Keskustelut Puukauppa Onko sahatavaramarkkina tullut hulluksi?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 68)
  • Onko sahatavaramarkkina tullut hulluksi?

    Tukkipuun hinnat ovat aikaisemmalla matalalla tasollaan ja 70 euron tarjoukset ovat vieläkin harvinaisia.

    Tämä on ihmeellistä, koska esim. USA:ssa loppusyksystä sahatavaran hinta on yli 100 %:a noussut. Piti asia oikein tarkistaa http://www.cmegroup.com sivuilta.

    Varsinainen hyppäys on tapahtunut aivan viime viikkoina: lähes 30 %:a alle kuukaudessa. Lokakuussa 2020 oli heinäkuun 21 futuurihinnat vielä luokassa 400 + $ 1000 board feetille (on noin 2,36 m3 ja random lenght). Huhtikuussa on näissäkin ponnistettu jo yli 1000 $:iin ja toukokuun toimituksissa 1125 $:iin.

    Vimeisen kuukauden nousu vielä jo  korkeisiin hintoihin poikinee kuumaa puukauppakesää pohjoiseenkin.

     

  • Apli

    Oletko Husse Metsäliiton omistaja jäsen? Jos et on kommettiasi on vaikea ymmärtää..

    Perassic Park

    Kuluneena talvena puunaostajat tekivät takuulla paremmat puukaupat kuin -myyjät.

    Puuki

    Kuluneena talvena puunaostajat tekivät takuulla paremmat puukaupat kuin -myyjät.

    Aivan. Kun alkuvuodesta oli vielä ”vanhat kantohinnat ” voimassa tukkipuuleimikoissa, niin vientiin ne puut on menneet pääosin ”uusien vientihintojen” tavarana.  Jonkun mielestä nyt ei pitäisi kantohintojen nousta jotta ei vain tulisi jälkitappioita sahauksesta –  Kuulostaa ihan  sahanomistajan mainospuheelta.

    olikarkki

    Meilläkin olisi n. 6000 kuution hakkuu jossa hyvää tukkia n. 4000 kuutiota, odottamassa mutta ei pidetä mitään kiirettä. Kertovat että sahatavaran hinnat ovat nousseet jopa 50 % muutamassa kuukaudessa. Nyt odottelemme että myös tukin ja sellukuidun hinta nousee samassa suhteessa.

    Kurki

    Heikomman suhdanteen koittaessa ja lopputuotteen hinnan laskiessa kannattavuus menee, kun puuta ostetaan sahalle liian kalliilla.

    Kantohinnat vaihtelee maailmanrkkinahintojen mukana, mutta  palkkakustannukset eivät Suomessa. Muualla maailmassa ei revitä mitään ylimääräistä korkeasuhdanteessa, vaan sallitaan hahureille suuremmat voitot.

    Romahduksen vaara piilee tulevissa palkkaneuvotteluissa, jos revitään lakkoilemalla 10% palkankorotukset ja sitten maailmanmarkkinoiden hintataso palaa entiselleen. Kantohinta kyllä romahtaa, mutta Suomen palkkakustannukset eivät enää palaa kilpailijamaiden tasolle.

    Tällä menolla sahauskin siirtyy ulkomaille kuten vanerin tuotantokin.

    jees h-valta

    Hussen kommentti on hyvinkin järkeen käyvä ja mitään sitä vastaan ei ole minullakaan että sahauksesta välillä sahatavaran viejäkin saa hiukan paremman siivun. Minullakin on tukkileimikkoa myytynä eikä harmita yhtään hinnannousu. Kesällä varmaan hakkaavat ja sehän oli koko oston ennakon idea että ostavat tavaraa varastoon tulevaa koronan jälkeistä noususuhdannetta varten. Minulle taas oli varsin sopiva tarjous silloin että sain tilille muutaman tonnin rahaa ilman mitään ongelmia ja sekin omalta osaltaan turvasi lomautusaikani toimeentulon. Silti teen seuraavan päätehakkuukaupan varmasti tässä Toukokuun loppuun vielä hinnantarkistusajan sisälle.

    metsa1980

    Miten hyvin hinnantarkistukset ovat yleensä toimineet?

    Olen ehtoja lukenut, mutta mielestä lauseet niissä ovat aikalailla ostajan hyväntahtoisuuteen perustuvia (myyjän vaikea saada tarvittavat vertailtavat kaupat jne).

    Ei toki tarvitse mennä yhtiötasolle ja luulen niiden sisällön olevan suhteellisen vastaavia.

     

    nim.merk. Reilut 2000 kiintoa tukkia syksyllä ja alkuvuodesta ensi kesäksi myynyt.

    jees h-valta

    Ei valittamista. Mielestäni ei ole yritetty kusettaa.

    Puuki

    Tietty epäsuhta on yleisen hintatason ja puun hintojen välillä.  Toki pitää sahurienkin pärjätä mutta en allekirjoita sitä ,että vain puun kasvattajien pitää osallistua laskusuhdanteiden kuluihin ja muutenkin esim. selluteollisuudessa palkkojen nostamisiin kuten on ollut tapana.   Isot yhtiöt (ainakin UPM) lajittelee mäntytukit laadun mukaan jo korjuuvaiheessa ja pitkää kasvatusaikaa joka laatutukin kasvatukseen vaaditaan  ei korvata mitenkään.  Pienemmät sahatkin saa parempaa hintaa myös selluksi menevästä hakkeesta kuin aiemmin.   No siitä voisin olla samaa mieltä  (Hussen ja Jeeshvallan kanssa), että Etelä-Suomen heikompilaatuisesta mä-tukista maksettaisiin sahojen ylläpitämiseksi entistä vähän heikompaa hintaa.  Se parempi (~ sama, miel. vähän parempi  kuin E-Suomessa) hinta kuuluukin maksaa pohjoisemman  parempilaatuisille tukeille niiden leimikkojen puille  joista ko. tukkia saa.

    Tässä voisi olla yhteisvastuullisuuden paikka . Joka haluaa auttaa (kuten on kertonut) sahateollisuutta edullisella puun hinnalla voisi esim. pyytää yhtiöt siirtämään sitten myös esim. hinnan tarkistukset yhteiseen kassaan kaikkien hyväksi, ettei jäisi vain puheeksi.   Kun kerrotaan miten mieluusti on myynyt puuta halvemmalla ja samassa lauseessa miten odottaa hinnantarkistusta jokin ei täsmää ellei ole valmis hinnanmuutokseen toisin päin.

    Tai voisin vaikka ottaa sen hinnantarkistuksen summan verran paremman hinnan tänne päin koska täällä tukin kantohinta ei vastaa sen korkeaa arvonlisäystä . (Laita Jhv vaikka viestiä jalomielisyydestäsi ML: oon  niin sovitaan asia sitä kautta. )

    mettämiäs

    Vanhat sahamiehet puhuivat, että paraslaatuiset mäntytukit löytyivät Viitasaaren tasolta/ympäristöstä ja kuusitukit Itä-Hämeestä. Nykymarkkinoinnissa kaikki sahat näyttävät sijaitsevan Suomen parhaan raaka-aineen alueella, joten tuo vanha viisaus ei varmaankaan sitten enää pidä paikkaansa…

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 68)