Keskustelut Metsänhoito Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 243)
  • Onko polttopuu kuivinta kaataa lopputalvesta?

    Pitääkö vanha sanonta paikkaansa että polttopuu pitää kaataa ja halkoa kevättalvella jolloin puussa on vähiten vettä? Onko se kuivinta nyt? Puu ”nukkuu” talven ja kuivattaa syksyllä itsensä pakkasen kestävyydenkin vuoksi, mutta kuivuuko se vielä talven aikana? Mihinkähän aikaan imaisee ensimmäiset vedet maasta ja kosteus alkaa lisääntyä?

  • jees h-valta

    Burlilta aika paljon allekirjoitan noista ihan asiaa oikeasti tuntevalta. Niin ja tuolla joku epäili ettei sähkölaskuni voi olla sinnepäinkään kun ilmoitin. Kyllä voi ja se että käyttövesi ei lämpeä sähköllä on myös kattila-varaajayhdistelmässä aivan normaalia. Koska varaajassa on kierukka jossa käyttövesi lämpeää samalla kuin lämmitysvesikin. Aika peruskauraa joka kuvaa hyvin eräiden ”asiantuntevuutta”. Jos on keskuslämmitys se oikeasti tarvitsee sähköä vain veden kierrätykseen kattilan ja varaajan väliin ja patteriverkostolle toisen kiertovesipumpun. Kattilan ja varaajan väliä ohjataan pumpun ohjaustermostaatilla ja se käy todella lyhyitä aikoja pitäen kattilan optimaalisen kuumana koko lämmityksen ajan. Ja sammuttaa tietysti pumpun kun lämmitys puita lisäämällä lopetetaan. Minä olen itse tehnyt myös patteriverkoston ja onnistuin suorastaan yli odotusten ja nytkin talo lämpiää ilman pumpun apua loistavasti vapaakierrolla. Noin 200m2:n lämmityspinta-ala lämpiää suht järkevän pienellä puumäärällä talven. Noin neljä traktorin metsäperäkärrykuormaa riittää varmasti. Ja tosiaan en edes vaivaudu kilpailuttamaan sähköjäni kun kulutus on aivan olematonta. Toki en ole vaivautunut sitä tekemään kahdella mökillänikään jotka lämpeävät ilmalämpöpumpuilla myös ympärivuotisesti. Noin satasen kuukausi tahtia. Perusmaksuineen.

    Puuki

    Kyllä se ”vanhankansan tieto” puun kuivuudesta pitää paikkaansa männyn kohdalla. Se on talvella kuivimmillaan. Ero ei tosin ole kovin suuri kesäpuuhun verrattuna, mutta on kuitenkin olemassa.

    Jos puupinon sisällä oleva ilma on kylmempää kuin ulkopuolella oleva, niin ”seisovassa ilmanalassa” kostea ilma valuu alaspäin. Sekin on joskus mahdollista.

     

     

    Jätkä

    Jaa-a. Viisaustta meille tyhmemmille. Olisihan se sääli, jos Burlin ja Jeessin polttopuut kuivuisivat pilalle.

    Mitenkähän nuo kelot ovat onnistuneet säilymään vuosikymmenten ajan siten, että niistä saa varsin hyvät tulet, vaikka ei tervaista puuta olisikaan. Kyse siis männyn ja kuusen keloista.

    On myös sellainen kumma, että piiterissä polttopuut menettävät kaikki palavat ja herkät ”palavat yhdisteet”, mutta vanhoissa hirsirakennuksissa olleet hirret ovat aivan oivallista polttoainetta – oliskohan luoja niin kiero, että säilyttää nuo ”palavat yhdisteet”  puurakennuksissa, että ne palaisivat kovemmalla liekillä ja tappaisi paremmin.

    Esi-isät ovat olleet todella tyhmiä, kun he ovat kaataneet lehtipuut – nimenomaa mm. vanerikoivut uittoa varten silloin, kun ne ovat reilusti hiirenkorvalla. Eihän ne hiirenkorvat mitään haihduta, siksipä puu pukkaa nopeasti täyden lehden. Kun lehdet ovat muuttuneet ruskeiksi, on kuivatus loppunut, eikä elokuussa enää kuivu mikään avotaivaan alla, koska yökaste kastelee enemmän kuin päivän lämpö haihduttaa.

    Rasikuivattu lehtipuu toki palaa tulessa, palaahan Jeessin litimärät pökkelötkin kattilan pesässä, vaikkakin hänelle riittäisi hyvinkin 100:n neliön pressu, jonka avulla hän pystyy hyvin estämään puittensa kuivumisen.

    jees h-valta

    No, eipä tässä sentään litimärkää yritetä polttaa mutta se että pannussamme palaa hiukan kosteampikin tavara voi johtua ensinkin huimasta vedosta ja toisekseen vanhanajan yläpaloisesta palotekniikasta jota on aika mahdoton pienillä kosteuksilla saada pysymään pois palotapahtumasta. Kuvata voisi silläkin ettei maksimi 500 asteisen savukaasumittarin asteikko ole riittänyt vaan se vain aina pimahti. En enää ole viitsinyt sellaista edes uutta ostaakkaan kun se ei kerran kestä. Että kuumaa piisaa ja yläkerrassa asti hormin lämpöisyys tuntuu kädellä ihan miellyttävästi. Vaikka matkaa pannuun on jo siinäkin lähes 6-7 metriä. Koko hormin sivu on selkeästi lämmin. Kyllä sitä palotapahtumaa on hiukan pakko joskus aina himmatakkin ja se tehdään sitten vetopeltiä krinnaamalla eli toisioilmaa hienommin sanottuna. Mitä kosteampaa sitä pidempään pesällinen palaa mutta onko tuo nyt niin väliä kun lämpöä luovuttaa ja se piisaa?

    Burl

    ”Puuki”: Kuten kirjoitin, tuo puun kosteus on helppo mitata ja aiheesta löytyy tarkasti dokumentoitua tutkimustietoa.

    ”Jätkältä” hyvä huomio keloihin liittyen. Ainakin Etelä- ja Keski-Suomessa kelot ei ainakaan nykyaikana vuosikymmeniä pystyssä pysy, vaan lahoavat tyvestä poikki ja kaatuvat maahan lahoamaan suhteellisen nopeasti. Sekä mänty että kuusi. Pohjois-Suomessa tietysti tilanne on toinen. Etelässähän rakennuspuuksi kelpaavia kelohonkia ei synny käytännössä ollenkaan, vaan puut lahoaa pystyyn.

    Kelopuussa melkein koko runko on sydänpuuta kapeaa mantopuuvaippaa lukuun ottamatta ja sama pätee ikivanhoista petäjistä veistettyihin hirsiin. Niissä uuteaineita on jo alkujaankin valtavasti ja olisiko niin, että eivät ole erityisen herkkiä haihtumaan? Nuori, pieniläpimittainen puu lienee asia erikseen. Taannoin havaittiin jossain lämpölaitoksilla, että mänty kannattaa polttaa mahdollisimman tuoreena, kunhan kattila on siihen sopiva erityisesti savukaasujen lämmön talteenotto mukaan lukien, minkä joku jo mainitsikin.

    Entisiltä savottamiehiltä olen kuullut, että ainakin Itä-Suomessa vanerikoivut kaadettiin rasiin vasta loppukesästä. Vaikka yöllä ilman suhteellinen kosteus on korkealla ja kastetta tulee, niin ei ne lehdet ime sitä vettä takaisin runkoon.

    Edit: joskus kaadoin itsekin vielä elokuun lopussa leppiä rasiin ja kuukautta myöhemmin oli lehdet harmaita. Köykäisiä olivat nostella traktorin lavalle. Vaan ei kai sillä välttämättä väliä ole, mihin aikaan kesästä kaataa, hiirenkorvalla oleva puu kasvattaa ehkä vielä täysikokoiset lehdet ja puu kuivuu.

     

    Hiluxmetsuri

    Mielenkiintoiseksi menee puiden teko. Minä kun olin ajatellut pitää kiirettä että saisi koivut pötkölleen jo nyt lumiaikana ennenkuin polttopuut turhaan imevät ravinteet maasta muilta pystyyn jääviltä puilta, mutta nyt ei sitten olekaan kiire?

    Ilmankierto ja sadeveden esto ovat olennaisimpia kuivaamisessa eli katto päälle ja reunat auki.

    Jätkä

    Noita pystypuiden kosteuksia on toki mitattu. Keskitalvella puut ovat kuivahkoja, mutta niiden kosteus alkaa nousta Huhtikuulla ihan alkupäivistä lähtien. Kosteimmillaan puut ovat Toukokuussa ja kosteus vähentyy niin, että puu on kuivimmillaan Heinä – Syyskuussa.

    Yksi fakta on märkien puiden polttajille: Kymmenen kiloa koivua, jonka kosteus on 20 %, sisältää 2 litraa vettä, joka pitää höyrystää ja työntää savupiippuun.

    Kymmenen kiloa koivua, jonka kosteus on 40 %, sisältää 4 litraa vettä ja sen puumäärän antama energia on 30 % pienempi kuin 20 prosenttisen puun.

    Jeessillä on melko alkeellinen kattila, kun se kuumentaa hormin ilmoitettuihin lämpötiloihin. Jeessi ei voi kuin uneksia käyttävänsä – kuten monissa lämpökeskuksissa käytetään – muovista savupiippua. Haponkestäväkään piippu ei kestä niitä syövyttäviä happoja, joita vetisessä savukaasussa on.

    harrastelija harrastelija

    ”Vanhojen” viisauksia on kyllä syytä kunnioittaa, heille luonnossa eläminen on ollut aikoinaan ”elintärkeä” kirjaimellisesti. Oikean perimätiedon jatkajat ovat voineet sen todistaa olemallaan – väärät profeetat ovat kuolleet!

    Burlilla oli kovasti tutkittua tietoa, oikein tulkittuna se lienee oikein. Klapin ”ammattimaista” tuotantoa kehitellessä seurasin VTT:n tutkimuksia mm. klapien kuivatuksesta. Välillä tuntui, että teoreettinen tutkija osannut oikein tulkita saatua lopputulosta.

    Rasiin on tullut tehtyä puuta elinikänäni ja kuivaahan se, mutta tehollinen työ tahtoo olla epätaloudellista. Ennen tehtiin lehtikerppuja lampaille, samoin vastoja yleensä siinä heinäkuun 10. päivän tienoilla. Silloin tehdyt vastat ja lehtikerput piti lehdet vielä talvellakin. Samalla jäävästä runkopuusta tehtiin sitten polttopuut.

    Tuo, että halot ei kuiva enää heinäkuun jälkeen tehtynä ei pidä paikkaansa! Olen tehnyt metristä halkoa heti heinänteon jälkeen pitkin syksyä metsään pinoihin. Talvella ne halot ovat kyllä aika keveitä ajettavaksi. Tämän huomasin selvästi hevosella niitä metsästä ajaessa, käsin lastatessa ei sitä eroa tarvitse punnita erikseen.

    Läheskään kaikki täällä kirjoittelevat eivät ole itse kokeneet asiaansa. Meikäläinen kirjoittelee siitä, minkä on itse kokenut. Aina parempihan se on sitten, kun se vielä todetaan teoriassa.

    harrastelija harrastelija

    Sellainenkin havainon Lapin miehillä olen havainnut, että rankapuut kuivatetaan pystyssä eukä pinoissa.

    Tolopainen Tolopainen

    Tavallisessa kattilassa ei märkiä puita kannata polttaa kun ei ole savukaasujen lämmön talteenottoa. Käy kuten jesillä tulipesässä on matala lämpö kun veden höyrystyminen sitä kuluttaa ja savukaasuissa lämpötila on korkea ja tulee helposti nokipalo piippuun.

    Havupuut ovat kuivimpia kevätalvella kun juuristo on jäässä ja auringon lämpö alkaa haihduttaa kosteutta neulasten kautta. Tietenkin kosteus syksyllä virtaa rungosta juristoon päin. Vesi virtaa yleensä alamäkeen jos mikään voima ei siirrä sitä toiseen suuntaan. Kesällä se on auringosta tuleva lämpöenergian aiheuttama haihtuminen.

     

Esillä 10 vastausta, 101 - 110 (kaikkiaan 243)