Keskustelut Metsänhoito Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 243)
  • Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

    Pitääkö vanha sanonta paikkaansa että polttopuu pitää kaataa ja halkoa kevättalvella jolloin puussa on vähiten vettä? Onko se kuivinta nyt? Puu ”nukkuu” talven ja kuivattaa syksyllä itsensä pakkasen kestävyydenkin vuoksi, mutta kuivuuko se vielä talven aikana? Mihinkähän aikaan imaisee ensimmäiset vedet maasta ja kosteus alkaa lisääntyä?

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Onhan Harjavallassa ihan kohtuulliset kesä kuivatuskelikin jo. Suomi on nimittäin pitkä maa puun kuivatuksenkin suhteen.

    Haukiputaalla, siis Oulun nykyisessä pohjoisessa nukkumalähiössä, puu kuivaa kesällä selvästi huonommin kuin täällä Etelä-Pohjanmaalla. Siellä jos kuivaa meinaa saada on tosiaankin oltava kevättalvella liikkeellä. Meillä täällä riittää kunhan saa toukokuulla klapit kasalle.

    Onko muilla kokemuksia etelän ja pohjoisen eroista kuivatuksen suhteen. Kevättalven kuivatus luulisi kuitenkin olevan pohjoisessa tehokasta. Kun on pitempi ja kylmempi talvi pudottanut veden pois ilmasta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Mottimasa Mottimasa

    Minäkin kerran seurailin naapurin poikamiehen touhuja marraskuun vesisateissa kun olivat keväällä tehdyt halot jääneet ulos ilman suojaa, kyllä siinä noki haisi ja savu leijaili piipun päässä, ei tainnut maaseuduntulevaisuus riittää sytykkeeksi:( Ulkoa tuotu on aina kosteaa ja vaikka on monta vuotta kuivunutta niin syttyy huonosti verrattuna edellispäivänä postuaan kannettu, muistaakseni siinä voi kosteusprosentti olla montakymmentä prosenttia. Monia virheitä voi tehdä, yksi on se kun joku laittaa ulkoa tuodut puut pesään lämpiämään jotta syttyy hyvin, ei tule ajatelleeksi että se kosteus siirtyy hormiin eikä takka vedä, tulee kosteussulku niinkuin monesti kesän jäljiltä on.

    mettämiäs

    Takkapuiden tekijät ja puukattilalla lämittäjät puhuvat usein vähän eri asioista. Jos tarve vuodessa on 2o k-m3, asiat ovat aika paljon eri lailla kuin 7 p-m3 vuodessa polttavilla ihan jo tarvittavasta varastotilasta lähtien…

    oksapuu

    Täällä etelässä…

    Isäukko aikoinaan opetti että klapit pitää olla kasalla vappuun mennessä ja katonalla juhannuksena. Taisi olla oikeassa 🙂

    Jos tuollaisen klapi-auman päällä olevan pressun kiertää auki kesällä niin se on aina sisäpuolelta märkä. Kyllä klapi-auman päällä ja alla pitää olla tuuletustila…

    Jätkä

    Jeessi:

    ”Heh, kait siinäkin terveydellä leikitään jos lämmittämästä lopettaa. Ei se vilu pitkän päälle hyvää tee. Mutta hyviä neuvoja toki mitä ainakin itse tulkitsen suht vapaasti. Suoraan pressun alta pannun pesään ja sillä siistiä. Osa kosteaa, osa jopa lähes märkää, osa aivan hyvin palavaa ja kuitenkin kaikki taas poltettu ja lanssilla vain lähes tyhjän päällä liehuvat pressut. Koko talvi taas lämmitetty oman metsän puilla ja nyt jo uusia tehdään ilman turhaa tuhraamista. Ensin avoaumassa kuivatellaan tuonne joko marras-tahi joulukuun alkuun ja sitten ennen lumia pressu päälle. No proplem.”

    Ympäristölleen vaarallinen tyyppi. Vinksahtanut maailmankatsomus ihan kallelleen. Vielä puhuu muka hybriri – ja sähköautoilun puolesta ja itse saastuttaa Harjavaltaa enmmän kuin Nikkelisulatto koko olemassaoloaikanaan.

    Pitäisi ilmiantaa ympäristöterroristina.

     

    Mottimasa Mottimasa

    Vanha sanonta ”kesä kuivaa minkä kastelee” pitää paikkaansa hieman yli juhannuksen. Sen olen laittanut merkille, että kun keskiyöhön alkaa tulla pimeä hetki (pariviikkoa heinäkuun puolelle), loppuu kuivuminen, sillon yökosteus sateiden lisäksi lisääntyy, eikä päivä riitä kuivattamaan. Sillon pitää olla puut katon alla.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tai viimeistan siinä vaiheessa pitää olla kasojen päällä pressu, mutta siis vain päällä, kyljet voi olla auki.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    En nyt Jeessiä ympäristöterroristina pitäisi, mutta ainakin kolmanneksen puun kulutus vähenisi kun malttaisi ne kuivattaa. Riippuu paljon siitä onko kyseessä vain veden höyrystäminen vai kuinka paljon vesi pääsee häiritsemään itse palamista. Jos on kattila jossa tulipesän lämpö on kunnollinen, eikä liekin häntääkään jähhdytetä kovin pahasti, niin palaminen saattaa olla jopa kohtalaista. Tosiasia on kuitenkin, että vesi ei pala.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Visakallo Visakallo

    Miehelle, joka tienaa haapaa ja muuta kuitupuuta aitaamalla kaikkein parhaiten, on kaikki mahdollista. Raivaussahansa ja autonsakin  ovat parempia kuin toisilla. Fysiikan laitkin jäävät toiseksi.

    Apli

    Yleensä rangat tehnyt keväällä/kevät talvella ja pilkkonut myös kuivaan… nyt ei ole tarvetta kahteen vuoteen tehdä polttopuita edes mökille…

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 243)