Keskustelut Metsänomistus Onko metsä sijoittajan turvasatama huonoina aikoina?

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)
  • Onko metsä sijoittajan turvasatama huonoina aikoina?

    Talouslehti Business Insider on koonnut listan kohteista, joita lehti väittää kaikkein epäluuloisimpien sijoittajien suosivan.

    Lehden mukaan tällaiset sijoittajat eivät halua sitoa rahojaan edes kultaan, jota pidetään perinteikkäänä ”turvasatamana” markkinamyllerryksessä.

    1. Aseet ja ammukset: Aseet ovat perinteisesti säilyttäneet arvonsa hämmästyttävän hyvin. Tämän takia osa sijoittajista pitää niitä kelpo kohteena omille säästöille.

    2. Viljelymaa: Viljelykelpoinen maa houkuttaa sijoittajia, koska kyseessä on rajallinen hyödyke. Lisäksi viljelymaalle löytyy aina kysyntää.

    3. Kellot: Suuri osa kelloista säilyttää melko hyvin arvonsa. Osa tyyriimmistä rannekellomerkeistä saattaa jopa kasvattaa arvoaan.

  • TTL

    Maapallolla on nykyväestölle maata noin 2 ha ihmistä kohden.
    Tässä ovat mukana maapallon kaikki maa-alueet: Etelänapamanner, Sahara ja muut autiomaat, Pohjois-Kanada, Siperia, Grönlanti,…
    Täällä pohjoisessa sitä ei huomaa miten rajallinen hyödyke maa on. Jos lainsäädäntö antaa mahdollisuuden, niin on todennäköistä, että kiinalaiset ja intialaiset tulevat sijoittamaan ylimääräisiä miljardiaan Pohjois-Euroopan maihin.
    Jos vaikkapa Suomen maan kysyntä vain kaksinkertaistettaisiin, niin olisi mielenkiintoista nähdä mikä olisi hintajousto.

    Hard

    Metsä on siitä hyvä sijoituskohde että se kasvaa konkreettisesti, eli joka vuosi syntyy lisää kuutioita (vertaa kultaan, joka pysyy vuodesta toiseen muuttumattomana).

    Suurin riski metsässä kohdistuukin puun kysyntään (=hintaan). Tukkipuulle lienee löytyy markkinoita jatkossakin hyvään hintaan.

    Kuitupuu sen sijaan näyttää vähän huonolta kun metsäteollisuus ei enää tunnu investoivan Suomeen. Pidemmän päälle kysyntä väkisin vähenee ja aika paljonkin jos ihmeitä ei tapahdu.

    Energiakäyttö voi korvata kuitupuun kysynnän vähenemää mutta hinta ei välttämättä ole niin hyvä. Lisäksi energiakäyttö on suuresti riippuvainen poliittisista päätöksistä (tuet jne.) joten riskejä on monenlaisia.

    Muita luontaisia riskitekijöitä (esim. myrsky-, hyönteis-, hirvi- ym.-tuhot) en ryhdy tässä käsittelemään, ne ovat tuttuja kaikille.

    Itse näkisin että metsä sijoituskohteena asettuu korkorahastojen ja osakesijoitusten välimaastoon, lähemmäksi korkomarkkinoita. Käytännössä sijoitetulle pääomalle saa muutaman prosentin tuoton ja riskit ovat yllä luettelemani, eli tuotto todennäköisesti on tulevaisuudessa jonkinverran pienempi kuin nykyisin.

    Gla Gla

    Onhan tuo kiinalaisten ostohalukkuus eräs tekijä, jolla voi spekuloida maan hinnan kanssa. Tällä hetkellähän kiinalaiset ostavat Afrikkaa. Mutta ilmeisesti sielläkin ostot painottuvat viljelykelpoiseen tai muita tuottavia luonnonvaroja sisältäviin kohteisiin. Suomalaisella metsällä ei toistaiseksi ole merkitystä kiinan elintarvikehuollolle, eikä se ole tuottava kohde muutenkaan. Oma veikkaukseni onkin, että tällaisen tekijän vaikutuksesta ei nykyisen metsää omistavan sukupolven tarvitse huolhtia.

    Gla Gla

    Kieltämättä tällaisia uutisia on mukava lukea siitä huolimatta, että raaka-aine on peräisin Brasiliasta:

    http://www.metsalehti.fi/Metsalehti/Metsauutiset/2012/10/Stora-Ensolta-biopaallystettya-pakkauskartonkia/

    Samalla se muistuttaa siitä, että vaikka meillä metsätalouteen liittyvä infra on maailman huippua, muualtakin saadaan puut ajettua pois metsistä, eikä uudet innovaatiot välttämättä tuo mitään lisäarvoa suomalaiseen metsätalouteen.

    Luonnotar

    Mielestäni jopa monet aikaisemmin korkean riskiprofiilin omaavat sijoittajat, jotka hakivat kovaa tuottoa kapealla hajautuksella, ovat siirtyneet metsäomaisuuden hankkimiseen juuri hajautuksen takia, varsinkin näinä talouskriisin aikoina. Kiinteällä omaisuudella on kuitenkin aina joku pohjahinta ja metsässä olevat puut kasvavat vielä vuosittaista tuottoa.

Esillä 5 vastausta, 11 - 15 (kaikkiaan 15)