Tukin hinnat jäi edellisen nousukauden aikana sahatavaran hintakehityksestä reippaasti. Nykyinen nousu perustuu hyvään energiapuun hintaan ja tuonnin hiipumiseen venäjältä. Sahat investoi tulevaan hinnan nousuun ei nykyisen tilanteen mukaiseen.
Vähän harmitti kun viime vuonna en pystynyt tekemään yhtäkään puukauppaa, ajattelin että huiput menevät ohi. Tässä kuussa tehty harvennuskauppa kuitenkin osoitti, että kannatti vaan odotella. Vuoden päästä seuraavat kaupat (harvennus) näillä näkymin, hintoja en lähde arvailemaan.
Vilkaisin mhy:n tilastoja. Siellä näyttää olevan kovimmat runkohinnat (!) jo 82 euroa/m3 sekä männylle että kuuselle.
Täytyy olla hyvä leimikko, mutta tukkiosuudella 90% tukin laskennallinen hinta olisi jo noin 87 euroa, jos kuitu hinnoitellaan noin 40 euroon kuutio.
Mitä Puuki kirjoitti edellä on juuri näin. Jos sahatavaran markkinahinta olisi määrittänyt kesällä 2021 tukin hinnan, se olisi pitänyt olla jossain luokassa 200 euroa kuutio. Sahatavaran hinta on nytkin selkeästi korkeampi kuin vaikkapa 10 vuoden keskiarvo pois lukien 21 ja 22 kevään buumit. Todennäköisesti tukki ei ole enää halpaa sahateollisuudelle suhteessa tämän hetken sahatavaramarkkinaan. Toisaalta se ei ole järisyttävän kallistakaan ja rakentamisen elpyessä sahatavaran hinta ei varmaankaan laske.
Onko puunhinta kuusitukissa jo 80€, vastaus on. Tämän päivän kauppa risuineen, bonuksineen, murskeineen ja tonnin vauhditusraha reilun parintuhannen puukaupassa lähempänä sataa euroa, kuin 90 euroa.
Jo 11 hellepäivää takana ja yhä lämpimämpää on luvassa. Tällä menolla alkaa kuusitukkia tulla kirjanpainajan takia myyntiin ja paljon. Voi olla, että hintaralli hieman rauhoittuu samalla.
Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
Kirjaudu sisään