Keskustelut Harrastukset Onko harjoitettu hirvipolitiikka ollut rahoittamassa hyvinvointipalvelujamme?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 39)
  • Onko harjoitettu hirvipolitiikka ollut rahoittamassa hyvinvointipalvelujamme?

    Peruspalveluministeri Susanna Huovinen 25.9.2013 välikysymyskeskustelun avauspuheenvuorossaan kertoi hallituksen tavoitteista:
    ”Suomeen tarvitaan lisää työtä, että hyvinvointipalvelut pystytään rahoittamaan.”

    Maa- ja metsätalouysministeriön (MMM) johdolla harjoittama hirvipolitiikka aiheuttaa joka vuosi runsaasti vahinkoja ja ylimääräisiä kustannuksia maataloustuotannolle, puuntuotannolle sekä maanteillä liikkujille. Lähes kaikki kustannukset kiertävät lopulta valtion kuluiksi verotulojen vähenemisen muodossa.

    Esimerkiksi maanteiden hirvikolareista koituu yhteiskunnalle kustannuksia nykyisellä hirvikannalla vuosittain noin 50-60 miljoonaa euroa. Valtakunnanmetsien inventointien (VMI) mukaan metsätaimikoiden hirvivahinkojen pinta-alat ovat olleet jatkuvasti lisääntymässä.

    Viimeisen inventoinnin mukaan eriasteisten hirvivahinkojen ala oli jo yli miljoona (1 000 000) hehtaaria. Tämän taloudellisista seuraamuksista ei ole MMM:n alainen metsäntutkimuslaitos (Metla) vieläkään pystynyt saamaan tutkimustietoa, vaikka jo noin vuonna 1984 valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) oli selvitystä pyytänyt.

    Hirvien tuhoama taimikko on kylläkin aiheuttanut lisätyötä joko metsänomistajalle itselleen tai palkatulle työvoimalle. Kuitenkin se on aiheuttanut lisäkustannuksia puuntuotannolle, heikentänyt sen kannattavuutta ja erikoisesti raakapuun laatua, joten se on vähentänyt metsänomistajan metsästään saamaa tulosta. Monesti usean vuoden työ on mitätöytynyt hirvituhon johdosta yhden tai muutaman talven aikana.

    Kun valtiovalta kaikista valituksista huolimatta pitää nykyistä hirvien määrää sopivana, kysynkin: millä tavalla harjoitettu hirvipolitiikka ollut rahoittamassa hyvinvointipalvelujamme? Taimikoiden hirvivahinkojako aiheuttamalla saadaan suomalaisille sitä kovasti peräänkuulutettua ”lisätyötä” ja rahoitusta ”hyvinvointipalveluihin”?

  • mehänpoika mehänpoika

    Hyvinvointipalveluita on melko nopealla tahdilla ajettu alas. Mm. terveyskeskusmaksuissa on korotuspaineita edelleen, sosiaalitukia ollaan leikkaamassa sekä kulttuuripalvelutkin ovat supistumassa.

    Raha ei riitä kohta työttömyyskorvauksiin tai eläkkeisiin. Silti monikaan ei näe, että harjoitettu hirvipolitiikkaa perussyynä kurjistuvaan talouteemme. Selitetään vain, että Suomen huonoon taloustilanteeseen vaikuttavat meistä riippumattomat eli ulkoiset tekijät.

    Hirvestystä pidetään jopa yhtä tärkeänä kuin sukupuolielämä. Hirvestäjät pitävät sitä ”parhaana, mitä voi tehdä housut jalassa”. Pitääkö näitä tuholaisia sietää näin paljon myös tulevaisuudessa? Miten käy valheessa eläen kaikille hyvinvointipalveluillemme?

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Nimimerkkien tapaamiseen kesällä 2013 uskaltautuneet pääsivät tutustumaan velijussijalkasen vasemmalla kädellä harjoittamaan metsätalouteen. Se perustuu kiertoviljelyyn, jossa aukkoon istutetaan laadukkaat koivuntaimet, joista päätehakattavat pystykarsitaan. Kierto 40 vuotta. Alle tulee itsestään kuusikko, joka päätehakataan about 10-20 vuotta koivikon jälkeen.

    Vessi kertoi, että hänen metodeillaan pystyttäisiin tuottamaan 180 miljoonaa kuutiometriä puuta vuodessa, joka takaisi energiaomavaraisuuden ja ennennäkemättömän vaurauden tässä maassa.

    Tuohon metodiin eivät hirvet kuulu. Vessi kavereineen ampuu ne, ja jos ylimääräisiä jää, ne ajetaan pois.

    Metsuri motokuski

    Kuulin telkkarissa viimeisen tilaston että 80 % sosiaalitoimen rahoista käyttää 10 % ihmisistä. Mites nuo 10 % voitaiiisiin hoitaa niin säästöt olisivat valtavat ? Tietääkseni hirven kaatomaksuilla on tähänkin mennessä rahoitettu hirvivahingot joten siltä osin se alkaa olla kunnossa.

    mehänpoika mehänpoika

    Metsuri motokuski: ”Tietääkseni hirven kaatomaksuilla on tähänkin mennessä rahoitettu hirvivahingot, joten siltä osin se alkaa olla kunnossa.”
    – Todellisuudessa hirvien pyyntilupamaksuista korvataan vain yksityisille metsänomistajille hakemuksesta metsäkeskuksen arvioimat hirvivahingot. Valtio, yhtiöt ja muut yhteisöt ovat jo säädöksin rajattu korvauskäytännön ulkopuolelle.

    Lisäksi vain osa metsänomistajista vaivautuu tekemään vahinkoilmoituksen hirvien vahingoittamasta taimikostaa. Vahinkoarvion maksullisuus ja korvauskynnys ovat olleet rajoittamassa ilmoitusten tekoa.

    Metsuri motokuskin tapaisia väitteitä on totuttu kuuntelemaan ajan kuluessa. Nyt sama soopa roiskahti Metsälehden keskustelu-palstalle. Ilmeisesti väitteen esittäjä itse uskoo sanomaansa. Esim. MMM:n eräs ylijohtaja esitti ehkä vuosikymmen sitten kantanaan, että lisääntyneet hirvikolarit olisivatkin autoilijoiden itsensä aiheuttamia.

    Ehkä tämä lausunto poiki VTV:n hirvitarkastuksen, josta on todisteena VTV:n hirvitarkastus 100/2005. Kannattaa tutustua, koska nyt ollaan jälleen menossa vuosituhannen vaihteen hirvitiheyksiä. Kertomuksen mukaan hirvet ovat lähinnä taakka valtiontaloudelle.

    suorittava porras suorittava porras

    …hirvikanta vähenee edelleen 10 %:n vuosivauhtia , että älähän aivan höpöjä kirjoittele

    Gla Gla

    Mehänpojan kommenttia voisi täydentää parilla asialla. Korvausjärjestelmä on sellainen, että lieviä vahinkoja ei korvata joko arviointiperusteiden tai omavastuun takia. Lisäksi iso osa metsänomistajista on valinnut männyn tai koivun sijaan kuusen uudistualalle, joten tilastoitavaa ja korvattavaa vahinkoa ei synny. Sen sijaan syntyy paheneva juurikääpäongelma ja kuivuudesta kärsiviä, tuholaisherkkiä kuusikoita, joista ongelmat voivat levitä terveisiinkin metsiin.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Pitkällä aikavälillä hirvien saattaa käydä huonosti. Parhaat yksilöt pannaan pakastimeen, heikommat jatkavat sukua…

    http://yle.fi/uutiset/suomen_metsissa_samoilee_heikkoja_hirvia/6850839

    Metsuri motokuski

    Miten se mehänpoijan päätä vaivaa että valtion ja yhteisöjen metsävahingot ovat hirvivahinkojen ulkopuolella ? Jos taas metsänomistaja ei vaivaudu tekemään vahinkoilmoitusta niin silloin pitää suu pitää kiinni. Minusta asia on hyvinkin kunnossa kun kaikki vahinkomäärärahat kohdennetaan yksityisille metsänomistajille jos laiskuttaan vaan viitsivät anoa.

    Metsuri motokuski

    Tekipä softa teppoosen !!!

    Metsuri motokuski

    Ei tämä nyt niin hyvä komentti ollut että kolmeen kertaan täytyy julkaista. :-).

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 39)