Keskustelut Metsänhoito Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 243)
  • Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

    Pitääkö vanha sanonta paikkaansa että polttopuu pitää kaataa ja halkoa kevättalvella jolloin puussa on vähiten vettä? Onko se kuivinta nyt? Puu ”nukkuu” talven ja kuivattaa syksyllä itsensä pakkasen kestävyydenkin vuoksi, mutta kuivuuko se vielä talven aikana? Mihinkähän aikaan imaisee ensimmäiset vedet maasta ja kosteus alkaa lisääntyä?

  • Tolopainen Tolopainen

    Veden höyrystuminen sitoo lämpöä ja tiivistyminen vapauttaa sitä. Vesikattilan kiehauttaminen sataan asteeseen vaatii vain murto-osan siitä lämpömäärästä kuin kattilan keittäminen kuivaksi. Se haihtuminen laskee vain pintalämpötilaa siinä kohteessa josta höyrystuminen tapahtuu kuten esim. iholla. Ei vaikuta enää pahemmin ympäröivän ilman lämpötilaan. Ei sitä vettä nyt ulkoilmassa litrakaupalla tunnissa halkopinosta haihdu. On aivan sama mitenpäin halot pinossa ovat. Vettä haihtuu jos ilman suhteellinen kosteus on tiivistymispisteen alapuolella. Kuivumisen kannalta parempi tuohipuoli ylöspäin niin sadevesi valuu puista pois.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Aivan sama mitenpäin se ilma kasassa milloinkin virtaa, mutta ilmatilaa pitää olla kasan alla mieluummin kahden trukkilavan verran. Kasan päällä jos on pressu niin kyllä sinnekkin jotakin villalavoja pitää väliin panna.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Tolopainen Tolopainen

    Näin se on tehtävä puista haihtuva kosteus liikkuu virtaavan ilman mukana joko ylös sivulle-tai alaspäin. Vesihöyry ei koskaan siirry vastatuuleen eikä ukkospilvetkään, vaikka ennen niin uskottiinkin.

    Rane2

    Tuossa vähän tutkimusta mm.pilkkeen kuivauksesta.Sivulla 55 mielenkiintoinen graafi ylivuotisen ja yksivuotisen polttopuun kosteuksista.

    http://www.vtt.fi/inf/julkaisut/muut/2012/VTT-R-00152-12.pdf

    Jätkä

    Jos puhutaan halkopinossa olevien halkojen asennosta, niin

    olettamuksessa, että pino on perinteisesti kaksi metriä korkea, tuohipinnalta valuva vesi valuu alla olevien halkojen päälle. Eli halot ovat kosteampia, mitä alempana ne pinossa ovat.

    Homma ei mene ihan niin, jos pino on selkeästi maasta koholla. On myös neuvottu, että päällimmäiset halot ladotaan halaistu puoli ylöspäin, jolloin vesi jää niiden päälle, taikka valuu toisen pään kautta poia pinosta.

    Toki halkopino on harva, joten ilma vurtailee myös sen läpi vieden kosteuden pois.

    Tuota Tanelin lavojen käyttöä en ole kokeillut, että lavat pantaisiin kasan päälle – pressun alle.

    En tosin ole halkokasoja peitellyt, minä teen klapit tuoreesta puusta liiteriin tai peidenkuivausperäkärryihin, joissa harva pohja. Niiden päällä on korkea katto, joka on erittäin vahvasta pressusta. Syy pressukattoon on, että sen saa käännettyä sivuun, kun alkaa Bilke raksuttamaan laidan yli klapia lavalle.

    Kunhan lumet (n.70 cm) – hupenevat, alkaa pikkuhiljaa koivua kaatumaan ja siirtymään klapivarastomuodostelmaan. Liiteriin ja peräkärryihin. Kaksi peräkärryä on tyhjänä, kaksi on täpötäynnä odottamassa seuraavia talvia.

    Hyvä aika klapien tekoon on jo alkanut, ne kuivuvat näillä keleillä melko mukavaa vauhtia. (tasapainokosteus!)

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tuohon en ota kantaa kumminpäin halot pitää latoa, mutta halkojen varastopinon katon yritän kuvailla:

    Kun tehtiin metristä halkoa, niin kattohalot olivat sitten metri kaksikymmentä senttiä. Ne tehtiin sellaisesta puusta, joka normaalistikkin halkaistiin vai kertaalleen, piti olla tietysti kohtuu suoraa puuta. Kaksimetrisen halkopinon toiseen reumaan ladottin pitkin pinoa halkorivi niskaksi. Sitten ladottiin niitä kattohalkoja kuori alaspäin vieri viereen ja toinen kerros rakojen päälle kuori ylöspäin. Näin saatiin hiukan viettävä, aika hyvin pitävä katto, joka tiputti sadeveden ohi pinon kyljen.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    harrastelija harrastelija

    Minulla ei ole ”Ranesta” mitään mielikuvaa, istutko takarivissä? Kyselyhän siinä taisi tulla ja on tullu maksetuksi ”jäsenmaksu” 120 €/v. Nyt on vain 2 rekallista raaka-ainetta, joten mainontaa ei tarvitse ainakaan ensi syksyn myynnille.

    Yllättäen koivua kertyi viime vuonna niin paljon, että laiskuuttani myin (lahjoitin) MG:lle 6 rekallista. Tulihan sillekin jo tänä keväänä mainostettu tuplabonus!

    Rane2

    Mielikuva aloituskokouksesta on vähän hatara,todennäköisesti takarivi.Osallistujia taisi olla alle kymmenen.Ja yksikään ei tainnut tunnustaa olevansa päätoiminen pilkekauppias joten Halkoliiteri perustettiin ihan  ” harrastelijapohjalle”.

    MaalaisSeppo

    Tolopaisella kaasuseosten teoria hukassa. Kaasujen, myös vesihöyryn molekyylipainolla ei merkitystä esim vesihöyryn liikkeisiin ilmakehässä.

    pikkutukki

    Miten harrastaja saanut tuplat jo viime vuonna ?

     

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 243)