Keskustelut Metsänhoito Onko laadukkaan mäntytukin kasvatuksessa enää mitään järkeä?

  • Tämä aihe sisältää 33 vastausta, 14 ääntä, ja päivitettiin viimeksi sitten Perko toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 33)
  • Onko laadukkaan mäntytukin kasvatuksessa enää mitään järkeä?

    Merkitty: 

    Äskettäin luin uutisista, että oksattomalle laatumännylle ei enää ole sen laatua vastaavaa kysyntää.

    Onko todella niin, että laatumännyt menevät jatkossa selluksi tai polttopuiksi?

  • Metsäkupsa Metsäkupsa

    Muutama pystykarsittu mänty on sahuutettu. Yhden laudan verran sahatun oksan kohdalla pihkamöykyn kaltaista tummaa ensiksi. Kyllä karsituista hyvää oksatonta paneelia aikanaan tulee, mutta järeyttä olisi kyllä oltava vähintään motin puita. Aikanaan minäkin yli 10 ha karsin, osin reheviltäkin mailta. Silmälle kaunista, mutta ei ole karsintatodistuksista lisähintaa ole tarjottu. Aloittajan kysymykseen, ei laadukkaan mäntytukin kasvatus nähdäkseni tuo yleensä lisäarvoa mainittavasti. Siinä kasvattaja turpeen alla, jos yli sadan vuoden kierolla laatupuuta kasvattaa. Täällä 60 vuodessa mäntykin rehevillä mailla kuution runkoja puskee, kunhan muistaa aikanaan harventaa.

    mehtäukko

    Kyllä puulajivalinta ja oikeat kasvatustoimenpiteet antavat sen mitä on saatavissa.

    suorittava porras suorittava porras

    Pystykarsintaan on uhrattu aivan liikaa aikaa ja rahaa. Ääriesimerkkinä oli joskus kohdalleni osunut ensiharvennus ,jossa kaikki männyt oli karsittu jokikistä ”hierinpuuta”myöten. Eikä tässä kaikki. Palstan oli vallannut”laatua parantava” lähes läpitunkematon aluskasvuskuusikko, joka oli jo haitannut mäntyjen kehitystä.

    Pystykarsinta noissa olosuhteissa on vaatinut varmasti aikaa ja kuluttanut hermoja. Lisää hermoja koetteli varmasti hakkuujälkikin. Metsä oli kuin tykistökeskityksen jäljiltä kovalla pakkasella toteutetun harvennuksen seurauksena. Puuvalinnatkaan eivät aina osuneet kohdalleen liiallisen peitteisyyden vuoksi. Parempaa ainesta sujahteli kuitukasaan ja ne”hierinpuut” jäivät varttumaan. Aluskasvos peitti näkyvyyden runkojen tyviosan suhteen lähes täysin.

    Metsän kannalta oikea-aikainen raivaus olisi tuottanut pystykarsintaan verrattuna moninkertaisen hyödyn. Puut olisivat kasvaneet paremmin ja harventaja olisi voinut tehdä parempia valintoja.

    Pystykarsinnasta käytettiin jo yli 35 vuotta sitten nimitystä ”petoskarsinta”.  Monessa tapauksessa työmuoto osoittautui nimensä veroiseksi ja viimeisten tietojen mukaan jopa täysin turhaksi toimenpiteeksi….mutta aikansa kutakin.

    isaskar keturi

    Ei nyt ihan mollata pystykarsintaa. Olen karsinut paljonkin 80-luvun alussa. Hyvin on saanut palkan työstä, kun on myynyt noita metsiä. Hyväkasvuista MT rinnemännikköä niin on saanut selkeästi keskihintaa parempaa hintaa, vaikkei ”karsintalisästä” ole puhuttukaan. Hyväkasvuisessa metsässä paras hyöty, kun kyljestyminen pitäisi tapahtua suhteellisen lyhyessä ajassa ja paksuuskasvua on niin paljon että oksatonta tavaraa on saatavilla.

    Sahatavaran muodit vaihtelee joskus sattumanvaraisesti. 90-luvun alussa Ruotsiin ostettiin sinistynyttä tukkia, kun sinistyneestä puusta tehdyt sisustuselementit olivat muotia.

    isaskar keturi

    Pystykarsinnan lopputuloksen kannalta iso ongelma on harvennushakkaajan ammattitaidottomuus. Kun olet karsinut lopputuloksen kannalta parhaat puut, jotka yleensä niitä lisävaltapuita, tulee tollo harventaja ja kaataa ne ja jättää karsimattomat isot susipuut kasvamaan. Pitää olla kepin ja haulikon kanssa vahtimassa hakkuuta, että konemies ymmärtää laatuharvennuksen merkityksen.

    suorittava porras suorittava porras

    Ei tarvitse vahtia ,kun metsässä on riittävästi näkyvyyttä tehdä oikeita ratkaisuja. Motokuski ei ole”Larry Kent”.

    isaskar keturi

    Höpöhöpö…kyllähän vika on aina olosuhteissa… Kun on mäntyrunkoa toisen vieressä ja toisessa oksat maahan asti ja toinen oksaton 5 metriin sekä aluskavusto kaikki maata vasten, pitäisi tietää kumpi otetaan ja kumpi jätetään. Ei kaikki kuskit ole tunareita, mutta ei kaikki virheet olosuhteista johdu.

    Metsuri motokuski

    Kannattaa jo kaupanteko tilaisuudessa mainita erikoistoiveet metsän käsittelyyn.  Sitten voi jututtaa myös kuljettajia kun he saapuvat leimikolle. Kyllä kuljettajat metsänomistajan toiveet toteuttaa ja tekevät niin kuin isäntä haluaa. Palveluammatti on metsäkoneen kuljettajan työ. Olen valvonut lukemattomia kauppoja ja koskaan ei ole ollut ongelmia kuskin kanssa sen jälkeen kun pelimerkit on tehty selväksi.

    isaskar keturi

    Siitähän kommentissani olikin kyse – tavoite pitää tehdä selväksi ja vielä katsoa, että sitä toteutetaan. Samalla yrittäjällä useita kuskeja ja ei näytä aina riittävän, että käy asian läpi ensimmäisen kuskin kanssa, kun ei yrittäjä itsekään aina ehdi leimikolle. En väittänytkään, että ongelmat ovat sääntö, mutta tällaista on käynyt, kun ei ehtinyt omilta töiltään opastamaan ja/tai vahtimaan.

    Siihen en kyllä kokemuksellani luota yhtään, että kaupanteon yhteydessä sovittu valuu konekuskille asti. Tässäkin toki eroja ostomiesten välillä. Tärkeintä, että tuntee pelikentän.

    mehtäukko

    ”… valumisessa konekuskille asti..” on ostopomon näpyttelyt tärkeässä roolissa. Jos niin ei käy, tieto WoodForceen jää valumatta. Yhdet kerrat on inhimillistä, useammat ei.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 33)