Keskustelut Harrastukset Onko riistanhoitoyhdistysten toiminta hiipumassa?

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Onko riistanhoitoyhdistysten toiminta hiipumassa?

    Linkin dokumentti aiheuttaa huolta, pystytäänkö tulevaisuudessa pitämään voimakkaasti kasvavat, tuhoja aiheuttavat riistakannat hallinnassa? Esimerkkinä valkohäntäpeurat lounaisessa Suomessa.

    Vaikka yhdistystoiminta on pääosin vaapaaehtoistoimintaa, on riistanhoitoyhdistyksillä oma melko mutkikas ”Kemera”,  jolla jaetaan valtionavustuksia ja yritetään ylläpitää sekä elvyttää yhdistysten toimintaa.

    Valtionavustus on viime vuosina kattanut keskimäärin noin 55 % riistanhoitoyhdistysten varsinaisen toiminnan menoista. Samanlainen kehityskulku on menossa kuin mhy-kentässä, yhdistymisiä tuetaan suuntaamalla hankerahoitusta yhdistymisten selvitystyöhön.

    Rhy-kentälläkin on ”jatkuvan kasvatuksen ongelma”. Iäkkäät alkavat olla harvaan asentoon hakattuja, myrskyt kaatavat heitä jatkuvasti vaakatasoon ja eikä uusia  metsästäjäntaimia ota syntyäkseen, vaikka osa tuista suunnataan varhaishoitoon. Uudet taimet tukahtuvat alikasvokseen, jonka muodostaa kaupungistuminen ja kännykässä pyörivät sovellukset.

    Mikä lienee metsästysharrastuksen tulevaisuus? Onko meidän kuitenkin tulevaisuudessa  pyydettävä (edit 23.1.2022: poistettu yksi sana) apua, jos uusia sukulpolvia ei metsästys harrastuksena kiinnosta, vai mikä neuvoksi?

    https://mmm.fi/documents/1410837/13973646/Muistio+MMMn+asetus+riistanhoitoyhdistysten+valtionavustuksen+jakoperusteista.PDF

  • Planter

    Ihan vakavissani aloitin ketjun rhy-toiminnasta, koska pankkilupaketju johdatti tutkimaan rhy-toimintaa. Poistin aloituksesta yhden sanan, joka johdatti keskustelun heti ensimmäisestä kommentista väärille urille ja Gla:n avustuksen jälkeenkin heti uudestaan. Kommentti rhy-toiminnan lopettamisesta oli tietenkin ”vitsi”. Rhy:lla on lakimääräisiä tehtäviä ja metsästäjien koulutus-ja ohjaustehtäviä. Jonkun ne on hoidettava, ei porukkaa voi päästää metsiin aseiden kanssa sekavana joukkona pelkkä aseenkantolupa taskussa.

    Huolta aiheutti aloituksen linkin karttojen punasävyisyys, tehtäviä jää vapaaehtoistyönä hoitamatta. Kyllä se iskee metsänomistajiinkin, jos toiminta hiipuu. Sama valitettavasti koskee monia muitakin tärkeitä vapaaehtoistoimintoja esim VPK tai vaikkapa tiekunnat.

    Tulevaisuus lienee tämä, yhdistetään, että saadaan palkattua työvoimaa hoitamaan välttämättömät tehtävät, yhdistäminenkin voi tosin olla vaikeaa, halutaan kuitenkin olla itsenäisiä:

    .https://metsastajalehti.fi/ajankohtaista/lansi-uudellamaalla-uskotaan-yhteistyohon/

     

    A.Jalkanen

    Väki vähenee ja vanhenee maaseudulla. Onko rhy:llä ja metsästysseuroilla päällekkäistä toimintaa? Olisiko tehokkaampaa, että yhdellä hirvitalousalueella toimisi vain yksi rhy, kussakin kunnassa vain yksi metsästysseura ja sen alla seurueet, kun hirvieläimistä puhutaan? No asiahan ei minulle kuulu, kunhan ääneen ajattelen. Byrokratia voisi pyöriä samat kuviot kuin nytkin. Esimerkiksi verotussunnitelma tehtäisiin vain kerralla koko hirvitalousalueelle.

    suorittava porras

    Ehkä olisi hyvä tietää Visankin eikä vain jatkuvasti olettaa.

    suorittava porras

    Annelilla hyviä ehdotuksia. Riistanhoitoyhdistyksiä on yhdistelty vapaaehtoisesti hyvällä menestyksellä. Toisaalla taas on niin vahvat asennelukot esteenä ,että yhdistymiset tapahtuvat vain pakon edessä.

    A.Jalkanen

    ??

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)