Keskustelut Metsänhoito Optimaalinen kiertoaika

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 152)
  • Optimaalinen kiertoaika

    Merkitty: 

    Luken Annika Kangas kirjoittaa varsin päteviä kolumneja Metsälehti Makasiiniin. Viimeisimmässä pisti silmään parhaan keskimääräisen vuosikasvun tuottava metsän kiertoaika: 67-86 vuotta kaikilla kasvupaikoilla. Puulajeista ei puhuttu mitään ja mietin tarkoitettiinko tässä havupuita.

    Joka tapauksessa jostain syystä en ole itse ikinä miettinyt asiaa tältä kannalta ja varmaan kannattaisi alkaa miettimään. Toinen kysymys on tietysti onko kasvun masksimointi myös taloudellisesti järkevin ratkaisu mutta tuskin se kovin kauas jää kunhan harvennukset tehdään ajoissa.

    Hiilensidonnan kannalta se ainakin on tehokkain tapa ja kiertoajan jatkamista yli 86 vuoden voi tuskin hiilensidonnalla perustella, ellei sitten maaperän sidonta sotke laskelmaa. Kovinta kasvu on 30-40 vuotiailla puilla.

  • Visakallo Visakallo

    Oma lukunsa ovat entisten harsittujen kitukuusikoiden tilalle viljelemäni männiköt, jotka ovat lähes kaikki kivisillä ja kallioisilla maapohjilla. Ensiharvennuksen jälkeen niissä on kyllä ihan komeita 12-16% tuottolukuja, mutta pieniä euromääriä. Jalostetulla siemenellä ja lannoituksella olen tietenkin tehnyt voitavani, mutta kyllähän niillä vaurastuminen on pidemmän ajan projekti.

    Jovain Jovain

    Euromääräisiä metsien tuotot ovat, mutta metsät ovat myös monenkirjavia. Missä ovat tukkimetsät tien varsilla tällä hetkellä, ei niitä näytä olevan Hartolan seudussakaan. Vähissä ovat ja ominaista tämän hetken metsille on, että ovat ”jäykästä” puustosta putsattuja, tai ei ole aikaa puustopääomia kasvattaa. Siihen nähden kehuminen huipputuotoilla ja huippupuustopääomilla on vähän kaukaa haettu, ei niitä näy tienvarsilla. Ns. vanhoja metsiä näkee vielä vähän, ovat kaikki jatkuvan kasvatuksen metsiä ja eivät enää edelleen kasvatettavia. Hakusessa on metsänhoito tällä hetkellä, näyttöä on, mutta että saadaan toimivaksi, on sinne matkaa vielä?

    Visakallo Visakallo

    Kyllä Jovain helpoin tapa pettää itseään on tehdä johtopäätökset tienvarsimetsistä!

    mehtäukko

    Uutiset ja lokit-osastolta:

    ”Paras tapa kirittää metsän kasvua ja tuottoa on käyttää metsän uudistamisessa jalostettua ja kasvupaikalle sopivaa siementä tai tainta. Jalostus lisää puuston kasvua 10–40 prosenttia, parantaa laatua ja lyhentää kiertoaikaa vuosilla. Merkittävimmät kasvunlisäykset saadaan rauduskoivulla ja männyllä.”

    Nostokoukku

    Olen joskus yrittänyt laskeskella huonolla matikkapäälläni hurjimpia kasvunlisäyksiä ja tuottolisäyksiä niin jalostushyödylle kuin lannoituksen kasvunlisäykselle. Olen päätellyt että hurjimmat lisäykset ovat mahdollista vain, jos jalostamaton ja lannoittamaton puu ei kasva ollenkaan.

    Visakallo Visakallo

    -Tuo oli Nostokoukku aika hyvä!

    Panu Panu

    @Nostokoukku, millaisia nämä hurjimmat kasvunlisäykset ovat ja missä niitä on esitettu?


    @Konsta
    , liittyen Metsäliiton osuuksiin sijoittamiseen.

    1. Vaatii, että myyt puut MG:lle, mahdollisesti huomattavasti kilpailijaa alemmalla hinnalla.

    2. Metsä1-osuuksien korko viime vuodelta on 5%, tulevaisuudessa voi olla vähemmänkin.

    3. Ei ole mitenkään erityisen vähäriskinen sijoitus verrattuna esim. pankkitalletukseen.

    Minkälainen oli siis laskelmasi metsän tuotosta?

    Nostokoukku

    Mm. Mehtäukon viittaus uutiset ja blokit -osastolle klo 8:56.

    Panu Panu

    Tarkoitatko siis tätä?

    ”Jalostus lisää puuston kasvua 10–40 prosenttia”

    Jos vertaat mainitsemaasi nollakasvuun niin siihen 10-40% lisää on edelleen nolla, joten tarkennatko?

     

    mehtäukko

    Vähänkään metsä-asioista ymmärtävä tajunnee, että lannoituksen tai jalostuksenkaan hyötyä ei saa, jos muut kasvutekijät ovat pielessä. Molemmissa se on jo kuivatustilanne. Lannoituksessa tietysti puuston laatu, ikä ja muut rästittömyydet.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 152)