Keskustelut Metsänhoito Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 243)
  • Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

    Pitääkö vanha sanonta paikkaansa että polttopuu pitää kaataa ja halkoa kevättalvella jolloin puussa on vähiten vettä? Onko se kuivinta nyt? Puu ”nukkuu” talven ja kuivattaa syksyllä itsensä pakkasen kestävyydenkin vuoksi, mutta kuivuuko se vielä talven aikana? Mihinkähän aikaan imaisee ensimmäiset vedet maasta ja kosteus alkaa lisääntyä?

  • harrastelija

    Hyviä kommentteja kautta linjan. Tolopaiselle sanoisin sen verran, ettei klapimyyjällä ole varastoita niin paljon, että kahden kauden puut olisivat myynnissä. Kun tavoite on 20 %:n kuivuustila, niin se saavutetaan jo yhdessä kaudessa (kts. VTT:n tutkimukset aiheesta).

    Sen sijaan rangan kuivatus kasassa yli kesän tekee jo lahoa varsinkin koivussa, en tekisi kesän yli olevista rangoista klapia kaupalle asti.

    Juniperus

    Takan / uunin suuruudesta riippuu poltettavien klapien pituus ja paksuuskin. Useimmiten poltetaan liian pitkiä klapeja. Normaali kokoisessa takassa ja kakluunissa riittää klapin pituudeksi 25-30 cm.  Jos kuivattaa puut ulkona, kattoa ei tarvita ennen elokuuta, mutta puiden alusta pitää olla ilmava, n.20 cm maasta. Elokuulla olis paras viedä klapit suojaan liiteriin , mutta jos jättää ne ulos ei pidä heittää pressua suoraan puiden päälle, vaan mieluimmin peltikate ja sekin n. 15 cm irti klapeista

     

    Rane2

    Tein kerran tuttavalle klapeja edellisenä kesänä motolla tehdystä koivukuidusta.Ongelmaksi muodostui kuoren irtoaminen ja sitä oli sitten joka välissä ja omatekoinen puhdistajakaan ei toiminut kunnolla.

    Oli myyntipilkkeeksi tosi huonoa jälkeä.

    Hiluxmetsuri

    Koivua olen viime aikoina tehnyt polttopuiksi. Ensin rangoiksi, aisaaminen kahdelta puolelta niin että kuori rikki. Puut kuormalavalle väljästi usempaan ristikkäiseen kerrokseen niin, että syntyy ilmava kehikko. Kehikon päälle pressu niin, että kehikon reunoista ilma pääsee kiertämään. Kuivatellaan ainakin 6kk ja jalostetaan.

    Jos liian pitkään varastoi niin homeeseenhan nuo puut menee ja lämpöarvo heikkenee. Ei ehkä ole homekaan ihan terveellisimmästä päästä vaikka homejuustosta tykkäänkin.

    Jätkä

    Varsin hyvin takka lämpiää ja lämmittää, vaikka takkapuina käytän lähes 20 senttisestä koivusta tehtyjä – vain halkaistuja pöllejä. Bilkkeen jäljiltä. Kuivuu hyvin ja palaa hyvin. Bilke syöksee ”halot” suoraan liiteriin, heittää jopa muutaman metrin klapeja eteenpäin.

    Parhaat klapit tulevat tuoreesta puusta. Klapiyrittäjät tekevät toisinaan klapisäkkeihin trukkilavanpäälle. Heinäkuun puolivälissä kyöräävät varastoonkin, mutta paljolti laittavat ”hatun” jokaisen säkin päälle. On tosin oltava aika isot varastot, jos vaikka viisisataakin säkkiä pitää saada katon alle.

    Korpituvan Taneli

    A.Jalkanen:

    ”Liian kuiva polttopuu ehkä palaa jopa liian nopeasti, joten kohtuus riittää kuivattamisessakin?”

    Poltettava puu ei ole koskaa liian kuivaa, jos palaa liian nopeaan, niin se on pilkottu liian pieneksi. Pienemmän puun voi polttaa pyöreänä, jos sen vaan saa kuivattua pyöreänä. Pyöreä puu palaa huomattavan hitaasti.

    Puuta kannattaa kuivattaa sisällä, ennen polttoa. Kosteus huonontaa palamistulosta, Saattaa olla yhtä aikaa jäännös happea ja palamiskykyisiä, mutta palamattomia kaasuja savukaasussa.

    Pakkasella puu tuodaan sisään n. vuorokautta ennen polttoa tai siten että se pannaan heti tulipesään, kun on tuotu sisään. Kun pakkasella tuodaan puuta sisään sen pintaan kondensoituu sisäilmasta vettä huomattavia määriä. Kun puu on lämmennyt se alkaa kyllä tehokkaasti kuivaa, tuosta kondenssivedestä ja myös mukana tulleesta kosteudesta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Edellisenä päivänä tuodut, pari kesää kuivuneet puu syttyvät takassa tai leivinuunussa suunnilleen siitä, että näyttää tulitikkua.  Taneli on oikeassa myös siinä, että puu sinällään ei ole koskaan liian kuivaa.

    Jos liekki palaa niin voimakkaasti, että vain ”harja” yltää savupiippuun asti, se palaa liian kovasti, eli savupiippu kuumenee liikaa, Vika ei ole puiden kuivuudessa, vaan tulisijan suunnittelussa ja valmistuksessa.

    Jos puita käytetään vain lämmitykseen, ei sen vähäisellä homehtumisella ole merkitystä ainakaan palamisen suhteet. Myös savukaasut ovat ihan yhtä puhtaat, on puissa hometta taikka ei. On eri asia, jos takkapuutkin ovat osa sisustusta.

    Korpituvan Taneli

    Homeinen puu voi tosiiaankin jollekkin allergiselle olla hyvinkin hankala juttu. Silloin puu tuodaan suoraan tulipesään, eikä kuivatella sisällä. Tai hankitaan puhdasta puuta. Ääritapaukseessa pitää vaikka lopettaa lämmitys, mutta terveydellä ei saa leikkiä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Heh, kait siinäkin terveydellä leikitään jos lämmittämästä lopettaa. Ei se vilu pitkän päälle hyvää tee. Mutta hyviä neuvoja toki mitä ainakin itse tulkitsen suht vapaasti. Suoraan pressun alta pannun pesään ja sillä siistiä. Osa kosteaa, osa jopa lähes märkää, osa aivan hyvin palavaa ja kuitenkin kaikki taas poltettu ja lanssilla vain lähes tyhjän päällä liehuvat pressut. Koko talvi taas lämmitetty oman metsän puilla ja nyt jo uusia tehdään ilman turhaa tuhraamista. Ensin avoaumassa kuivatellaan tuonne joko marras-tahi joulukuun alkuun ja sitten ennen lumia pressu päälle. No proplem.

    oksapuu

    Voi naapuri parkoja…

    Laita nyt edes pari kerrosta trukkilavoja klapi-auman alle ja jonkinlainen ”kurkihirsi” niille pressuille…

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 243)