Keskustelut Metsänhoito Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 243)
  • Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

    Pitääkö vanha sanonta paikkaansa että polttopuu pitää kaataa ja halkoa kevättalvella jolloin puussa on vähiten vettä? Onko se kuivinta nyt? Puu ”nukkuu” talven ja kuivattaa syksyllä itsensä pakkasen kestävyydenkin vuoksi, mutta kuivuuko se vielä talven aikana? Mihinkähän aikaan imaisee ensimmäiset vedet maasta ja kosteus alkaa lisääntyä?

  • rööri roope

    Minula menee lämmitykseen reilu 1000e  eli sähkölaskusta siirtoineen+puuta (koivua)10-15 pinomottia.Koivun arvo ajoineen ja tehtynä 30e/motti.

    En säästä sähköä enkä asu kylmässä torpassa.

    Hirvenpyytäjä

    Suorasähkölämmityksen kaveriksi voisi harkita älykästä lämmityksen säätöjärjestelmää esim Optiwatti järjestelmää. Sillä pystyy tunti ja huonekohtaisesti asettamaan halutun lämpötilan niin että ylilämmitystä ei tule. Jos sähkön kokonaiskulutus on yli 20000 kwh vuodessa se tienaa itsensä n kolmessa vuodessa, meidän tapauksessamme. Hyvä että näitä uusia innovaatioita tulee niin keskustelutkin saavat uutta sisältöä?

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Tolopainen ja Pete siinä oikeassa, että omakotitalossa jos on toimiva lämmitysjärjestelmä, niin sitä ei pidä mennä vaihtamaan taloudellisin perustein. Yleensä muutoskulut jäävät ylimääräiseksi kustannukseksi. Lämmön tarve sinänsä on niin pieni ettei siihen saada remontilla niin suurta alenemaa että se kymmenessäkään vuodessa maksaisi remonttikuluja. Tämä tietysti korostuu jos on sellainen kiinteistö ettei sille ole ehkä kymmenen viidentoista vuoden kuluttua käyttöä.

    Eri asia on jos joka tapauksessa jotain pitää tehdä. Tietenkin myös mukavuus syyt ratkaisevat. Yksi ikääntyvä pariskunta laittoi maalammön, että on huoleton käydä etelän lomilla. Aiemmin lämmitettiin keskuslämmitystä oman metsän klapeilla ja öljy varana. Nyt niitä klapeja poltetaan vain varaavassa takassa.

    Noistä sähkökatkoista maaseudulla. Kaikki muut lämmitysmuodot paitsi vanha uunilämmitys klapeilla tarvitsee toimiakseen sähköä, joten se pieni varavoima on varmaan hyvä konsti moneen paikkaa. Ei kaikkialla haja-asutusalueella vielä ole maakaapeloinnit meneillään, niinkuin Korpituvan nurkalla nyt on.

    Tuo sähköön nojaava lämmityksen kustannusten vertailu on horjuvaa erityisesti siksi että aina ei kuitenkaan lasketa kaikkia kuluja kun niitä ulospäin kerrotaan. Kun kulutuksessa on perusmaksu ja kulutusmaksu ja siirrossa samoin perusmaksu ja siirretyn enerkian maksu, niin joku aina tahtoo lipsahtaa pois. Minä aikanaan kun ostin nykyistä suorasähkö/takka lämmitteistä asuntoani halusin nimenomaan nähtäväkseni vuosikulutuksen kokonaiskilovatit, sekä yö että päiväkäytön osalta. Niistä saa paljon todellisemman kuvan kuin kuin epämääräisesti muistelluista rahamääristä

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Tolopainen Tolopainen

    Ei omakotitaloon kannaa ostaa kuin yleissähköä. Yleissähköä saa keskimäärin edullisemmin kuin kaksoistarisähköä, yösähkön siirrossa on korkea perusmaksu. Sähköyhtiöiden kiinnostus myydä yösähköä edullisesti on loppunut jo vuosia sitten.

     

    Planter Planter

    Ilmalämpöpumppu ja kaksi varaavaa takkaa on kelpo systeemi. Ilmalämpöpumppu hoitelee lämmityksen yksin noin 8 kk vuodesta, muulloin lähinnä ilman kierrätyksen. Omakotitalo, asuinala 125 m2. Pakkaskautena kuluu vuodesta riippuen klapeja 4- 8 pinomottia. Sähkönkulutus 8000 KWh vuodessa kahtena edellisenä vuotena, sisältää kaiken, lämmitys, vedenlämmitys, ”taloussähkö”. Suurin hetkellinen teho 3 kW, koska ei sähkökiuasta.

    Pete

    No hyvä, sittenhän Planterille riittää yksi 16A pääsulake. Vai riittääkö?

    Planter Planter

    Talon sähöverkossa kiinteästi olevilla laitteilla ei 16A pääsulaketta saisi palamaan, mutta kun käytän autotallissa 2000W työkaluja ja huonolla tuurilla sisällä heitetään uuni päälle ja pölynimuri samaan vaiheeseen kuin autotallin sirkkeli, niin sitten ehkä pomppaisi sulake. 6€/kk säästäisi siirtomaksussa 25A—16A ja sulakkeen pohjien vaihtokin maksaa jotain joten ei ole tullut tehtyä.

    rööri roope

    Kokonais sähkön kulutus viimeinen vuosi lämmitys ja käyttö 14500 kwh.Talvi kulutus 4000kwh,muu aika 10500 kwh.Elikkä on vuodenaika sähkön siirto,enerkia pörssisähkö.

    Talvi kulutus siirtohinta 5,59snt/kwh,muu aika siirtohinta 1,71 snt/kwh.

    Enerkian hinta n 4,15 snt/kwh nyt syksystä talveen,kesällä n 3,8 snt/kwh.

    Tolpaiselle tiedoksi ympäri vuoden  yöllä 22.00-07.00 siirtohinta 1,71snt/kwh.

    Puuki

    Korjaan sen verran aikasemmasta, että kaksiaikasähkö näyttää tulevan jonkin verran edullisemmaksi, kuin yksiaikasähkö. Talvella selvä ero kokonaishinnassa , 2,24 s / kWh edullisempaa kuin olisi yksiaikasähköllä. Kesällä ~ sama hinta molemmilla. 2- vuotinen sopimus kiinteällä hinnalla.

    Tolopainen Tolopainen

    Minkä laisista yksikköhinnoista on kymysys ja onko mukana yösähkönsiirron kiinteä kuukausimaksu.

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 243)