Keskustelut Metsänhoito Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 243)
  • Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

    Pitääkö vanha sanonta paikkaansa että polttopuu pitää kaataa ja halkoa kevättalvella jolloin puussa on vähiten vettä? Onko se kuivinta nyt? Puu ”nukkuu” talven ja kuivattaa syksyllä itsensä pakkasen kestävyydenkin vuoksi, mutta kuivuuko se vielä talven aikana? Mihinkähän aikaan imaisee ensimmäiset vedet maasta ja kosteus alkaa lisääntyä?

  • Puuki

    Burl :” Kuten kirjoitin, tuo puun kosteus on helppo mitata ja aiheesta löytyy tarkasti dokumentoitua tutkimustietoa.”

    Muistelin havupuun talvikosteuden olevan vähän erilainen kuin esitit ja tarkistin asian tutkimuksesta nettihaulla. Niin  vain on että männyn osalta se kuivin kausi on talvi.

    Joku vuosi sitten julkaistiin tutkimus veden käyttäytymisestä puussa pakkasilla. Ilmeni että puu kestää veden pakkaslaajentumisen sillä, että solujen sisältä vesi siirtyy talvella soluväleihin.

     

     

    jees h-valta

    Onhan täällä tosiaan alkanut pikkuhiljaa oikeita puunpolton ja klapien teon tuntijoitakin ilmaantua. Harrastelija juuri edellisellä myös. Eli tosiaan ei ole kiirettä kesällä alkaa pressuja päälle heitellä vaan taivasalla talikkalaa eli antaa klapien kesällä paistatella päivää rauhassa vaan. Ei haittaa pieni sadekkaan tuon taivaallista. Aumassa varsinkin ne valuu kuin sian selkää maihin. Tosiaan, paras saavutus on kun olen joulukuulla laittanut uhkaavan lumisateen tieltä vasta klapit pressun alle. Siihen asti olivat täysin säiden armoilla. Hyvin palavaa oli klapitavara. Nyt viime syksynä joutui jo marraskuussa laittamaan uhkaavien isojen sateiden vuoksi. Kyllä sillä puulla vain on taipumus koko kesä kuivua ja pienet kosteudet se henkäilee taivaalle jokaisena aurinkoisena päivänä. Tuo Tolopan ja jätkän höpinä on aivan omasta päästä veisteltyä ja senhän tietää mitä sieltä tylsemmästä päästä irtoaa. Kattila minulla on vanha ja koiteltu eikä ole kovin paljoa loppumistakaan aikeissa vaikka vuosimalli on 1973 mutta seosteräskattilana Jämä palvelee varmaan niin kauan kuin klapeja poltankin.

    Tolopainen

    Minä en viitsi noin turhaa hommaa harrastaa kuin klapeilla lämmitystä.  Lämmityssähköön menee viikon eläke ja se tulee ilman turhia rämpimisiä puita sylissä kantaen;  30 kiintoa johonkin nokiseen pannuhuoneeseen.

    petep

    Metsänhoitoa Tolopainen siinä samalla kun rämmit puiden perässä.

    Hiluxmetsuri

    Metsänhoitoa ja hyötyliikuntaa. Jotkut maksaa kuntosalista, minen viitti kun on muutakin tähellisempää.

    Tolopainen

    Klapien kanniskelu ei mielestäni ole metsänhoitoa.

    Metsuri motokuski

    Itse päädyin Tolopaisen kanssa samaan ratkaisuun että klapihommat saivat riittää. Talon puukeskuslämmitys tuli tiensä päähän kunnon puolesta ja siirryttiin maalämpöön. Nyt olen mielenkiinnolla seurannut lämmityskustannuksia ja talon (koko pinta-ala 166m2 , asunto pinta-ala 136 m2) kokonais sähkölasku kulutuksen osalta on ollu 36 – 73 euroa kuukaudessa + verkkomaksu.Minusta asuminen ei ole ollut kovinkaan kallista joten puulämmitykseen en enää siirry. Tuolla hinnalla lapujen teko ei oiken kiinnosta. Mutta jollekkin se sopii niin tehköön. Säästöjä siinä ei synny. Itselläni tuli puiden osalta enemmän kustannuksia kun rahdit jouduin maksamaan ja puut kävin tekemässä  muualla paikkakunnalla.

    Hiluxmetsuri

    Polttopuut eivät ole halpoja kuin niille jotka saavat ne lähimetsästä loppuunmaksetuilla koneilla ilmaisilla polttoaineilla. Kaikille muille ne ovat kalliita.

    Minulla on polttopuusavotalle edestakaisin matkaa 270km, joten ihan pelkkä käynti maksaa muutaman kympin. Oma aika ei maksa mitään ja saha syö sen verran vähän että sitä ei lasketa. Harraste ja mukavuuden lisä talvi-iltoihin. Saa istua kotona tulen ääressä ja juuva pullakahavia lauantai-aamuisin. Siksi kaikki tämä vaiva 🙂

    A.Jalkanen

    Joutuuko Mm käyttämään kovilla pakkasilla maalämmön apuna puulämpöä eli takkaa tms.?

    Kumikettu

    Kosteus tosiaan näkyy siinä mihin osuu kuumin liekki poltossa. Kotipannussa se menee herkästi palomuurin puolelle. Isossa megapannussa se osuu viimeistään konvektio-osaan ja lämmön saa irti hitaimmistakin osista. Sen olen nähnyt livenä että tosi kuivaa havua ei saa ainakaan tasaisella palajakaumalla isoon pannuun syötetyksi niin paljon, että lämpö riittäisi talvella.

    Kesällä tämä rutikuiva hake toimii isossa pannussa parhaiten, talvella vain kosteamman joukossa. Omakotitaloissa toisin perin.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 243)