Keskustelut Metsänhoito Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 243)
  • Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

    Pitääkö vanha sanonta paikkaansa että polttopuu pitää kaataa ja halkoa kevättalvella jolloin puussa on vähiten vettä? Onko se kuivinta nyt? Puu ”nukkuu” talven ja kuivattaa syksyllä itsensä pakkasen kestävyydenkin vuoksi, mutta kuivuuko se vielä talven aikana? Mihinkähän aikaan imaisee ensimmäiset vedet maasta ja kosteus alkaa lisääntyä?

  • Puuki

    Siirron perusmaksu on mukana : 1,24 snt + 2,25 snt( yö ) + 2,8 snt (vero) = 6,29 snt / kWh

    3,66 snt (päivä) .          Sähköenergian  keskihinta ~ 4, 40 snt /kWh/a  (päivä 5,02 / yö 4,02 )

    Korpituvan Taneli

    Pete:

    ”No hyvä, sittenhän Planterille riittää yksi 16A pääsulake. Vai riittääkö?”

    Mahtaako omakotitaloon edes saada liittymää, jossa sulakekoko olisi pienempi kuin 3x25A?

    Olishan siinä alaspäin mennessa vielä käytettävissä 20A myös, jos verkkoyhtiön hinnastosta yleensä pienempiä löytyy.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli

    Tolopainen:

    ”Ei omakotitaloon kannaa ostaa kuin yleissähköä. Yleissähköä saa keskimäärin edullisemmin kuin kaksoistarisähköä, yösähkön siirrossa on korkea perusmaksu. ”

    Korpituvalla muutama vuosi sitten luovuin Yösähköstä kun en sitä enää hyödyntänyt. Se oli otettu sinne silloin kun yö ja päiväsähkön hintaerot olivat aivan toista luokkaa kuin nyt.

    Rivitalossa minulla on edelleen kaksitariffiliityntä, ei paljon helpota, mutta saa sillä yösähköllä veden lämpiämään.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Yösähkön kyseenalainen kunnia on ollut aiheuttaa valtakunnan mittavimpia vesivahinkoja. Siksikin sen edullisuutta on karsittu. Kun koneet laitettiin yöllä päälle ja mentiin nukkumaan oli meno kyllä tolkutonta. Myös vanhat varaajat poksahtelevat juuri lämmetessään ja mikä on sen reuhtovampaa kuin jo pliisuuntuneen varaajan uudelleen lataus joka yö. Kun se väsyy mutta se jonka pitäisi valvoa on myös väsy ja nukkumassa saadaan pirtistä aika nopeaan pienimuotoinen uima-allas.

    Jätkä

    Joo! Yösähkön käyttö on Harjavallassa suorastaa LVI-professorin toimesta kielletty, varsinkin yöllä. Öiseen aikaan sähkö on niin voimakasta, että sen sjaan, että se vain käräyttäisi vastukset, se polttaakin reiän varaajaan. Päiväsähkö ei sitä koskaan tee.

    Harjavallassa ei ole vielä käytössä muualla maailmassa yleiset kosteustunnistimet, joita käytetään vesikalusteiden  – mm tiskikoneiden alla varoittamassa vesivuodosta.

    Metsuri motokuski

    Kaikkihan nuo lämmitysmuodot sähkö tarvitsevat. On sitten öljy, pelletti. maalämpö tai mikä tahansa. Itselläni oli myös muodostua ongelmaksi talon pääsulakkeet. Maalämpö olisi tarvinnut melkoiset sulakkeet ja peruste oli vain sähkövastukset joita tarvitaan lisälämpöön. Noissa maalämmöissä on tärkeää että mitoitetaan laitteet tarpeeksi suureksi ettei sähköllä tarvittavaa lisälämpöä tarvita vaikka se ei hirveä kustannuserä olekaan. Enemmänkin periaate että kun lämpö maasta otetaan niin se sitten otetan. Itse pääsin talossani 20A sulakkeilla mutta jos olisin laittanut sähkövastukset siten että komperssori olisi niitä automaattisesti ohjannut niin vähintään 25 A sulakkeet olisi laitettava.

    jees h-valta

    Niin, ja tarina ei edelleenkään kerro niitä talvikokemuksia ehkäpä juuri nyt sen tulistamattomuuden suhteen. Vielä edelliseen eli jätkän horinaan. Tuskinpa löytyy ”muualla maailmassa yleiset” kosteustunnistimet jätkänkään tiskikaapista. Sitäpaitsi ne sellaiset ovat kyllä aika naurettavia piipittäjiä. EI niihin kyllä eri huoneessa nukkuva herää. Mutta sitten kun mennään muuallakaaan maailmassa kovin yleisiin kokonaishälytysjärjestelmiin joissa valvotaan kaikkea ja häly kulkee joka huoneeseen ja riittävällä huoneessa olevalla voimalla. Yleensä niissä sitten on sekä palo-vesi-että murtohälyt samassa. Ja kun ei ole kaikilla edes paristokäyttöisiä palovaroittimia yhtäkään kappaletta. ja silti häsätään sentin säästöä tuhansien vahingon riskillä.

    jees h-valta

    Jos totta puhutaan olisin itelle pystynyt kyllä tekemään puulla lämmitettävän lämmitysjärjestelmän, aika pienelläkin lisävaivalla, joka ei sitä sähköä tarvitse. Eli enää en olisi lisää tarvinnut kuin kattilan ja varaajan sijoittamisen puolisen metriä eri korkeudelle ja riittävän latauspiirin vapaata kiertoa varten. Olen sitä jopa monta kertaa aikonut vielä tehdäkkin mutta kun Harjavallassa sähköt eivät juurikaan pois ole. Joten se on toistaiseksi vielä jäänyt. Varaajastahan saan jo nyt vapaalla huoneisiin lämmöt. Jos vielä saneeraan lämmitystä senkin vielä varmasti teen. Ja metsuri motokuski, ei ne laitteet vaan se reikä.

    Jätkä

    Palohälyttimiä meillä on viisi –  ja jokaisessa on tuore patteri. En ole varma, milloin ensimmäinen alusastia tiskikoneen alle asetettiin, mutta on siitä takuulla yli 15 vuotta.

    Sekin on tosin liioittelua, koska tiskikone tiskaa meillä vain silloin, kun olemme kotona ja emäntä sulkee tiskikoneen hanan takuuvarmasti aina, kun alkaa konetta tyhjäämään.

    Kuitenkin hän on herkkäuninen ja tarkkakuuloinen – herää takuulla pienempäänkin ininään.

    Tolopainen

    Ei tiskikoneen vesihanaa suljeta koskaan. Sehän unohtuu kuitenkin kiinni kun koneen laittaa käyntiin. Mitään alusastioita ei tarvita, niissä on kosteusvahti,  joka sulkee vedentulon jos tulee vuoto. Näin on pärjäilty yli 30v.

Esillä 10 vastausta, 191 - 200 (kaikkiaan 243)