Keskustelut Metsänhoito Oppisopimuksella metsuriksi

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 80)
  • Oppisopimuksella metsuriksi

    Olen tutkinut tässä aihetta, olen kiinnostunut metsäalan ammattitutkinnosta Hyriassa, oppisopparilla toteutettuna. Kannattaako?

    Onko täällä tutkinnon käyneitä, miten käytännössä tapahtuu jos aloittaa nollasta. Ensin koulujakso, sitten työpaikalle (jos semmoisen löytää)?

    Mietin vain, kenellä metsäalan yrittäjällä on aikaa (rahaa) opettaa ihan noviisia tyyppiä siellä metsässä.

  • mehtäukko

    Sanoisin että se on monen asian summa, että ”kannattaako”. Jos opiskelija on tiedonhaluinen, kurinalainen ja ASENNE on kohdillaan, kannattaahan se.

    Jos on ihan noviisi, oma-aloitteisuutta kysytään ja kaikkea muutakin em. rutkasti, mutta vaikuttaa että olet tosissasi… Kannustan.

    Metsuri motokuski

    Ei kannata. On parempiakin ammatteja jossa ei olla ihan ” torpparina”. Totuus on vain aika paljon karumpaa kuin mielikuvat alasta.

    A.Jalkanen

    Eikö tuo opetuspalkkio liene sovittavissa. Esimerkiksi urakkaa tehtäessä oppipojan tienestistä osa menee opettajalle palkkioksi. Sama käytäntö lienee muillakin työpaikoilla, eli harjoittelija tai oppisopimuslainen saa alennettua tienestiä.

    Jätkä

    Toki se onnistuisi – oppisopimuksen puitteissa metsätyön oppiminen. Mutta jos haluaa kehittyä iha huippumetsuriksi, niin ohjaajan pitää olla huippumetsuri, joka ohjaa aivan ”kädestä pitäen” jokaisen liikkeen.

    Ohjaajan pitäisi olla joku arton tasoinen Rs:n käyttäjä, jolla tekniikka on viimeisen päälle. Ja hänellä pitää olla aikaa monen monta päivää käyttää ohjaukseen ja tekniikan hiomiseen.

    M-sahan käyttöä pitäisi myös ihan oikean metsätyöta tekevän taiturin ohjata samalla periaatteella. Hakkuuss voi harhautua tekemään niitä ns turhia liikkeitä siinä määrin, että ahkerallakaan huhkimisella ei saa mitään aikaiseksi.

    Sen lisäksi on poistettavien puiden valinta, ajourien suunnittelu, sekä paljon sellaisia työvaiheita, joita nykymetsuritkaan eivät hallitse.

    Kyllä ohjaajan olisi saatava kunnollinen korvaus ohjauksestaan, Metsurikoulutus kestää kaksi vuotta, eikä ihan noviisi ole lähellekään valmis koulutuksen päättyessä.

    sikari

    En tiedä mistä nimike metsuri edes tulee. Nykyään ei tarvitse panostaa yhtään yhteiskunnan senttiä manu hakkuun opetukseen, koska sitä ei tarvita. Raivaus, istutus ja muut metsänhoitoon liittyvät työt kyllä on syytä opetella, mutta ne oppii kyllä puolen vuoden kurssilla.

    arto

    Ompa minulla ollut oppipoikia. Opissa hyvin meni minun kanssa. Joutui sitten yksin into lopahti. Nyt mukana uusi. Saanut teroitus opin ja harmitus opin. Into meinas loppua minun vauhdissa. Tilit ilahduttaa. Täytyy vaan piiskats/ tsempata kovaan työ vauhtiin. Jospa se jaksaisi. 

    Tolopainen

    Kannattaa mieluummin pyrkiä sisätöihin, joissa ei tarvitse haalareita eikä 8kg murikkaa kantaa risukoissa vuosikausia. Liian raskasta ja ykstoikkosta ei pelkkä raha voi olla ainut työn sisältö.

    Metsänmies

    Ja kukahan se Tolopaisen mielestä hoitaisi metsät, jos kenenkään ei kannata hakeutua alalle?

    Tolopainen

    Kyllä ne ihan itse tulee hoidettua, muiden metsien hoito ei kiinnosta ja tuskin kukaan sen takia hakeutuu metsuriksi, että pääsisi hoitamaan jonkun muun metsää. Muistaakseni menin sentakia töihin, että sain palkaa ja hyvät sosiaaliset edut.

    Metsänmies

    Aloittajalle: Jos aitoa kiinnostusta alalle, kannattaa ilman muuta aloittaa oppisopimuksella, jos mahdollista. Nämä metsätyöt: Raivaukset, Istutukset, Kylvöt, ym. eivät ole rakettitiedettä. Kun teoriajaksoilla opetetaan vähän perusteita, mitä ja miksi näitä hommia tehdään, käytäntö ammattilaisen (ammattilaisten) mukana opettaa lopun. Vuosien metsäopiskelu metsuriksi on turhaa ammatin saamiseksi. Ymmärrän kyllä, että opiskelusta saa hyötyä yleissivistykseen, mutta raivaussahan terän viilausta ja risujen katkomista on turha opetella vuosikausia. Asenne tähän työhön on tärkeintä. Työn huonoja puolia: Hyttyset,paarmat, vesi- ja räntäsateet, kesällä kuumuus. Talvet todennäköisesti työttömyys(tekee kesällä varastoon , lomailee kortistossa talvet). Näihin kaikkiin tottuu. Hyviä juttuja. Luonto on aina lähellä, työmaat vaihtuvat(kahta samanlaista ei ole), kohtuullisen vapaa työaika ja työympäristö, pomot eivät ole vahtimassa paikalla, palkallakin pärjää(vaatii tietysti ahkeruutta)

    Itselläni on ollut vuosien aikana muutama opettelija oppimassa. Toisista on tullut ammattilaisia, on ollut niitäkin, jotka ovat huomanneet, että jokin muu ammatti sopii heille paremmin.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 80)