Keskustelut Metsänomistus Osuuspääoma.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 39)
  • Osuuspääoma.

    Jokohan on viimeinen aika nostaa osuuspääomat metsäyhtiöstä, jos meinaa jotain saada. Tuntuu tulokset niiaavan ja kurssit rommaavan?

  • mehtäukko

    No ei.

    jees h-valta

    Sikaripa pienestä pillahtaa. On jo sitäpaitsi vanhentunut tuokin huoli. Nousee jo seuraavalla kvartaalilla.

    sikari

    Kiinassa sellun hinta romahtanut. Vaikuttaa varmasti myös tänne.

    Kurki Kurki

    Kannattaisi myydä tukki sinne missä sen sahaus kannattaa, eikä tehdä sillä tappioita Suomessa. Onko Suomen puunjalostus kokonaan väärässä maassa, sillä Mesägroupillekin kevään poliittisista lakoista tuli taas 60 milj. tappiot ja koko alalle satoja miljoonia. Kaksissa edellissä sopimuksissa lakkoilu aiheutti myös satojen miljoonien tappiot. Kilpailijamaissa ei tällaisia ylimääräisiä kustannuksia ole.

    Kaipolan lopetuksessa selvisi  syykin siihen, miksi paperin kulutuksen lasku maailmalla aiheuttaa tehtaiden sulkemisen Suomessa ensimmäisenä. Paperin valmistaminen Kaipolan kokoisessa tehtaassa oli 10..15 miljoonaa euroa kalliimpaa kuin Ruotsissa palkkakustannusten vuoksi. Samalla selvisi myös se, että Suomen metsäteollisuudella puun hinnassa on ylimääräinen kustannus alvi, joka nyt nousi 25,5%:iin, sillä se jää kustnnuksesksi, koska ulosvientiin menevistä puujalosteista ei saa alvia, josta tuon kustannuksen voisi vähentää, sillä 90% tuotannosta menee vientiin. Saksassa alvi on 16% ja lisäksi palkkakustannukset Suomessa on 1,5 kertaiset Saksaan nähden ja 1,7 kertaiset Ruotsiin nähden.

    Kaipolan tiedoitustilanteessa Anu Ahola kertoi ulkoisista tekijöistä, jotka vaikuttivat tehtaan alasajoon: 1. logistiikkakustannukset Näistä mieleeni tulevat mm. liikenteen polttoaineverot sekä vihreiden läpiajama EU:n rikkidirektiivi itämeren laivoille, jota ei sovelleta välimerellä mm. Italian vastustuksen vuoksi. 2. Energiaverot ja yleiset maksut Tästä mieleeni tulee mm. sähkövero, joka EU:ssa on oltava vähintään 0,5 euroa megawattitunnilta. Ruotsissa se on minimissään, siis 0.5 euroa, kun taas Suomessa teollisuuden sähkövero oli 7 euroa megawattitunnilta vuonna 2019 (ja on edelleen korkea, vaikka hallitus päättikin joistain kevennyksistä). Kaikkeen tulee päälle vielä 24% arvonlisävero – puunhankinta mukaanluettuna. 3. Palkkakustannukset Anu Aholan mukaan yksittäisen työntekijän työntekijän ansiotaso on Suomessa kilpailijoita korkeampi. Saksassa 3-vuorotyöntekijä ansaitsee 30 % vähemmän kuin Suomessa ja tekee 100 tuntia enemmän työtä vuodessa. Ja Ruotsissa 3-vuorotyöntekijä ansaitsee 40% vähemmän kuin Suomessa. https://areena.yle.fi/1-50608352

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Turisteille vienti on tietyin ehdoin alv-vapaata. Entä teollisuudelle? Ei mene Kurki ihan noin yksinkertaisesti että ostaja maksaa Suomen alvin vientihinnoissa. Järjestelmä on erilainen EU:n sisämarkkinoilla kuin EU:n ulkopuolelle menevässä viennissä. Jos ymmärsin oikein, esimerkiksi saksalainen metsäteollisuuden tuotteen yritysostaja maksaa alv:n Saksaan heidän alv-kannan mukaisena.

    Alv-verotuksen avalyysi metsäteollisuuden kilpailutekijänä vaatisi syvempää analyysiä ja ulkomaankaupan verotuksen tuntemusta. Ehkä asiasta löytyisi jokin valmis julkaisu, kun vähän kaivaisi interwebin syövereitä?

    https://www.logistiikanmaailma.fi/kauppa-tullaus/yhteisokauppa-eli-sisakauppa/arvonlisaverojarjestelma/

    Tolopainen Tolopainen

    Hiukan täytyy ihmetellä, että Metsä Fiber vasta nyt käynnisti vahingonkorvausneuvottelut Kemissä tapahtuneen räjähdyksen takia. Kun yhtiöillä on vastuuvakuutus, korvaukset noista tulee kuin manulle illallinen eikä taloudellisia tappioita todellisuudessa yhtiölle tuosta tule. Kun MB:n kurssi on alhaalla Metsäliitto lisää osakeomistustaan, ehkä on tarkoituskin saada kurssi alas, kun näyttää pitkää miinusta tuloksessa.

    mehtäukko

    Kuten Kurki kirjoittaa, onhan mafiamainen ay-liike onnistunutkin sahaamaan oman oksansa harvinaisen hyvin. Ajoivatko tasavertaisia olosuhteita teollisuudelleen kilpailijamaihin nähden? Ei ainakaan minkään uutisen perusteella. Mutta ne saavutetut edut…!!

    Tolopainen Tolopainen

    Hämälä on liian pehmo tyyppi joutaisi vaihtoon, on kuin linkkuveitsi papruliiton edessä. Ei saa edes omaa painoaan pidettyä kurissa.

    mehtäukko

    Esim. Upm:ään nähden toiminta on ollut omalla tasollaan. Eihän muutosta parempaan ajeta kertarysäyksillä?

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Kun yhtiöillä on vastuuvakuutus, korvaukset noista tulee kuin manulle illallinen eikä taloudellisia tappioita todellisuudessa yhtiölle tuosta tule. 

    Näin on, huonon tuloksen esittäminen haiskahtaa kurssimanipulaatiolta, mutta hyvätapaisen yhtiön on kerrottava tulos pahimman skenaarion kautta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 39)