Keskustelut Metsänomistus Onko nykyinen hirvipolitiikka ”yhteiskunnallisesti hyväksyttävää”?

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 96)
  • Onko nykyinen hirvipolitiikka ”yhteiskunnallisesti hyväksyttävää”?

    Uuteen metsälakiin (Luonnos 8.2.2013) on tulossa 26 §:ään ”Kansallinen ja alueellinen metsäohjelma”. Ko. pykälän alussa lukee mm:
    ”Maa- ja metsätalousministeriö laatii kansallisen metsäohjelman yhteistyössä muiden ministeriöiden, metsäalaa edustavien ja muiden tarpeellisten tahojen kanssa. Ohjelman päämääränä on lisätä metsien monipuolista käyttöä ja niistä kertyvää hyvinvointia kestävän kehityksen periaatteita noudattaen”.

    Kansallisessa metsäohjelmassa (KMO) 2015 sivulla 47 ”Epävarmuustekijät”-otsikon alle kuuluvana lukee mm:
    ”Metsien eri käyttömuotojen yhteensovittaminen alueellisella ja paikallisella tasolla ratkaisee paljolti metsien käytön yhteiskunnallisen hyväksyttävyyden ja hyvinvointivaikutusten kattavuuden. Epävarmuutta liittyy siihen, kuinka hyvin onnistutaan kehittämään toimiva vuorovaikutus eri osapuolten välille.”

    – Tarkoittaisikohan KMO:n lainauksen viimeinen virke sitä, että jos metsänomistajat eivät pysty kehittämään toimivaa vuorovaikutusta hirvenmetsästäjiin päin, alenee metsien käytön yhteiskunnallinen hyväksyttävyys ja hyvinvointivaikutukset eivät muodostu kattaviksi?

    Vai miten päin sen pitäisi mennä?

    – Onko nykyinen ”sorkkaeläinlaidunnus” yhteiskunnallisesti hyväksyttävää?

  • Pinsiön vaari

    Kyllä mäntytaimikot säästyy hirviltä kun pitää ne vapaana lehtipuista. Mutta on paljon alueita joilla pitäisi voida eri syistä kasvattaa lehtipuita. Kyllähän hirvet voi torjua lehtipuumetsistäkin mutta aitailu ja erilaiset pelottelut vie kannattavuuden. Kyllä hirvikannan alentaminen 20000 talvehtijaan toisi mahdollisuuksia lehtipuidenkin kasvatukseen, liikenteelle turvallisuutta ja hirvikärpäskantaan romahduksen. Kaikki hyviä asioita yhteiskunnalle. Ja edelleen ”ukkoutuvalla” metsästäjäkunnalle olisi siinäkin määrässä metsästettävää ja hyvinvointivaikutusta.

    Gla

    Metsuri motokuski, metsästyksen tavoitteena on maksimoida hirvikannan tuottavuus. On ihmeellistä alkaa puhua elinvoimaisuuden heikentämisestä ympäristötekijöihin puuttumalla, kun tavoite on päinvastainen. Johan kaatolupia vähennettiin, jotta elinvoimaisuus ei kärsisi. Minusta onkin parempi pitää kanta elinvoimaisena ja kaatolupakäytännöllä huolehtia lukumäärästä ja tasapainosta. Tappaminen ei siis ole hätäratkaisu. Se on jo vuosikymmeniä käytetty menetelmä.

    jees h-valta

    Ja Pinsiön vaarille voin vakuuttaa ettei pelkkä puhtaan männikön kasvatus suojaa kyllä hirvituhoilta. Sen verran kokemuspohjaa löytyy minultakin että heti kun männyn taimi jää hangen päälle ja keväällä viimeistään alkaa näkyä enemmänkin tulee siitä näkyvästä osasta aika lyhyen läntä. Varsinkin turvekohteilla joissa tuo kasvun viivästys on erittäin harmillista lisääntyvän heinäkasvuston päästessä niskan päälle. Loput tuhot sitten tulee roudattomaan aikaan kun ne sotkevat ne muokkausturpeet suohon kulkiessaan. Mäntyjen kera.

    mehänpoika

    Mielestäni silloin hirvipolitiikka olisi ”yhteiskunnallisesti hyväksyttävää”, kun siitä aiheuvat vahingot ja haitat kansalaisille, elinkeinolle ja liikenteelle jäävät yhteiskunnalle ja yhteiskuntataloudelle koituvia hyötyjä pienemmiksi. Vain huomattava yhteiskunnallinen etu ajaa yksityisen edun edelle riitatapauksissa.

    Yleisesti hyväksyttävään tilanteeseen tuskin päästään koskaan, jos hirvenmetsästystä harjoitetaan jatkossakin vuotuisiin pyyntilupiin perustuen. Pyyntiluvilla nimittäin ohjataan hirvikannan kokoa, ja hirvikannan koko määrää käytännössä vuotuisten hirvikolareiden määrän.

    Näissä hirvien aiheuttamissa onnettomuuksissa jopa kuolee ihmisiä, ja joka vuosi loukkaantuu useita satoja. Siis kaikki tämä on pantu tapahtumaan näennäisen laillisesti, mutta hyvin paljolti turhien pyyntiluparajoitusten vuoksi.

    Harjoitettua hirvipolitiikkaa ajatellen nykyisen suuruisen hirvikannan ylläpito tulee maa- ja metsätalouden harjoittajille hyvin kalliiksi ja on jo yli 40 vuotta aiheuttanut kustannuspaineita ja niistä johtuvaa heikentynyttä kannattavuutta.

    Teollisuus valittaakin Suomen raakapuuta maailman kalleimmaksi. Metsänomistajien mielestä puun tuottaminen nykyhinnoilla ja nykyolosuhteissa on hyvin huonoa. Ei tällaisen tilanteen jatkuva ylläpito ole myöskään yhteiskunnan etu. Näin ajatellen nykyinen hirvipolitiikka ei olisi ”yhteiskunnallisesti hyväksyttävää”.

    suorittava porras

    …tutkimusallakan sivua voisi jo kääntää . Nyt eletään vuotta 2013 !

    mehänpoika

    Nykyiseen hirvipolitiikkaan kuuluu oleellisesti suuret hirvieläinten kannmanvaihtelut. Hirvikannan tasoa on jo yli 40 vuotta pidetty kaikilla mittareilla mitattuna kohtuuttoman korkealla. Silti sen on annettu tietoisesti ryöpsähdellä järjettömän korkealle tasolle.

    Nyt on menossa tällaisen tolkuttoman hirvikannan kehittäminen pyyntilupien leikkaamisen avulla. Sitä on ollut tukemassa osaltaan myös ”suorittavan portaan” tiedotus. Esim. hänen mukaan hirvistä ei ole haittaa metsätaimikoille, kunhan taimikot pidetään vesakoista vapaan eli perkaukset tehdään aina hyvissä ajoin.

    Hän on jatkuvasti pyrkinyt selittämään hirvien aiheuttamat metsätaimikkotuhot metsänomistajien itsensä aiheuttamiksi, koska eivät ole huolehtineet riittävästi taimikoittensa hoidosta. – Mikä muuten ei pidä alkuunkaan paikkaansa!

    jees h-valta

    Pitäisikin automaattina aina kun mäntyä tai lehtipuuta istuttaa ottaa aina yhteys Riistakeskukseen ja vaatia suoja-aita ja metsästäjät ne asentamaan. Kai me metsänomistajat sitten se virtalähde huolletaan ja aidan kunto tarkistetaan silloin tällöin. Joka tapauksessa aina parempi kuin suojaamaton taimikko. Varmuuden vuoksi.

    mehänpoika

    Suorittava porras: ”Hirvikanta ei olisi kasvanut niin voimakkaasti, mikäli elinolosuhteiden kehitys ei olisi suosinut tapahtunutta.”
    ”Heinää ja vesakkoa on ollut tarjolla 70-luvulta lähtien vuosi vuodelta enemmän hirvien vatsan täytteeksi. Tosin samaan aikaan metsän kasvukin on lisääntynyt huimasti.”

    – Nimimerkki pyrkii taas ohjaamaan mielipiteellään kansalaisia harhaan. Säännöstelty hirvien pyyntilupapolitiikka on syynä hirvikannan voimakkaaseen kohoamiseen 60-luvun lopulta alkaen, ei hirvien elinolosuhteet. Hirvien vasatuotto on otettu huomioon jo pyyntiluvissa. Parantuneet elinolosuhteet näkyivät enemmän hirvien ruhojen painossa.

    Kesällä on hirville ollut ravintoa aina yllin kyllin. Jos metsistä aukot ovat vähissä, löytyy hyvää syötävää pellon puolelta. Viljellyt rauduskoivun ja haavan taimet tosin menevät hirville, jos hirvikanta on nykyisenlainen.

    Talvisen hirvikannan koko on kuitenkin ratkaiseva tekijä taimikoiden hirvivahinkojen syntymisen kannalta. 70-luvulla istutetut männyntaimikot maistuivat talvella hyvin hirville ja ravintoa riitti. Nyt mäntyä ei ole enemmälti istuteltu.

    Kun nyt istutetaan lähinnä kuusern taimia, on talvinen hirvien ravinto, männyn havu, niukkuusartikkeli, koska nuorista männiköistä on alaoksat jo syöty ja runkojakin kaluttu. Tämä pitäisi huomioida huomattavasti enemmän ja leikata pikaisesti hirvikanta vuoden 1968 tasolle.

    mehänpoika

    Suorittava porras: ”Hirvikanta ei olisi kasvanut niin voimakkaaksi, ellei elinolosuhteet olisi kehittyneet myönteisesti.”

    Tämä ”karkasi”. Joutaa poistaa!

    suorittava porras

    Pyyntilupien määrää on luonnollisesti vähennetty , koska metsästettävää on niukasti. Kaikkia ”leikattuja” lupiakaan ei ole pystytty käyttämään.

    Hirvikanta ei olisi kasvanut voimakkaasti , mikäli elinolosuhteiden kehitys ei olisi suosinut tapahtunutta. Tämä on nähtävissä aivan selkeästi , kun luetaan VMI: n tuloksia pidemmältä aikaa ja osataan vetää niistä oikeat johtopäätökset. Heinää ja vesakkooa on ollut tarjolla 70- luvulta lähtien vuosi vuodelta enemmän hirvien vatsntäytteeksi. Tosin samaan aikaan metsän kasvukin on lisääntynyt huimasti .

    Taimikoiden hoitotarpeet on luettaviissa tilastoista ja nähtävissä ominkin silmin , jos vähänkin liikutaan maastossa. Syyllistämistä tai
    ei , omaisuudensa hoidosta päättää omaisuuden haltija. Tilastot kertovat , kuinka hyvin on onnistuttu.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 96)