Keskustelut Metsänhoito Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 243)
  • Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

    Pitääkö vanha sanonta paikkaansa että polttopuu pitää kaataa ja halkoa kevättalvella jolloin puussa on vähiten vettä? Onko se kuivinta nyt? Puu ”nukkuu” talven ja kuivattaa syksyllä itsensä pakkasen kestävyydenkin vuoksi, mutta kuivuuko se vielä talven aikana? Mihinkähän aikaan imaisee ensimmäiset vedet maasta ja kosteus alkaa lisääntyä?

  • Jätkä

    On huomattu, että testailtu on. Lanseeraappa uusi tuote: Kerroskossu….

    harrastelija

    pikkutukki :

    Miten harrastaja saanut tuplat jo viime vuonna ?

    Teko syksyllä 2017, mittaus tammikuussa 2018 ja tilitys maaliskuussa 2018. Ota huomioon, että kyse oli hankintakaupasta ja olen MG:n sopimusasiakas..

     

     

    Jätkä

    Aivan eteläisemmäsä suomessa alkaa pikkuhiljaa koivut heräilemään ja kosteus noisemaan runkoon. Kun mahla alkaa virrata, niin silloin se alkaa.

    Toisaalta, jos tehdään klapeja ja ne pannaan kuivumaan ns ilmakuiviksi, ehtii kyllä kesän aikana ”kuivumaan ihan hyvin”, mutta kaksi kesää on optimi. kaatoi puun koska tahansa. Nyt tähän aikaan tehtynä vain on mahdollista saada oikein kirkkaita ja ”helähtäviä” klapeja.

    Polttopuiden kanssa on ”yks hailee”, koska ne kaataa, Harjavallassa kuuluu olevan tärkeintä se, että ne on irti kannosta, ”kyllä ne kattilan pesässä kuivuu”

    jees h-valta

    Heh, olpas taas oikeen hauskoja ”aasiantuntijalausumia” runsas nippu siunaantunut. Onpa tietty ollut pyhiäkin jotta joillain näyttää aikaa piisaavan jopa klapeista turinaan. Tuolla kiinnitti huomion että peltikate päällä paras. Onhan se jos alla on kovalevy hoitamassa pellin alapintaan kondensoituvan veden alas muualle kuin klapien päälle. Ite laitan pressun kyllä suoraan klapien päälle koska ei päällimmäisten pieni kosteus haittaa pannun pesään tuon taivaallistakaan. Kun katselen rintamamiestalon piipun päästä tulevaa ei juuri muuta tosiaan näy kun aloitukseen pienen aikaa kevyttä vesihöyryä. Paljolti näissä kuultaa jonkun muunkin huomioima pikkusieluinen pilkunviilaus joka tietysti takan puilla onkin hyväksi. Mutta kun latasee pesällisen kattilaan niin kyllä sieltä lämpö yleensä irtoaa aika samaan malliin puun pikku homeista ja kosteuksista huolimatta. Nytkin palaa niitä loppuja rääppeitä auman pohjilta jotka ovat jo kotvan olleet taivasalla talikkalan markkinoilla. Kyllä ”fiilaus” sopii takkapuille, ei turhaan tuhrata kun oikeesti pirttiä sataprosenttisesti lämmitetään eikä pelleillä vain muka lämmitystä. Useimmat takan lämmittäjäthän kuvittelevat kyllä lämmittävänsä puilla mutta jos sähkölaskua katsoo niin taitaa se sieltä löytyä se päälämmönlähde.

    Mottimasa

    Kyllä se vesi yleensä on raskaampaa kuin ilma. Tarvitaan korkeapaine ja tietynlaiset nosteet korkeammalla ilmassa, jotta syntyy noste joka saa veden höyrynä maasta ylöspäin. Erilämpöisiä ilmamassoja päällekkäin ja auringon voimaa. Kun aurinko laskee, loppuu nosteen voima eikä tuule, laskeutuu vesihöyry välittömästi alas lähelle maata.

    petep

    Eikös tässä äärimmäisen  hurjassa keskustelussa ole vielä muistettu että puita voi kaataa rasiin…..

    Tolopainen

    Tässä nyt sekoitetaan vesipisarat  ja vesimolekyylit. Veden molekyylipaino on hiukan pienempi kuin ilman silloin vesi ei ole näkyvässä muodossa. Kun lämpötila laskee ilman suhteellinen kosteus kasvaa ja ilmassa oleva vesi tiivistyy pisaroiksi jotka voi havaita sumuna.   Tietenkin vesi nestemäisessä muodossa on lähes tuhat kertaa ilmaa painavampaa. Vedellä nyt vain sattuu olemaan kolme olomuotoa.

    Mottimasa

    Kyllä se vaan kylmä tulee kun jättää yhtenä päivänä takan lämmittämättä. Ei ole olleet kokotalvena sähköpatterit päällä, pelkän takan varassa on menty taas läpi talven, päivittäin on nätti sylillinen poltettava. Pressu on siitä huono päällinen kun helposti siitä muodostuu huppu ja toisekseen siitä on huono tehdä räystästä ja kun räystästä ei ole valuu vedet kasaan kastellen koko pinon.

    petep

    Päätin tässä päivänä muutamana että yhtään kertaan en pressuilla peitä puita vaan pelti hoitaa sen homman. Siinä melkene itku tulee kun pressussa reikä joka kusee ja kastelee puut…..

    jees h-valta

    Kovinpa pienestä sitä sitten itku tulee ja kovin jämptiin on puiden määrä laskettu jos pienen pressunreiän kusemat sittemmin tekee katastrofin. Minulla ei yksi isokaan pressu peitä vielä koko läjää eli sauma tulee ja huonona ongelmatalvena kun lunta on paljon ja jäätämistä tapahtuu niin pressun sauman kohdalta saattaa koko auma kastua pohjia myöten. Sellainen sattui juuri tänä talvena ja sen kastuman rääppeet poltetaan nyt kun aurinko on ne jo polttokelpoiseksi kuivattanut hyvin. Pressut on nyt vain hiukan pienen alan suojana nyt tulevaa lumimyräkkää varten että pysyy pieni trippu kuivaa puuta vielä tämän yli. Sitten taas jatkellaan milloin milläkin kesää kohti. Mottimasan sähkölasku ei sitten varmaan päätä huimaa jos pattereita ei malta päälläkään pitää mutta sellaiset jotka tarvii lämpimän pirtin yleensä lämmittävät pääosin takkaa mukavuuslämmön vuoksi. Ja silloin ei pirtti kylmene ilman takan lämmitystä mutta se tietää myös sievän roheita sähkölaskuja. Meillä tämän talven isoin sähkölasku oli piirun vajaa 65,00 euroa syystä että jouduimme yhtä sähköpatteria käyttämään paljon poissaolon vuoksi päivisin lämmön ylläpitoon kovemmilla pakkasilla. Ja tuo oli siis koko sähkölasku kuukaudelta. Normaali meillä pyörii 35,00-40,00 euron nurkissa parusmaksuineen. Nyt siis pakkaslisää hiukan.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 243)