Keskustelut Metsänhoito Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 243)
  • Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

    Pitääkö vanha sanonta paikkaansa että polttopuu pitää kaataa ja halkoa kevättalvella jolloin puussa on vähiten vettä? Onko se kuivinta nyt? Puu ”nukkuu” talven ja kuivattaa syksyllä itsensä pakkasen kestävyydenkin vuoksi, mutta kuivuuko se vielä talven aikana? Mihinkähän aikaan imaisee ensimmäiset vedet maasta ja kosteus alkaa lisääntyä?

  • Tolopainen

    Jätkän kemian opinnot ovat menneet variksenpesillä. Laske ilman ja veden molekyylipainot. Niin palataan sitten asiaan.  Vesihöyry  pysyy aina ilmassa muuten ilman kosteus menisi nollille. Kumman molekyylipaino on pienempi ilman vai veden. Aineet koostuvat atomeista ja molekyyleistä. Esim. suosikkisi  koostumus C2H5OH.

    Jätkä

    Vesisade ei ole vielä Tollon teoriaa ymmärtänyt, vaan se tulee ylhäältä alaspäin, jopa ihan maahan asti.

    Kyllä nuo kaikki pilvet ovat tähän asti alas sataneet, vaikka Tollo muuta väittää…

    Tolopainen

    Jätkä ei ymmärrä edes omaa teoriaan jos vesihöyry olisi ilmaa raskaampaa pilviä ei muodostuisi. Ilmassa oleva kosteus on kaikille näkymätöntä. Ei se kaikki kosteus sateellakaan maahan tule.

    harrastelija

    Rane2:n linkitti tuon ”kotisivun”, noita pähkäiltiin joskus 10 vuotta sitten, kun halkoliiteri.com perustettiin. Eipä taida olla enää mukana muita perustajajäseniä kuin ao? Käyttäjiä on kyllä jo koko Suomi.

    Jätkä on käytännössä oikeassa ja Tolopainen teoriassa – suotta sitäkin nyt intetään :). Ainakin tuossa pylväskatoksessa on sen verran korkeutta (kuljetin 4,3 m), että tuo kierto pelaa.  Kaveri piti varjon puolella olutpulloa, kun aurinko paistoi ja pinnalta puu kuivui. Solurakenteessa nähtävästi käy niin, että vesikosteus klapikasassa painuu alaspäin ja pinon pohja jäähtyy?

    Klapin kuivuminen tapahtuu tehokkaimmin tuulella. Viime kesänä ei aurinko paljon paistanut, mutta klapit kuivuivat silti! Tietysti aurinkoinen tuulinen päivä keväällä on parasta. Ilma sisältää silloin kosteutta (sitä vesihöyryä) vähemmän kuin kesällä. Muutama vuosi sitten heinäkuu oli erittäin poutainen, mutta kosteus-% samalla myös todella hiostava. Emännät ihmetteli kovasti, kun pyykki ei kuivunut ulkona!

    Puuki

    Niin se taitaa mennä , että höyrystyminen sitoo lämpöä. Kylmä ja kostea ilma valuu pinossa alaspäin ja toisaalta , kun aurinko lämmittää pinoa päältä, niin kostea vesihöyry kohoaa ylöspäin.

    Tuostahan on joskus kiistelty, että kuivaako halot paremmin kuori ylös-vai alaspäin. Ehkä on molempi parempi. Riippuu pienilmastosta kummassa tapauksessa kuivumista tapahtuu enemmän.

    petep

    Ja pino ei ole oikea paikka kuivata klapeja mihinkään aikaan vuodesta.  Säkki/häkki niin kuivuu oli puut miten päin vaan,

    pikkutukki

    Mulla polttopuut pinossa kuoripuoli alaspäin elokuun alkuun asti ja sitten käyn pinot (100 mottia) läpi ja käännän kuoret ylöskäsin !

    Puuki

    Noinhan ne pitää puut käännellä, muuten ei kuivu kunnolla. Jatka saamaan malliin , niin voit vaikka saada työnsankarin mitalin niin  kuin entisessä NL:ssa .

    Rane2

    Jep,”Rane” oli mukana perustamassa tätä Halkoliiteriä.Sitten tunnukset ei yhtenä päivänä enää kelvanneet.Kun soitin tälle Metsäkeskuksen kaverille niin hän kertoi että kaikille oli lähetetty kysely haluaako vielä olla mukana sivustolla.Olin kuulema lähettänyt vastauksen että en enää halua olla mukana.

    Kysely ja varsinkin se että olisin siihen vastannut oli minulle uutta mutta kun kerran näin oli niin kerroin hänelle että antaa homman sitten olla näin.

    Onneksi on sentään olemassa Koti-Kajaani.

    Jätkä

    Sahoilla (joilla ei mistään ole koskaan tieetty mitään) – lautatapulit tehtiin niin, että vähintään 80 senttiä oli maasta irti tapulin pohja.

    Katto tehtiin matalimmillaan puolen metrin korkeudelle irti laudoista. Suurimman osan vuorokaudesta kosteus = vesihöyry valui alaspäin taaplattujen lautojen välistä ja ilmavirtaus vei kosteuden pois. Tapulien ympärillä ei sallittu edes pitkää heinää, pajupensaista puhumattakaan. Eväsleivät ja maitopullot säilyivät tapulin alla viileinä hyvin.

    Kovalla helteellä ilmavirtaus kääntyi, kosteuskin lähti nousemaan ilmavirtauksen mukana ylöspäin. Lätsä nousi tapuliin tehtyjä pystykäytäviä pitkin virtaavan ilman mukana, jos sen pisti tähän pystyvirtaukseen.

    Se ilmavirtaus ei ollut vähääkään riippuvainen veden tai kosteuden määrästä. Jopa linnut käyttävät noita pystyvirtauksia hyväkseen, Tollon linnut käyttävät niitä vain suihkun asemasta.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 243)