Keskustelut Metsänomistus Onko MTK oikeasti metsänomistajan asialla?

  • Tämä aihe sisältää 76 vastausta, 22 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 8 vuotta sitten Jovain toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 76)
  • Onko MTK oikeasti metsänomistajan asialla?

    Tiirola kirjoitti Maaseudun tulevaisuudessa:
    ”Eihän voi olla niin, että metsäkeskus tekee sataprosenttisella valtionavulla ja hankemiljoonilla Metsään.fi -palveluita, joita se markkinoi metsäsuunnitelmina.”

    En ole törmännyt aiemmin tuollaiseen tietoon. Metsäkeskus ei kyllä markkinoi metsäsuunnitelmia. Minulle tuli karttoja hakkuu- ja hoitotarvekuvioista eikä siinä puhuttu mitään metsäsuunnintelmasta. Kun tiedot ovat kuvioina, niin on helpompi hahmottaa ja ymmärtää tietoa ja helpompi keskustella metsäyritysten kanssa metsätöistä.
    MTK on täysin vieraantunut metsänomistajasta. Pelko tietojen jakamisesta muillekin kuin mhy:lle ajaa käsittämättömiin kommentteihin.

    Ei. En ole mhy:n jäsen. Kannatan avointa metsätietoa. Se on metsälleni parhaaksi, koska itsellä ei ole tarvittavaa tietoa eikä kilpailu ole tässä tapauksessa pahasta.

  • Metsuri motokuski

    Metsävaratietojen panttaukselle en näe itsekkään mitään järkevää syytä. Ne jotka ne todella haluaa tietää niin onhan ne saatavissa. Ehkä kyseessä on enemmänkin rinnastus pankkisalaisuuteen. Nythän metsävaratiedot ovat jo suurilla metsäyhtiöillä saatavilla heidän omia tarkoitusperiä varten. Voipi olla että turhalla salauksella vain rajoitetaan avointa kilpailua ja siten varmistetaan raaka-aineen hinnan kohtullisuus.

    A.Jalkanen

    En oikein ole ymmärtänyt, mistä metsävarakiistassa oikein kiistellään. Monille ellei jopa useimmille metsänomistajille riittää, jos metsään.fi tuottaisi kohtalaisen luotettavan kuvioittaisen metsävaratiedon. Varsinaisia metsäsuunnitelmia tarvitsevat vain isoimmat tilat.

    Ilmaisen tiedon vastapainoksi tieto olisi kai oltava mahdollisimman laajasti käytössä. Palvelujen markkinointi olisi kaikkien osalta helpompaa, jos tietoa voisi palveluun rekisteröityneet selailla ja tehdä siitä hakuja, esimerkiksi etsiä metsänomistajakohtaisesti uudistuskypsiä metsiä tai taimikonhoitotarpeita. Maanomistaja voisi itse määritellä, haluaako palvelu- tai puukauppatarjouksia vastaanottaa tämän palvelun kautta.

    On kohtalaisen harvoja tilanteita, joissa metsävaratiedon julkisuudesta voi olla todellista haittaa. Minulle ei tule mieleen kuin yksi: puustoiset metsät halutaan siirtää käypää arvoa halvemmalla perintönä tai lahjana – eli käyttää verottajan alueittaisia taulukkoarvoja. Nykyisin tällainen ’verosuunnittelu’ on ihan laillista, ellei ajan tasalla olevaa metsäsuunnitelmaa ole.

    Timppa

    Mitenkähän noihin palvelujen tarjoajiin suhtaudutaan?  Meille Espoossa soittelee tavan takaa yrityksiä, jotka uusisivat milloin mitäkin, putkia, ikkunoita, kalusteita, vesikattoja ym.  Itse suhtaudun tällaisiin kuten muihinkin puhelinmyynteihin ehdottoman kielteisesti vaikka varmasti porukassa saattaa olla kohtuuhintaisiakin firmoja.

    Miten joku  yksittäinen metsänomistaja voi arvioida sen, mitä saa kun puhelimessa soittaisi tyyppi, joka kertoo edustavansa Metsäpalveluyritys NN:ää ja että on valmis perkaamaan jonkun kuvion hintaan X euroa.  Varmaan aika harva tarjous johtaisi kauppaan, jolloin tarjouskustannukset saatujen kauppojen osalta olisivat suuret, mikä sitten olisi taas pakko ottaa huomioon hinnoittelussa.  Jos sitten tarjous olisi kovin  halpa, niin varmasti epäilisin työn laatua enkä taaaskaan ryhtyisi kauppoihin.  Enkä ihan heti ryhtyisi kauppoihin puunostajankaan kanssa, joka kertoisi haluavansa ostaa jonkun päätehakattavan metsän.

    Mielestäni on turhaa kuvitella, että Metsään.fi:n kautta syntyy merkittävää liiketoimintaa enempää palvelun myyjille kuin puun ostajillekaan

    A.Jalkanen

    Puhelinmyynnin voi kieltää Robinson-palvelussa. Ei poista ongelmaa kokonaan mutta vähentää.

    jees h-valta

    Metsuri motokuskin linjoilla, aivan naurettavaa tämä MTK:n ”herääminen” näin turhassa asiassa. Mutta jotenkinhan pitää yrittää olla olevinaan tärkeä lafka vaikkei mikään luonaakkaan.

    Metsuri motokuski

    Mikä Timppa siinä on epäilyttävää jos vaikka minä soittaisin sinulle että voisin tarjota raivauspalvelua kohteista X ja Y ? Hinta olisi X euroa. Minusta tuo on ihan relevantti tarjous ja ammatti-ihmisenä toki tiedät onko tarjoushinta realistinen mihinkään suuntaan. Eihän puhelimella tulevia katto tai keittiökalustetarjouksia voi mitenkään verrata metsäalan tarjouksiin koska metsäala on se ala jossa sinulla on metsänomistajana realistinen arvio työn kustannuksita.

    Itse teen jonkin verran tarjouksia ja yleensä teen ne maksmihintatarjouksena sillä perusteella että jos menee vähemmän aikaan niin vastaavasti hehtaarihinta laskee ,mutta ei koskaan nouse tarjouksessa annettua hintaa suuremmaksi.

    jees h-valta

    Tuo toimintatapahan on juuri se mitä esim. mhy olisi voinut jo vuosikymmeniä tehdä aivan nykyorganisaation voimin. Varmasti olisi nyt vähemmän pusikoita jos markkinatapoja olisi edes pienen eineen mhy:n seinien sisäpuolelle joskus lipsahtanut.

    A.Jalkanen

    Juurikin sain mhy:ltäni maksimihintatarjouksen taimikonhoidoista yhteisen maastokäynnin jälkeen.

    jees h-valta

    Hienoa A.J. tuo antaa toivoa muuttuvasta mhy:n toiminnasta. Jotkut ovatkin hyvin aktiivisia yhdistyksiä kuten Kymenlaaksossakin. Muistaakseni palkittiinkin juuri hiljan.

    Jovain

    On samanlainen kehityspolku kuin tuolla ”korruptiopalstalla”, Tolopainen toteaa. Puunkorjuu on kannattavampaa kuin kasvatus ja kysyy, kauanko näin voi jatkua? Tietenkin niin kauan kuin rahastettavia riittää.

    Valitettavasti metsänhoidon ja viljelyn töiden kehityspolku on samanlainen. Metsänhoidon työt ovat kannattavampia kuin kasvatus ja on myös korruptoituneena menettelytapana samanlainen kuin korjuussa. On kytkykauppaa on piiloperintää jne.

    Metsänhoitomaksu poistettiin kilpailun vastaisena. Kilpailutilanne ei siitä ole kuitenkaan miksikään muuttunut. Puutavarayhtiöillä on mm. metsänomistajien puukauppatilit, joiden kylkiäisiksi palvelusopimukset liitetään ja joilla kustannuksia kompensoidaan?

    Viranomaistoiminnat ovat sentään ilmaisia.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 76)