Keskustelut Luonto Onko Suomen Ilmastopaneeli oikeasti puolueeton?

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 188)
  • Onko Suomen Ilmastopaneeli oikeasti puolueeton?

    Kun on seurannut Suomen Ilmastopaneelin julkaisuja, ei niitä kyllä parhaalla tahdollakaan voi sanoa puolueettomiksi etenkään metsätaloutta kohtaan. Varsinainen metsätalouden edustus ja tietämys näyttää puuttuneen jo alusta alkaen. Kontrolloiko todellisuudessa mikään tai kukaan paneelin toimintaa ja kokoonpanoa?

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_ilmastopaneeli

  • Visakallo Visakallo

    Tutkimusta tarvitaan, jotta kehitys menisi eteenpäin ja muuttuviin olosuhteisiin voitaisiin sopeutua mahdollisimman hyvin. Sitä tuskin kukaan voi kiistää. Sekin lienee kiistatonta, ettei tutkijoiden kannata sulkeutua vain omaan kuplaansa, vaan olla elävässä elämässä mukana. Se tosin pitää sisällään sietämistä ja kommunikontia itseään vähemmän koulutettujen kanssa. Heillä voi kuitenkin olla sitä elämänkoulupohjaa, josta ei myönnetä oppiarvoja. Kuten aikaisemmin mainitsin, mökin mummokin voi tietää jotain sellaista, mitä muut eivät kaikelta tiedontulvaltaan ehdi huomata.

    Timppa

    Wikipedian mukaan:

    Keskiajan lämmin kausi (tai keskiajan lämpökausi, keskiajan ilmasto-optimi) oli keskiajalla noin vuosien 600–1400 välillä ainakin Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa vallinnut verraten lämmin ajanjakso.[1]
    Lämpökauden olemassaolo on todettu geologisesta ja historiallisesta aineistosta. Kauden keskilämpötilaa on kuitenkin vaikea arvioida tarkkaan. On arveltu, että Euroopan lämpötilat olivat silloin 1–2 astetta korkeammat kuin 1900-luvun alussa.[1]
    Jotkin todisteet tukevat sitä käsitystä, että lämmin ilmastojakso ei koskenut vain pohjoista pallonpuoliskoa, vaan että se oli maailmanlaajuinen. Tähän viittaa esimerkiksi australialaisesta tippukiviluolasta löydetty happi-isotooppiaineisto.[1]
    Keskiajan lämpökausi vallitsi eri puolilla pohjoista pallonpuoliskoa hiukan eri aikoina. Jääkairausaineiston perusteella Grönlannissa kausi alkoi jo noin vuonna 600, ja lämpömaksimi saavutettiin siellä noin vuonna 1000. Keski-Euroopassa ja Länsi-Atlantin Bermudalla kauden on ajoitettu vallinneen vuosina 800–1350. Venäjän Euroopan-puoleisissa osissa ilmasto oli lämpimimmillään noin vuosina 950–1200. Muualla Euroopassa lämpimintä oli etenkin vuosina 1150–1300 sekä sitä ennen noin vuonna 900. Uralin alueella ei selviä merkkejä keskiajan lämpövaiheesta ole havaittu.[1]
    Puulustoaineiston perusteella Fennoskandian pohjoisosissa lämmintä oli vuosina 870–1100, kuten myös vuosina 1360–1570.[1] Suomessa lämpökausi ajoitetaan aikavälille 980–1250, jolloin talvet olivat Keski-Suomessa erityisen lauhoja ja lumettomia. Norjassa viljakasvit kasvoivat huomattavasti pohjoisempana kuin nykyisin. Leudot ilmat tekivät mahdolliseksi sen, että Islanti ja Grönlannin lounaisosat asutettiin. Grönlannissa viljeltiin vehnää alueella, joka on nykyisin hyistä arktista aluetta. Islannissa harjoitettiin maanviljelystä alueilla, jotka ovat sittemmin ilmaston kylmettyä jääneet jäätiköiden alle.[2]
    Keskiajan lämmintä kautta seurasi niin sanottu pieni jääkausi, jolloin ilma jälleen viileni Euroopassa.[1]
    Moni ilmastotutkija pitää keskiajan lämpövaihetta paikallisina ilmiöinä. Joidenkin toisten tutkijoiden mukaan kyse oli kuitenkin ilmaston luonnollisesta vaihtelusta kylmien ja lämpimien vaiheiden välillä. Tämän syklisen vaihtelun syitä ei tiedetä varmasti.[1] Asia on tiedemaailmassa kiistanalainen.[3]

    Oli varmaan aika karua silloisille suomalaisille, kun ilmat alökoivat kyulmetyä tämän lämpökauden jälkeen.  Piti oppia rakentamaan telviasuttavia asuntoja,liikkumaan lumessa ym.

    Näitä lukiessa tulee kyllä mieleen, että nyt vallitsee todellinen ilmastohysterias.  Eihän tuolloin ainakaan ihmisvoimin saatu ilmastoa muuttumaan enempää kylmemmäksi kuin lämpimäksi.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Mielestäni meidän tulee elää ja varautua pahimman vaihtoehdon mukaan, eli siihen että ilmastonmuutos on ihmisen aiheuttama ja ihmisen pitää sitä yrittää torjua. Jos sitten tulevat sukupolvet toteavatkin, että olimme väärässä (muutos ei johtunutkaan ihmisestä tai että ilmasto kylmeni), he toimivat sitten toisin. Myös muut asiat tukevat tätä, eli se että fossiiliset raaka-ainevarat ovat rajalliset ja että meidän tulee kohtullistaa kulutuksemme – mieluiten kääntää se ja myös väestökehitys laskevaan suuntaan.

    tamperelainen tamperelainen

    AJ,mikähänkatastrofi meitä uhkaisi Suomessa,jos keskilämpö nousisi kaksi astetta.?Muutenkin Suomella pitäisi IPCCssä sallia kylmänä maana korkeammat päästörajat(lämmitys 1).Olisko Suomen vihervasemistolla väärää kunnianhimoa?Kansa kärsimään !

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ilmastopakolaiset!

    Sitä paitsi jos planeetan keskilämpö nousee 2 astetta, napa-alueiden lähialueilla sen ennustetaan nousevan paljon enemmän.

    Puuki

    Paikallinen ilmaston lämpeäminen on taas toistaiseksi peruuntumassa, kun pakkaset palaavat .

    Fossiilisten raaka-aineiden käyttöä on hyvä saada vähennettyä vaikka ilmaston muutos kääntyisikin jossain vaiheessa toiseen suuntaan.   Laskentaperusteet , säännöt ja keinot vaan vaihtelee paljon maasta toiseen ilmastonmuutoksen torjunnassa.  Öljyn poraaminen käy toisessa maassa kunhan sähköautoja hankitaan  paljon mutta toisessa maassa ei sovi turvetta nostaa eikä metsän puolellakaan olla pääsääntöisesti edes kartalla hyvistä keinoista lisätä hiilinielua.   Poliittiset intohimot vie usein voiton enemmän faktoille perustuvasta laskennasta.

    tamperelainen tamperelainen

    AJ:Veikkaan,että jos/ja kun kansalaisvyöry alkaa niin Suomenniemellä ei ehkä vihervasukit ole hallituksessa.Maan rajat voidaan sulkea ja tarvittaessa käyttää armeijaa apuna.Yltiöliberaali EU elää enään historian kirjoissa

    Ilmastoennusteiden arviot ovat monimuuttuja-tietokonearvioita.Kuinka järkevää on lähteä näiden pohjalta tekemään omaisuuden ja valankäytön uusjakoa.Ymmärrän että poliitikoille tuo IPCC on oivallinen työkalu

    Suomi voisi aivan rauhassa katsella ilmastonmuutosta.Ainoa ongelma on hurahtaneet poliitikot,ilmeisesti enempi kiillottavat omaa kilpeään,ainakin V Niinistö on näitä (Dohanin kokouksessa nukahtanut)

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Tamperelainen analyysissään lähellä minunkin ajatuksiani. Onhan näitä lopun ajan apostoleja aina ollut, jotkut päivänkin maailman lopun suhteen ilmoittaneet. Eipä ole veikkaukset osuneet tähänkään asti. Onhan Suomikin joutunut ulkoista uhkaa torjumaan aikojen saatossa ja tulevaisuudessa pitää kaikkeen varautua, maassa maan tavalla.

    Visakallo Visakallo

    Suomi on yksi ilmaston lämpenemisestä hyötyviä maita. Meillä riittää vettä, ja viljelyalaa voidaan tarvittaessa lisätä. Satotasot nousevat ja aivan uusia lajikkeita voidaan kasvattaa. Ainoa rajoittava tekiä on valon määrä syksyllä, mutta sitä voidaan auttaa viljelymaiden keinovalaistuksella. Meillähän tulee jatkossa sähköäkin riittämään. Metsiä on turha surra, sillä niitäkin voidaan hakkuilla ja puulajien vaihdolla sopeuttaa muuttuviin olosuhteisiin. Sekin pitää muistaa, että ne jotka nyt ovat työllistyneet ilmastonmuutoksen tutkimuksesta, joutuvat jatkossa suuntautumaan varoittelusta ongelmanratkaisupuolelle. Suomalaiset ovat selviytyjäkansaa, jolle hyvät ajat ovat olleet monesti vaikeampia kuin huonot ajat.

    Puuki

    Puulajien vaihto ( kasvupaikoille sopivimpia lajeja, koivuja juurikääpämetsiin,  jne) ja sekametsien suosiminen  olisi jo nyt oltava käytössä, jos tosissaan oltaisiin jotain tekemässä ilmaston muutoksen tuomien lisäongelmien estämiseksi metsissä .   Mänty kestää parhaiten ääreviä ilmasto – oloja . Sekametsät bioottisten ja abioottistenkin tuhojen lisääntymistä.  Lisäksi harvennusten tekeminen ajoissa  lisää metsien kestävyyttä esim. sieni-ja tuulituhoja vastaan.  Ns. vihreiden arvojen liika  korostaminen metsänhoidossa ,  metsien hakkaamattomuus yms. veisi metsäpuolella vain huonompaan  suuntaan.  Esim. Keski-Euroopassa  kokeiltiin jo pienaukkohakkuita laajemmin ja seurauksena oli ennätysmäiset kirjanpainajatuhot. Ehkä ei kannata mennä samaan ansaan meillä. Liian laajat hoitamattomat metsät aiheuttaneet laajoja maastopaloja ja ötökkätuhoja monessa muussa maassa, esim. Pohj.-Amerikassa  ja Siperiassa.  Täällä on kuitenkin yli 100 vuotinen historia ja asiantuntemus metsäntutkimuksessa ja sen saavutukset joita jotkut piirit koettaa jopa mitätöidä .

    Monet tutkijat ja poliitikot kiistelevät vielä asteista ja mahdollisista vaikutuksista , jos ei saada juuri 1,5 ast. muutoksen ylärajaksi.  Tyhmintä on luulla Suomen yksistään jotenkin ratkaisevan  ongelman mm. akkuautojen lisäämisellä ja metsän suojelun avulla. Sitten muut ottaisivat muka mallia meistä, miten hyvin on onnistuttu päästöjä pienentämään.  Ei tietenkään onnistu jonain  mallimaana patsastelu mutta  jotain tarttis varmaan tehdä silti.  Lämpimät talvet on kait kuitenkin olleet lisääntymään päin  täälläkin ja samoin vähän erikoisemmat kesäkelitkin.

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 188)