Keskustelut Metsänhoito Onko metsäsi saattohoidossa?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 51)
  • Onko metsäsi saattohoidossa?

    Onko metsäsi jo saattohoidossa, vai onko työllesi tiedossa jatkaja?

    Ymmärrän jatkuvan kasvatuksen nimissä tehdyt hakkuut silloin, jos jatkajaa ei ole, tai metsät sijaitsevat alueilla, jotka ovat jatkossa puunostotoiminnan ulkopuolelle. Muissa tapauksissa kysymys on pelkästä keinottelusta tai suoranaisesta ymmärtämättömyydestä.

  • Klapikone

    Visakallolla taitaa olla ideat vähissä?

    Klapikone

    Lähitienoon metsät on erittäin hyvin saattohoidettu, onneksi on luonnonsuojelualueita, missä voi käydä katsomassa kunnon metsiä.

     

    Gla

    Itse aion vielä jatkaa pitkään, joten kysymys ei ole osaltani ajankohtainen. Sen sijaan saattohoito ei tässä markkinatilanteessa ole tarpeen. Yksi pieni ilmoitus lehteen ja metsäpalsta revitään käsistä hinnalla, jota voi olla vaikea ymmärtää. En tiedä ostajien intresseistä, mutta veikkaan tuolla hinnalla metsän päätyvän hyvään hoitoon. Harvalla tuskin on tuollaisia rahoja laittaa saattohoitoon.

    Visakallo

    Ideat vähissä??  Mielestäni metsätalouden jatkuvuus on tärkeä asia. Hyvin moni pohtii nytkin sukupolvenvaihdosta tai kokonaan metsistä luopumista. Osa on myös lakannut pohtimasta ja ottaa vain päivän kerrallaan.

    Klapikone ei oikein vastannut varsinaiseen kysymykseeni. Onko Klapikoneella itsellä metsää, ja miten sitä tällä hetkellä hoidetaan? Onko työlle jatkajaa, vai panetko sitten joskus palstat myyntiin?

    Puuki

    Kaipa joku jatkaa metsänkasvatusta.  Saattohoidossa ei metsät ole. Mutta koska nykyään on täysin laillista kasvattaa monella eri tavalla metsää, niin parissa  kohteessa myös jatkuvakasvatus on käytössä vaikka olen sitä itsekin kritisoinut palstalla. Arvostelu johtuu kasvatustavan mainostamisesta, joka kuulostaa usein epärealistiselta markkinapuheelta.

    Sopii se jk esimerkiksi turvemaille , jossa on jo erirakenteista metsää ennestään kasvamassa. Koemielessä on tarkoitus tehdä pienelle turvemaakuviolle varhaishoito, jossa jätän hyvin kasvaneita rauduksia pystyyn vaikka pääpuulaji onkin mänty. Koivuja ei kannata jättää ylispuiksi männikköön, joten taimikko pitää harventaa tavallista paljon harvempaa asentoon, kun myös mäntyjen selviytyminen on tähtäimessä.

    suorittava porras

    Siihen aikaan, kun palstalle ilmestyin n. 10 vuotta sitten , työskentelin metsän saattohoidon parissa . Kohteena hoitamattomat nuoret metsät ,joita yritettiin laittaa”kuntoon” työnimikkeellä energiapuunkorjuu. Usein lopputuloksena elinkelvottoman puuaineksen poistamisen jälkeen oli harvahko päätehakkuuasento muutama vuosikymmen liian aikaisin .

    Kannustaisin tämän kokeneena luopumaan ajoissa metsäomaisuudesta . Jos kunto ja into hiipuu , kannattaa metsä luovuttaa innokkaammille ja kyvykkäämmille . Ainakin tänä päivänä metsistä saa vielä kohtuullisen korvauksenkin. Itse tein ratkaisun jo 20 vuotta sitten. Sitä ratkaisua en ole katunut päivääkään.

    Puuki

    Saako suorittavalta kysyä : loppuiko itseltäsi kunto, into vai rahat , kun kuitenkin metsäalalla jatkoit ? ( Ei ole pakko vastata ).

    pihkatappi

    Suorittava porras osui asian ytimeen. Myöhästyneitä metsänhoitoja tehdessä ei mikään osapuoli ole tyytyväinen ja se laiminlyönti vie kannattavuuden, jonka tekijät näkevät kyllä ja omistajakin ehkä jossain vaiheessa, tai sitten ei vaan kiinnosta. Eli heti tarpeettomat metsät myyntiin tai yhteys metsäammattilaiseen, todennäköisesti olet jo myöhässä.

    Jovain

    Saattohoidossa ja keinottelussa hyvinkin ja vielä suuremmalla syyllä, kun kysymys on Jk:sta ja metsälain sallimista rajoituksista.

    Ihmetellä täytyy ajatuskulkua.  Aikanaan harsintajulkilausumalla estettiin metsien hävittäminen. Siirryttiin avohakkuisiin ja tällä hetkellä takaisin harsintaan. Nykyinen PPA ja läpimittaluokkien poistaminen sitä tarkoittaa.

    50-60 luvuilla, jolloin Jk:ta vielä käytettiin, katsottiin metsän hävittämiseksi, jos PPA olisi pudotettu nykyisille sallituille lakirajoille.

    Tuohon aikaan, jos uudistettiin, käytettiin avohakkuuta ja viljeltiin, tai käytettiin luontaista uudistamista. Myös kehityskelpoisia taimistoja ja nuoria metsiä vapautettiin, mutta ei hakattu lakirajoille. Se olisi katsottu metsän hävittämiseksi, josta olisi seuranneet sen aikaiset sanktiot.

    On eri asia vapauttaa kehityskelpoista nuorta metsää ja taimistoja metsäkasvulle, kuin hakata metsää ilman näkyvää tai tiedossa olevaa syytä lakirajoille.

     

     

    suorittava porras

    Puukille vastaan ,että luopuminen johti kannaltani parempaan vaihtoehtoon. Perheeni on asunut velattomana luopumisen jälkeen ja lisäksi velattomassa uudessa omakotitalossa paikassa ,josta moni voi vain haaveilla.

    Kun jatkajasta ei ollut varmuutta ,oli viisasta luopua ajoissa ja keskittyä oleelliseen eli tekemään tuottavaa työtä lasten kouluttamiseksi ja tulotason turvaamiseksi eläkepäivillä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 51)