Keskustelut Metsänhoito Ovatko puuntuottajat lainsuojattomia?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 123)
  • Ovatko puuntuottajat lainsuojattomia?

    Merkitty: 

    Suomen perustuslaki  15 §
    Omaisuuden suoja
    Jokaisen omaisuus on turvattu.

    Riistavahinkolaki 3 §
    Hirvieläinvahingot
    Metsävahinkona korvataan metsälle ja metsänviljelyaineistolle aiheutunut vahinko.

    19 §
    Taimikon ja sitä varttuneemman puuston korvaaminen.
    Taimikon tai sitä varttuneemman puuston arvon katsotaan alentuneen merkittävästi, jos vahinkoalueella on yksi tai useampi vähintään 0,1 hehtaarin suuruinen yhtenäinen hirvieläimen vahingoittamien puiden alue.

    Metsästyslaki, 26 §
    Hirvieläimen pyyntilupa
    Myönnettäessä pyyntilupia on huolehdittava siitä, että hirvieläinten aiheuttamat  vahingot pysyvät kohtuullisella tasolla.

    Riistahallintolaki, 14 §
    Suomen riistakeskuksen muut tehtävät ovat:
    5) riistaeläinten aiheuttamien vahinkojen ehkäisemisen edistäminen

  • helge6

    Kannanhoitosuunnitelmaa väännettiin pitkään ja hartaasti. Tuskin parin vuoden jälkeen alkaa uutta vääntöä vähään aikaan. Lupamääriin tulee säätöjä olosuhteiden mukaan,tottakai.

    Demokratia toki sallii tuollaisenkin hedelmättömän uhoamisen. Tekevät taas häärivät joulukuun loppuun saakka tehdäkseen mahdollisimman lähellä sataa prossaa olevan lopputuloksen.

    Visakallo Visakallo

    Täällä käytyjen keskustelujen ja omien selvitysteni myötä olen tullut entistä vakuuttuneemmaksi siitä, että  tämä kannanhoitosuunnitelman laatiminen on aivan liian laajan piirin tehtävänä. Mitä ihmettä siellä tekee esim. Helsingin Yliopisto??

    Asia kuuluu vain metsänomistajille, metsäteollisuudelle, vakuutusyhtiöille, liikenneministeriölle ja metsästäjille. Kaikki muut tahot ovat asiassa ulkopuolisia, sillä heillä ei ole vastuuta eikä euroakaan kiinni koko asiassa.

    suorittava porras suorittava porras

    Suunnittelun tueksi tarvitaan tutkimusta  . Yliopiston rooli lienee siinä .

    Ihan tarpeellinen osakas suunnitelman teossa .

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hirvikannan hoitosuunnitelma on kai yleiset suuntaviivat antava pohjapaperi jota ei vuosittain tarkisteta. Kaatotavoitteet suunnitellaan Suomen Riistakeskuksessa vuosittain saatujen hirvihavaintojen ja kannan rakenteen pohjalta. Tavoite jaetaan sitten hirvitalousalueille. Viimeisessä vaiheessa alueelliset riistaneuvostot jakavat luvat paikallistasolle eli hirviseurueille niiden hakemusten pohjalta. Menikö tämä nyt edes suunnilleen oikein?

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    MTK:n lausunnossa tuohon naurettavaan ”kannanhoitosuunnitelmaan” on seuraava teksti: Kaikki hirvien aiheuttamat vahingot on korvattava maanomistajille täysimääräisesti. Myös hirvistä johtuvat laatutappiot, väärät puulajivalinnat…

    Varsinaisia hirvituhoja on tässä ja nyt näkyvissä miljoona hehtaaria, seitsemän (7) vuoden uudistusalat.  Juuri tuosta kirjoitti heikki smolander metsälehdessä: Tilastoidut hirvituhot ovat vain ongelman pintaa.

    Välilliset vaikutukset ovat vakavampi ongelma. Kuusen tyvilahometsiköissä ainoa toimiva vaihtoehto on puulajin vaihto. Tämä on kuitenkin hirvituhojen takia riskialtista. Jopa niin riskialtista, että niitä tyvilahometsiköitä on holtittoman sorkkaeläinlaidunnuksen takia kuusetettu myös miljoona hehtaaria, myös seitsemän (7) vuoden uudistusalat. Eikä tässä vielä kaikki: Kuusta istutetaan liian karuille kasvupaikoille tuottotappiosta välittämättä. Tuotakin on jouduttu harrastamaan miljoonalla hehtaarilla. Taas seitsemän (7) vuoden uudistusalat.

    Ja mitä tuo kokonaistuho tarkoittaa käytännössä? Smolander: Metsän keskimääräinen hehtaarituotto on kaksinkertaistettavissa hyvällä metsänhoidolla. Tämä taas edellyttää tuhojen pitämisen marginaalisina ja kasvupaikalle sopivaa puulajivalintaa.

    Todella kuvaavasti sanottu: tuhojen pitämisen marginaalisina. Ne pysyvät marginaalisina kun tuhojen aiheuttaja (hirvi) poistetaan. Kysymyksessä on pienen (100000) marginaalisen ryhmän (1,8% väestöstä) aiheuttama sabotaasi, terroriteko.

    Demokratia ei salli, että häikäilemätön ja äärimmäisen röyhkeä persaukisista typeryksistä koostuva marginaaliryhmä (1,8% kansasta, pahinta pohjasakkaa) terrorisoi enemmistöä.

    suorittava porras suorittava porras

    Mielsetäni meni oikein (AJ).

     

    Tämä suunnitelma nykymuodossaan on vielä tuore luomus , jonka toimivuutta voidaan tarkastella vasta parin vuoden kuluttua , kun se toteuttaminen on saatu täyteen vauhtiin .

    Alkukokemukset ovat myönteiset . Tieto liikkuu liukkaasti , mikä mahdollistaa metsästyksen ohjailun jopa pyyntikauden aikana . Tähän asti oli odotettava seuraavaa syksyä seurantatietojen saapuessa vasta jahtiajan päätyttyä riistaviranomaisten käytettäväksi . Alueellisten tietojen näkyminen metsästyksenjohtajille reaaliajassa tarjosi jo nyt mahdollisuuden tehdä joustavia päätöksiä saalispainotuksissa jahdin aikana . Puutteena pidän kuitenkin sitä , että pitäjänrajan takana vallitseva tilanne ei ole nähtävissä . Rajaseuroille tämäkin tieto olisi tarpeen . Pelkkä kartalla esiintymistä tai tiheyttä osoittava värisävy ei välttämättä riitä . Periaatteessa koko hirvitalousalueen tilanne voisi olla metsätyksenjohtajien saatavilla .

    Omat karttalehtensä voisi olla myös hirvivahinkojen ja hirvikolareiden osalta . Nämä tiedot eivät suoraan välity metsästysseuroille . Hirvivahingoista ei ole tullut paikalliselle metsästysseuralle tähän mennessä mitään tietoa ja kolaritietojen välittyminenkin on ollut satunnaista  .

    —-

    Joillekin palstalaisille hirvistä on muodostunut kesto-ongelma . Muutaman kohdalla olen huomannut , että metsätysalue on haasteellinen . Estääkö asutus , liikenneväylä tai seurojen välisen yhteistyön puuttumien  asian hoitamisen pois päiväjärjestyksestä ? 150 metriä lähempänä rakennuksia ei saa metsästää . Jahtiin ei pidä ryhtyä , jos on vaara , että saalis ryntää

    tielle .Onko pelko , että jahti etenee rajan pinnasta hallitsemattomasti vieraalle aluelle ? Näissä tapauksissa voisi olla kehittelemisen arvoinen asia käyttää suurriistavirka-apua . Tällöin kyseessä ei olisi metsästys ja keinovalikoima hoitaa haittaeläin pois päiviltä olisi monipuolisempi . Ammattitaitoakin SRVA porukalta löytyy riittävästi .

    helge6

    Ac:lle. Toisten tekstejä lainailemalla riittävän monta kertaa, saa ilmeisesti sen verran tietopohjaa jotta voi päästellä tuonkaltaisia epä-älyllisiä aivopieruja.

    Sananvapaus on hieno asia.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Menisikö hirvi ruokinta-automaatille? Niitä ilmeisesti käytetään apuna kauris- ja supikoirajahdissa. Ruokintapaikalta hirvet olisi helppo napsia, elleivät sitten opi välttämään paikkaa sen jälkeen kun yksi kaveriporukasta on kaadettu.

    harrastelija harrastelija

    Kyllä hirvi käyttäytyy aivan samalla tavalla kuin muutkin riistaeläimet. Hirven ”reviiri” on vain suurempi kuin jonkun kauriin tai jäniksen.

    Riistakamerat sijoitetaan usein nuolukiven lähelle, eli nuolukiivi kerää alueella liikkuvat hirvet tuhensien ha:iden alalta. Itse pidin kahta nuolukiveä suht lähekkäin ja käytin kameraa niillä vuoron perään. Alue oli niemen tapainen n. 1000 ha metsäalue. Lakin kesän ja syksyn aikana kivillä käyneet hirvet: – 2 ykkösvaraporukkaa, – 1 kaksoisvasaporukka, kiima-ajan lähestyessä paikalla kävi 4-5 eri urosta. Eli sillä kaudella 1000 ha:n alueella oli 11-12 hirveä!

    Samoin hirvet tulevat mieluusti hyvälle rehupellolle ja kaurapellolle. Aktiiviset m-seurat pitävät myös rehupeltoja joihin kylvetään monenlaista kasvia kaalista kauraan.

    Hirven kulkuajat ovat hämärissä ja aamuyöllä, jolloin metsästys on hankalampaa suoraan ruokapaikalta. Päivämakuulle hirvi ei kyllä välttämättä mene kovin kauaksi, joten sieltä se metsästettäessä löytyy koiran avulla tai ajoporukan eteen.

    Puuki

    Jos halua olisi niin hirvien tuhoja voisi pienentää huomattavasti yhdistämällä eri tapoja ohjata hirvien käyttäytymistä ruokinnalla ja nuolukivillä, koska jostain ne elikot kuitenkin ruokansa hakevat. Kun niiden lukumäärän vähentäminen tarpeeksi pienelle tasolle näyttää olevan melkein mahdotonta, niin muitakin keinoja metsästyksen lisäksi pitäisi sitten keksiä avuksi.

    Voisi  kai niillä kaatolupamaksuilla kattaa hirviaitojenkin rakentamistakin mänty-ja koivutaimikoihin riskialueilla entistä enemmän.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 123)