Keskustelut Metsänhoito Onko koivutukilla tulevaisuutta?

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 50)
  • Onko koivutukilla tulevaisuutta?

    Merkitty: 

    Itellä kun on jokunen hehtaari eri ikäisiä koivuplänttejä, niin mietityttää mikä  niitten kohtalo on tulevaisuudessa. Onko tukilla menekkiä parinkymmenen vuoden kuluttua vai meneekö kuiduksi. Ainakin viime talvena tuotiin Venäjältä koivutukkia junalla Lappeenantaan ja sitten tukit kuskattiin rekoilla Savonlinnaan, eikös tuota Suomessakin ois ollu. Mitä raati on mieltä?

    Mikä oli se ideologia aikoinaan kun istutettava puulaji suunnilleen määrättiin. Itelläkin pari vanhaa niittyä joihin on istutettu koivua. Oikea valinta olisi ollut kuusi. Huomaa kun luontaiset kuuset ovat paljon suurempia kuin koivut. Onko siinä huhussa mitä perää, että aikoinaan olisi käytetty tanskalaisia koivuntaimia?

  • Jätkä

    metsänkasvattaja. OMT pukkaa kevyesti vähintään 5:n millin vuosilustoa. Kunhan puusto on oikeassa tiheydessä. Ensiharvennuksen (riittävän voimakkaan) – jälkeen harvennus viiden vuoden välein. Kun puu on rinnantasalta yli 40 senttiä, se normaalirunkona on 1,5 kiintoa. Runkoluku 400 r/ ha

    Kiertoajan kasvu on luokkaa 800 mottia /ha. Ja 40 vuotta. Mikä riepoo metsänkasvattajaa? Vaikka yhtä ainutta tukkia ei tulisi, niin rahapuuna näistä kotimaisista se vaan on ylivoimainen. Mutta kun siitä myydään erikoistyviä, niin pysyy saldo kunnossa.

    Siis keskikasvu 20 kiintoa v/ ha. Väitä vastaan niin paljon kuin haluat. Meillä on koealoja, joissa MT- männikölle on mitattu 16 kiinnon vuosikasvu. Koivulle paljon isommat lukemat ovat helppo nakki.

     

    Pihkakintas

    Totta varmasti kaikki kauniit sanat koivusta.

    Pääasiassa koivua tulee kuitenkin sieltä, missä EI OLE hoidettu taimikkoa.

    Ja ne pienet tukkierät ei tunnu kiinnostavan ketään, vaikka olisi laadukasta sahatukkia. Ei ole toimivia markkinoita, niinkuin kuusella ja männyllä.

    harrastelija metsuri

    ” Ongelma voisi olla koivukuitu kun jossain päin Suomea se ei tahdo mennä kaupaksi. Täällä meilläkin sitä ajetaan voimalaitokseen

    Onneksi nää meikäläisen mettätilkut sijaitsee kaakkois-suomessa. Täälläpäin noita sellupatoja on mukavasti lähietäisyydellä. Käyttävät paljon Venäjän tuontikuitua, luulisi kotimaisenkin kelpaavan. Tukit pitää kuskailla Savonlinnaan, Joensuuhun, Lahteen tai Punkahajulle jos vaneria tehdään. Joitain pieniä koivusahoja löytyy kyllä lähempääkin.

    jees h-valta

    Pihkakintaksella ei sitten varmasti ole markkinoita koivutukeilleen mutta minulta on kyllä koivutukkia tehty silloin kun sitä leimikolla on. Ja varmasti on tukin hintakin saatu. Ei noita yleistää aina tarttis. Kun ne asiat eivät ole juuri aina ja kaikkialla kuin siellä omassa kyläpahasessa.

    Miikkam

    P-karjalassa ainakin reilu vuosi sitten otettiin kt vielä 18cm asti. Jospa tämä ikea-kulttuuri tulisi kohta tiensä päähän ja alettaisiin arvostaa laatua. Ehkäpä huonekaluteollusuus saisi siitä hyvää nostetta. Mikäpä parempi raaka-aine kuin koivu.

    Jätkä

    Myös puulattiana koivu on todella hyvä tuote. Kun on tehty lämpökäsitellystä koivulankusta lattia ja nyt puhun koivuLANKUSTA. Leveys lähellä 200 mm ja pituutta jopa useita metrejä.

    Sellaiselle lattialle ei oikein haluaisi mitään mattoja, koska kauniskaan matto ei pärjää tuolle kauneudelle.

    Sille lattialle tulee helposti neliöhintaa sen verran, että jonkinlaisen parketin saa halvemmalla.

    Melkein kaikki ovat nähneet huonekaluja, jotka ovat petsattua koivua. Kuinka upea puupinta niissä onkaan.

    Meidän Koulutuskuntayhtymän ammattioppilaitoksen konepuuseppien koulutusosaston opettajat manasivat, kun ei koivulankkua saa lähempää kuin kuudenkymmenen kilometrin takaa. Ja nekin ”lankut” olivat lahovikaisia ja kuivaoksaisia, kapeita ja jopa liian ohuita. Minä hankin heille ihan poimintahakkuuna tehtyjä huippulaatuisia lankkuja. Kaikki pölkyt olivat yli 25 senttisiä ja tilaajan mitoille tehtyjä. Ja hinta – Se oli hyvä.

    Gla

    Minäkin uskon, että koivulla on kysyntää. Pelkästään pyrkimys siirtyä fossiilisista uusiutuviin tukee tätä kehitystä, koska potentiaali on fossiilisten käytön määrästä johtuen valtava. Puulajivalintoja miettiessä pitää ottaa tarkasteluun myös vaihtoehdot. Jos hakkaa pois kuusikon, kannattaako laittaa kuusta tilalle vai onko koivu kuitenkin parempi vaihtoehto.

    Tolopainen

    Koivun kasvatus ei kannata, eikä tukkikoivulla ole juuri kysyntää enää nykyisin, toista oli 60-luvulla, kun koivun käyttö oli paljon suurempaa kuin nykyisin. Sukset tehtiin koivusta ja jääkiekkomailat olivat puuta. Koivu on monissa paikoissa korvattu muovilla ja komposiitilla. Vinyylilattia on paljon parempi kuin koivuparketti. Koivusahoja on kovin vähän ja joillakin alueilla Suomessa koivutukille ei ole lainkaan kysyntää ja sehän näkyy koivutukkien hintakehityksessa. Mitä enemmän sekametsää sitä huonompi tuotto.

    sikari

    Esimerkiksi koivuvaneri on hinnaltaan kaksinkertain verrattuna havuvaneriin.Metsän omistajalle maksettava hinta sorvipuusta on toisinpäin. Mikähän mahtaa tämän aiheuttaa.

    metsänkasvattaja

    jos  ensiharvennuksessa   maksetaan  kuidusta  12-15  e m3   nykyisin ja   verrataan  mitä  maksettiin  20-30  vuota  sitten niin  tuskin  sitä  kukaan hyväksi  kehuu  edes  viimevuonna   jolloin  sellunhinta  oli hyvä  eivät  juuri  hintoja  nostaneet  voitot  puusta   menevät  firmoille  päätehakkuissakin sama juttu  motteja  kertyy  nopeasti  hintojen  pitäisi  olla  noin 30  %  korkeammat

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 50)