Keskustelut Metsänhoito Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 243)
  • Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

    Pitääkö vanha sanonta paikkaansa että polttopuu pitää kaataa ja halkoa kevättalvella jolloin puussa on vähiten vettä? Onko se kuivinta nyt? Puu ”nukkuu” talven ja kuivattaa syksyllä itsensä pakkasen kestävyydenkin vuoksi, mutta kuivuuko se vielä talven aikana? Mihinkähän aikaan imaisee ensimmäiset vedet maasta ja kosteus alkaa lisääntyä?

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kiitos tarkasta vastauksesta. Olen muuttamassa maalämpö plus LTO varustettuun taloon joten siksi kiinnostaa. Noita speksejä en osaa vielä kertoa noin tarkasti, mutta n. 150 neliön talon koko sähkölasku on ollut luokkaa 120 euroa kuussa. Leivinuuni on varalla pakkasia varten. Käsittääkseni huolto on suodatinten vaihto LTO-laitteeseen ja samoin maalämpöpumpun osalta suodattimen puhdistus tarvittaessa. Jossain vaiheessa tulee pumpun uusinta eteen mutta ei heti kun on vasta 10 vuotta vanha.

    Tolopainen Tolopainen

    Niin se on kompressori, joiden käyttöikä on noin 10v. Yleensä saavutettu säästö menetetään,  kun joudutaan kompura uusimaan, valitettavasti.

    petep

    Niin se on että täältä se fakta luetaan kuin kaun kompurat kestää ? Entäs jos menee yli 10 vuotta niin kenelle ilmoitetaan asiasta ?

    rööri roope

    Itelä omakotitalossa suora sähkö.Vuosikulutus n.2000 e siirto ja enerkia yhteensä eli kaikki sähköt veroineen.Jos maalämpö talon sähkölasku vuositasolla  n.1400 e menee aika pitkään,että on nolla tilanne suorasähköön verrattaessa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Kyllä näin, mutta sähköntuotannon kapasiteettia säästyy.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Sen sähköntuotannon kapasiteetin kannalta asia on vähän kiharampi. Suorasähkö tarvitsee sen kapasiteetin se on vielä helppoa ymmärtää kuin heinänteko.

    Maalämpö tarvitsee pienenmmän sähkön tuotannon kapasiteetin. Mutta kun se maalämpö kustannussyistä joskus mitoitetaan niin että se ei ihan silloin kovimmilla pakkasilla riitäkkään, niin se talo tarvitsee lisää sitä sähköntuotannon kapasiteettia juuri silloin kun se on kaikki käytössä.

    Ilmalämpöpumppu lakkaa vallan pelittämästä huippupakkasella ja siistyy suoraan sähköön.

    Mitä me tästä opimme? Nämä lämpöpumput säästävät sähköä silloin kun sitä on reilummin saatavilla. Ne tarvitsevat lisää juuri pahimman huipun aikaan. Suorasähkölämmitys tietysti tarvitsee sen huipun aikanakin sähköä, mutta käyttää sitä muulloikin.

    Kun sähkön tuotannon hinnan aisoissa pysymiseksi pitäisi sähkön kulutus olla mahdollisimman tasaista. rakennetulle teholle pitäisi olla käyttöä mahdollisimman paljon.

    Eli ei se suorasähkölämmitys tässä tarkastelussa olekkaan ihan niin paha kansantalouden mörkö kuin annetaan ymmärtää. Tietysti paras olisi että lämmityksessä tavittaisiin sähköä vain kiertovesipumpun pyörittämiseen. Näillä kompressoivilla systeemeillä säästyy kyllä kilovatteja ihan merkittävästi, mutta pitää varautua ihan yhtä suureen tehohuippuun kuin jos käytettäisiin suoraa sähköä.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Taneli oikeassa aika paljolti paitsi että ilmalämpöpumpuista hiukan vanhahtavaa tietoa. Nykyiset alle viisivuotta vanhat ja laatumerkit eivät lakkaa toimimasta edes -30 pakkasella. Eli kannattaa pitää päällä kovimmatkin pakkaset. Ja toisekseen se on sille laitteellekkin parasta. Tuolla noista kompressorien kestävyydestä. Siitä on nyt niin montaa kokemusta jo meidänkin firman elämässä että mitään varmaa vuosimäärää ei voi antaa. Riippuu paljolti kuinka kovilla se on. Silti myös ylimitoitus on haitallista. Jos kompressori pätkii pois päältä jatkuvasti käynnistykset kuluttaa eniten. Mutta voittopuolisesti sanoisin että ei se aivan niin auvoinen lämmitysmuoto ole kuin annetaan helposti ymmärtää. Varsinkin mainonnassa. Kyllä ne huoltoreissut korjauksineen ovat meidänkin leipää hyvin kotiuttamassa kyliltä, näin vinkkinä. Itse olen edelleen sitä mieltä että öljylämmitys nykyaikaistamalla bioöljyille aikanaan on se paras lämmitysmuoto ja huippuedullinen laitehankinnaltaan. Suora sähkö ei tahdo riittä yhtään sen paremmin päätoimiseen lämmitykseen kuin maalämpökään. Ilman tulistusta. Nämä ovat nähtyjä asioita. Öljylämmittäjä saa hyräillä huoletta suihkussa ja vettä piisaa ja se on riittävän kuumaa aina torjumaan myös legionellaa. Jos haluasin pois puulämmityksestä laittaisin öljyn mutta kun en vielä halua.

    jees h-valta

    Muuten, metsuri motokuskin kolme ensimmäistä kohtaa pomppaa jokainen maalämmöllä joten siitä ei kannata sen enempää vinkkiä ottaa. Eri asia on jos olisit oikeasti maksanut täysjärjestelmän mukaan eli täyden kapasiteetin porareiän. Sittenkin olisi haastetta piisannut yllin kyllin. Tuolla kokonaishinnalla jota olet mainostanut sitä ei saa.

    petep

    Nyt on öljylämmitys piikissä. Ok

    oksapuu

    Niin…

    Itsellä on pannukopissa erilliset öljy ja puukattila. Seuraavassa pannukoppirempassa pitää laittaa maalämpövehkeet kytkettynä vanhaan patteriverkostoon, vanhat saa jäädä varalle. Öljykattila olisi hyvä varajärjestelmä vaan kun tämä nykyinen ”eko”-lämmitysöljy on täyttä kuraa. Kasvaa levää, sakkaantuu, ei kestä varastointia…

    Ps. Jesse voisi sillä timpuri pojalla teettää kunnollisen harvalaudoitetun puuvajan. Loppuisi se krääsyttäminen ja pressujen kanssa pulaaminen 🙂

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 243)