMALLEILLA

    Metsänhoidossa katsotaan yleisesti, että elävän latvuston pituus tulisi olla 2. kehitysluokan jälkeenkin terveessä, hyvin kasvavassa ja elinvoimaisessa metsässä kuusella 60 %, koivulla 50 % ja männyllä 40 %.

    Mielenkiintoisesti nämä tavoitteet on jätetty tahallaan pois metsäkeskuksen metsänhoidon suosituksista (MHS), mutta esim. Stora Enso ne kyllä mainitsee omissa suosituksissaan.

    Minusta nämä latvuspituudet ovat tärkeä ja oikea ohje, joihin pitäisi pyrkiä. Jos oksat vielä riittävän valon avulla ovat tuuheat ja runsaslehtiset, puulla on hyvät mahdollisuudet kasvaa nopeasti.

    Iso ristiriita ja virhe on siinä, että harvennusmallien harvennusohjeilla näihin ei latvustopituuksiin ei päästä, ei sitten lähellekkään.

    En ole nähnyt yhtään nuorta metsää, jossa 1600  -1800 istutustiheydellä noihin pituuksiin olisi päästy kun MHS:n leimausrajasta on pidetty kiinni, eikä se ole minusta mahdollistakaan. Niin paha varjostus metsän sisälle syntyy ja näin kasvatamme hentoista riukuuntuvaa ja tupsulatvaista metsää, joka saa vielä melkoisen valoshokin ja kasvun notkahduksen EH:n jälkeen tuhoriskeistä puhumattakaan.

    Jos sen sijaan Sahalan Kartanon malliin istutetaan 1200 kpl/ha suuriin mättäisiin ja tehdään ensiharvennus heti kun pienen ropsin mitat harvennuspuissa täyttyvät, latvuspituudet voidaan pitää helposti. Tämä myös takaa valtapuiden kasvun kiihtymisen EH:n jälkeen.

    Seuraava väljenny s häämöttää jo alle 10 v sisällä, jotta em. latvuspituus pystytään säilyttämään. Näillä keinoin pääsemme kasvattamaan hyvin kannattavaa 3. kehitysluokan metsää tuoreilla pohjilla jo alle reilusti 30 vuotiaana, mikä ei suositeleuissa systeemissä onnistu ollenkaan.

    Harvemmalla taimikolla ja aikaisemmalla EH:lla varhaiskavatuksen biomassa jää hieman jälkeen tavanomaisen tiheästä taimikosta, mutta ero korvautuu moninkertaisesti kun parhaat valtapuut tuuheine latvuksineen alkavat pukata paksuja lustoja 2. ja 3. kehitysluokissa ja lähes kokonaan tukkikasvua kerryttäen.

  • Panu

    Kuulostaa järkevältä.

    mehtäukko

    Klusterin korjuissa tuo peli ei vedellyt. Jäävä tiheys oli saavutettava ja mitattava säännöllisen säntillisesti puukauppasopimuksen mukaisesti.

    suorittava porras

    Tiheys osui ihan hyvin haarukkaan puutuomaksen konsteilla. Ei tullut valituksia. Liika varovaisuus johti huomautuksiin.

    pihkatappi

    Metsiköiden ominaispiirteet maaston muotojen ja maalajin sekä tietysti puuston ulkomuoto ja juuristo ym tekijät, kuten puumarkkinat vaikuttavat käsittelyyn. Toistaiseksi pahin tuulenkaato alue tuli omalle kohdalle, kun 1800 rungon lähtötiheyden reilu 30 vuotias männikkö ensiharvennettiin noin tuhannen rungon tiheyteen alaharvennuksena, kertymä 84 m3/ha. Suurimmat männyt olivat tuuhea latvaisia, osa kahden tukin puita ja niitä kaatui vielä samalla reissulla kun olin noita tuulenkaatoja sahaamassa. Ei valtavaa tuhoa tullut, vajaa sata runkoa nurin neljän hehtaarin alalla, mutta ylimääräinen logistisesti hankala savotta ja parhaiten kasvavista kaatuneista tukeista tuli kuitua. Tuo hakkuu olisi pitänyt tehdä ainakin viisi vuotta aiemmin, nyt oli hyvä kuvio moto hakkuuseen, tuulenkaadot piti kuitenkin tehdä itse.

    suorittava porras

    Täytyy muistuttaa , että harvennusmallit toimivat optimaalisesti  vain hoidetuissa metsissä. Riukuuntunutta tai puustoltaan liian harvaksi tai epätasaiseksi kehittynyttä metsää ei tahdo saada sopivaksi mitenkään.

    Taimikkovaiheen ylitiheys tuottaa monestikin vain säiden vaikutuksille altista puustoa. Kun latvattomat ja samalla heikkojuuriset puut poistetaan harvennuksessa , jää jäljelle harvahko tuulille ja lumen vaikutuksille altis metsä. Nykyoloissa säänkestävyyteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja tarjota puille riittävä tila kehittyä sekä juuristoltaan ,että latvuksen osalta taimesta lähtien. Vapaata tilaa on löydyttävä vähintään pari metriä jokaisen taimen ympäriltä ja koivun kohdalta kolme. ”Varapuista” on monesti enemmän haittaa ,kun hyötyä varsinkin ,jos vara-/lisäpuuna toimii lehtipuu.

    Visakallo

    Lehtipuu on vara/lisäpuuna huono vaihtoehto, koska ne houkuttelevat hirvet taimikkoon.

    A.Jalkanen

    Haitanneeko hirvet kuusen taimikossa? Onko hyväkin houkutella ne sinne lehtipuun syöntiin, jos ne sillä keinoin syövät vähemmän mäntyjä?

    Puuki

    Sekapuustoja kannattaa suosia nykyään, kun tuholaisia esiintyy entistä enemmän.  Tavallista harvempaan istutus ja useita eri puulajeja kasvupaikan mahdollisuuksien mukaan.  Esim. männyn kylvö ja kuusen istutus sopii usein hyvin yhteen.   Ra-koivujakin on istuteltu jonkin verran harvaan rehevälle maalle kuusten sekaan; tulkoon sitten vaikka 2-jaksonen metsä, jos on tullakseen.

    Panu

    Jalostettu koivu kasvaa niin nopeasti, että 2-jaksoinen tulee.

    Apli

    Hirvet ei haittaa kuusikoissa mitään ne on hyödyksi pitävät lehtipuut matalina, silti koivua ehtii kasvamaan riittävästi sekaan ihan ensiharvennukseen asti ja jopa muutama haapakin.. Itse tykkään istuttaa harvaan nykyään kuusi/mänty sekametsiä jonne luontaisesti tulee lehtipuuta, 2v kuusta ja 1v mäntyä pottiputkella.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 76)