Keskustelut Metsänhoito Onko metsäsi saattohoidossa?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 51)
  • Onko metsäsi saattohoidossa?

    Onko metsäsi jo saattohoidossa, vai onko työllesi tiedossa jatkaja?

    Ymmärrän jatkuvan kasvatuksen nimissä tehdyt hakkuut silloin, jos jatkajaa ei ole, tai metsät sijaitsevat alueilla, jotka ovat jatkossa puunostotoiminnan ulkopuolelle. Muissa tapauksissa kysymys on pelkästä keinottelusta tai suoranaisesta ymmärtämättömyydestä.

  • Jätkä

    Ette sitten ihan aukkopaikkoihin tielinjaa ole vetäneet. Puuta tuli aika hyvin, Satakuntalaiseksi metsäksi.

    jees h-valta

    Olihan siinä hiukan vanhan ajourankin pohjaa että ei aivan puhtaasti kovinta metsän puhkaisua sentään. Ja suurin osa matkaa mentiin ojan vartta että sekin pienensi toisen puolen saantia. Olihan siinä arvioon nähden hiukan enemmän. En nyt kehtaa sanoa arviomäärää kun ei viitti alkaa ketään alan ihmisiä mollaamaan. Mutta sanotaan että se oli kyllä huvittavastikkin ”mettässä”. Moton noutajan kaas sitä hiukan naureskeltiin. Onhan tuossa ”siivun” tuottamassa määrässä hiukan ollut itseä huojentava ominaisuuskin. Sehän on aika hyvä viilto metsän tuoton arvioon eteenpäinkin. Vahvistaa ettei aivan noloa kappaletta tullut ostettua ja ettei silloin arviokaan ainakaan yläkanttiin ollut. Kymmenen tuollaista siivua rinnakkain ei tyhjennä sitä metsää ja silloinhan ollaan silloisen arvion perustassa. Myös pohja osoittautui yllättävän hyvin moton kantavaksi ja havutustahan tuli paksu kerros vielä tulevan tien perustaksi.

    Mottimasa

    Ei ole metsät saattohoidoissa eikä niitä kenenkään ainakaan sinne pidä mukaan ottaa. Moni on ottanut, eikä niitä metsiä enää ole. Tuossa seurannut erään orvoksi jääneen lievästi vammaisen hoitokodissa asuvan miehen metsiä, kyllä se ”taloudenhoitajaksi” määritelty taho pitää huolen että jos raha loppuu hoidettavalta niin varmasti moto käy metsässä, ei ole sitä vaaraa että metsät jäisivät hakkaamatta, myyntiinkään eivät tule ja kun hoidettava lopulta kuolee ei metsistä ole mitään jäljellä, eikä rahallista perintöäkään ole jos joku perinnöllinen olisi.

    Minäkään en kallopään tapaan niin jatkuvaakasvatusta ymmärrä, mutta sen sijaan luontaista uudistamista missä kasvatetaan yhden kokoista puuta kerrallaan taimen lisäksi kannatan. Aluskasvillisuutta ei pidä tuhota, sensijaan isompi puusto oltava ajoissa tukiksi lihottamis tiheydessä, jotta taimikko ei kärsi.

    Jätkä

    Jeessin arviontimies teki aivan perinteisesti ”oikean” arvion.Ennakkoarvio ei saa olla liian suuri missään tapauksessa, koska siitä tulee aina sanomista ja moittivaa sellaista. Kun arvio ylitetään, niin ainakaan myyjä ei ole pahoillaan koskaan.

    Jokaisen tulisi ymmärtää, että arvio on arvio. Mittaus on aivan eri juttu.

    Jos tehdään vain puukauppaa varten arvio, kokenut ammattilainen näkee läpikävellessään melko tarkasti puuston määrän / ha.

    Apli

    Visan kysymys on hyvin aiheellinen… Ei ole saattohoidossa, mutta ei ole jatkajaa tiedossa, myydä olen ajatellut pois kymmenen vuoden sisällä mutta mitä kautta saadaan paras myyntitulos myyjälle? Mhy:n kautta? Tornator? Vai mitenkä?

    antinpoika

    Mottimasalle tiedoksi että siemenpuuhakkuu on jatkuvaa kasvatusta. Usein sekoitetaan eri-ikäis kasvatus ainoaksi jk-muodoksi.

    reservuaari-indeksi

    ”siemenpuuhakkuu on jatkuvaa kasvatusta”

    No nyt napsahti iso osa meikäläisen rääseiköistä modernisti jatkuvan kasvatuksen piiriin. Itse olen siemenpuukuvioita harrastanut vasta 20 v, mutta edeltävät sukupolvet samoilla seuduilla huomattavasti pidempäänkin.

    On se jotenkin komiampaa jatkossa ilmoittaa Essolla, että jatkuvaa kasvatustahan sitä meikäläinen…

    yt jatkuvasti reva

    Puuki

    Jatkuvaahan se on melkein kaikki metsänkasvatus Suomen oloissa, kun metsä uudistuu useimmiten itsestäänkin. Ainoa ei-jatkuva taitaa olla metsäkasvatukseen käypäsistä maista peltoheitto, jossa heinänkasvu on vallannut maan niin että puuta ei kasva ainakaan kymmeniin vuosiin ellei jotain tehdä.

    Mottimasa

    Siemenpuilla uudistaminen ei ole mitenkään tekemisissä jatkuvankasvatuksen kanssa. Jatkuvakasvatus on ollut kiellettyä 50 luvulta vuoteen 2014 ja siemenpuu hakkuita on tehty tuohon väliin jatkuvasti. Oikeassa jk metsässä hakkuu keskittyy isojen tukkirunkojen poistoon poimimalla, jäljelle jää ainakin 5 eri ikäluokan puustoa siten että jatkuvasti 5 vuoden välein voidaan isoimpia poimia pois ja metsä ei näennäisesti muutu ollenkaan, ei tule taikko vaihetta ollenkaan. Sitten on aivan eri luontainen uudistaminen jossa hyvä esim männikön aluspuuksi kasvanut kuusentaimikko jätetään korvaamaan istutus kun iso metsä kaadetaan aukoksi, tällä ei ole myös jk:n kanssa mitään tekemistä keskenään.

    antinpoika

    Voihan sitä noinkin kuvitella jos haluaa, kuten aiemmin mainitsin jk sekoitetaan eri-ikäis hakkuisiin joka on tietysti yksi jk menetelmä. Tästä väiteltiin aiemmin ja en taida enää viitsiä.Pääasia on että hakataan, ei sillä nimellä niin väliä ole.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 51)