Keskustelut Puukauppa Ovatko harvennushakkuut bluffia

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 115)
  • Ovatko harvennushakkuut bluffia

    Merkitty: 

    Harvennushakkuut voisi ajatella myös teollisuuden juoneksi saada halpaa kuitupuuta. Tämä olisi vain naamioitu metsänhoidolliseen sanahelinään.

    Mietitäänpä tilannetta, missä sinulla sattuisi olemaan vaikkapa 30 vuotias kuusikko. Kelpo maalla voi hyvinkin olla 200 kuutiota hehtaarilla. Harvennat sen pystyhinnalla 15 euroa kuutio. Bruttotulot tällöin noin 1500 euroa hehtaarilta. Päätehakkuu 30 vuoden kuluttua, jolloin puuta on 300 kuutiota ja tulot 14000, jos puun hinta on nykyisellään.

    Tätä parempaan et harvennusskenaariossa pääse (puun hinta ei muutu). Huomattavasti huonompaan tilanteeseen sen sijaan voit päätyä: väistämättä syntyy korjuuvaurioita, sopivalla paikalla tuulituhot voivat harvennuksen jälkeen olla mittavat ja asioiden hoidossa on jo oma vaivansa. Äärimmillään loppupuuston arvo voi olla lähellä nollaa, jos sopiva myrsky käy koettelemassa sitä muutaman vuoden sisällä harvennuksesta.

    Vaihtoehtohan on, että antaa puun kasvaa ja 30 vuoden kuluttua (tai aiemmin) tekee suoraan päätehakkuun. Tällöin suhteellisen suurella varmuudella minimitulo on noin 18000 euroa/ha.

    Korot ovat nykyisin nollan kieppeillä. Näin harvennustulojen aikaistaminenkaan ei juuri vaikuta saatavaan nykyarvoon (esitetyillä ehdoilla).

    Eli kärjistetysti:

    A)Kuusikon harvennus (1 ha): Kassavirta 1500 euroa – 15500 euroa

    B) Ei harvennusta: Kassavirta noin 18000 euroa

  • Tolopainen

    Ei tuo riviin istutus lisänyt yhtään kuusten kasvua, tietenkin ne kasvavat paremmin kun runkojen väli on muutaman metrin.

    Puuki

    Niinpä ,  ne vierekkäiset kuusirivit varjostaisi toisiaan ehkä enemmän kuin tavallinen (harvennettu) reunametsä.  Toisaalta metsän reunaan on vain 5 metriä, jos alueen leveys on 10 m/yksi rivi .  Pitäsi koealueen olla paljon isompi kuin yksi rivi muun puuston välissä.  Jos olisi aikaa itsellä tuommoseen kokeiluun, niin istuttaisin vuorotellen ra-koivuja ja kuusia niihin riveihin.  Rivi kuusia ja rivi koivuja tai aina samaan riviin ku/ko- sekoitus , mutta ei niin tiheään että 0,5 m taimiväleillä.  Valoisuutta ja lehtikariketta metsään tulisi lisää. Koivikon korjuun vois tehdä aiemmin ja rivivaihtoehdossa sekin päätehakkuun kantohinnoilla.       Jalostetut koivut pitäisi istuttaa vähän myöhemmin kuin kuuset.

    A.Jalkanen

    En minäkään ryhtynyt rivi-istutuksia tekemään vielä tuolla AC:n näytöllä kun ei tiedä miten menetelmä toimii isommassa mittakaavassa. En näe ratkaisevaa etua verrattuna tasavälein tehtävään istutukseen.

    Sen sijaan harvaan istutusta eli 1000 kpl kuusta tuli kokeiltua, mutta alue on vasta alle 10 v vanha. Sekametsä ja tasavälinen käyttävät maan ja auringon antamat kasvutekijät ehkä kuitenkin tehokkaammin.

    Gla

    Puuki: ”Toisaalta metsän reunaan on vain 5 metriä, jos alueen leveys on 10 m/yksi rivi .”

    Silloin viereisen metsän pinta-ala alkaa ensimmäisestä puusta, kun kuusiaitakuvion raja on 5 m puista. Logiikka ei toimi, vaikka tietysti isommalla kuviolla virheen merkitys häviääkin.

    ”Jos olisi aikaa itsellä tuommoseen kokeiluun, niin istuttaisin vuorotellen ra-koivuja ja kuusia niihin riveihin.  Rivi kuusia ja rivi koivuja tai aina samaan riviin ku/ko- sekoitus , mutta ei niin tiheään että 0,5 m taimiväleillä. ”

    Ei kai tuo aikaa vie sen enempää kuin tavallinen aukon uudistaminenkaan. Mutta puolen metrin välein en minäkään mihinkään muualle kuin kuusiaitaan taimia laittaisi ja kuusiaitaa en metsässä aio kasvattaa.

    Aidassa on kieltämättä se hyvä puoli, että tuulituhojen määrä todennäköisesti jää pieneksi. Juuristo muodostaa yhtenäisen sitkeän kentän, jolloin puut pysyy pystyssä. Harvemmin koko aita kaatuu.

     

    Puuki

    Logiikka ei toimi, vaikka tietysti isommalla kuviolla virheen merkitys häviääkin.

    Niin mikä logiikka ei toimi ?     Jos istutetaan 9 samanlaista taimiriviä/ha (1800 kpl/ha) , niin rivien välit olisi 10 m.     AC:n rivin etäisyys reunaan oli 5 m puoleltaan.  10 m väleillä voisi kasvu olla parempikin tai sitten ei koska  kuusiaita rivistöt estää valon pääsyn melko hyvin.

    ( Korjaan sen verran, että jos olisi riittävästi aikaa & haluja siihen kokeiluun. Pitäis olla myös sopiva kohde ra-koivulle  . Viimeksi kun istutin ra-koivuja , söi jänikset/hirvet ne taimet kokonaan. Riista-aidan pystytysruljanssiin en aio alkaa omin kustannuksin ainakaan.)

    Gla

    Kun reunametsään on 5 m, kuusiaidalla tietysti on tuo 5+5=10 m tilaa, mutta reunametsällä vastaavaa tilaa ei ole. Väliin jää vain 5 m , kun kuusiaidat olisivat 10 m välein. Tällä on merkitystä, kun lasketaan pienen kuvion kokoa.

    MJO

    Moni on istuttanut viime aikoina vähemmän taimia /ha. Paljonko tällä on vaikutusta uudistuskuluihin omatoimi istuttajalle? Saako maanmuokkauksen esim mätästyksen halvemmalla 1200 /ha verrattuna 1800 /ha, vai tuleeko säästö pelkästään taimien hankinnassa?

    Puuki

    Väliin jää vain 5 m , kun kuusiaidat olisivat 10 m välein. 

    ??    Jos aitojen väli on 10 m , niin niiden väli on silloin juuri 10 m eikä 5 m.

    Maanmuokausten hinnoista kannattaa sopia . Ehkä saisi edullisemmin vähemmällä työllä tuleville 1200 läntille.   N. satasen /ha halvemmalla saa norm. mätästyksen ilman välikäsiä.   Itsellä harvan istutuksen teki yrittäjä äestettyyn maahan. Siinä on sama hinta istuttipa taimia mikä verran tahansa. (Uudistuskulut nettona n. 265 /ha ).

    Gla

    Kuten sanoin, kuusiaidalla on silloin 5+5=10 m. Ja kun seuraavalla kuusiaidalla on myös 5+5=10 m, tietysti kuusiaitojen väli on 10 m. Tämä on nyt neljäs kerta kun sitä yritän sanoa vai ilmaisenko edelleen asian jollain tavalla epäselvästi?

    Mutta ensimmäisen kuusiaidan matka reunametsään olikin 5 m eli reunametsä jakaa kuusiaidan kanssa tuon tyhän tilan. Lasketaanko silloin reunametsän kuvio ensimmäisistä rungoista, tyhjän tilan keskeltä vai jostain muualta. Kun Anton laskee pinta-aloja 0,1 ha tarkkuudella, tällaiset asiat vaikuttaa olennaisesti lukuihin/ha.

    Puuki

    Minä tarkoitin AC:n kuusiaidan yhtä riviä sillä 5 m :n välillä metsän reunasta (kuten aiemmassa kommentissa jo kerroin) .   9 kpl/ha samanlaisia rivejä/ha , niin niiden välit on 10 m  (kuten aiemmassa kommentissa kerroin).  Siinä on ero miten kasvais kuuset isommalla alueella riveissä vs AC:n yhdessä rivissä;   joko paremmin, yhtä hyvin  tai sitten huonommin.      Toinen puhuu aidasta ja toinen aidan seipäästä 🙂

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 115)