Keskustelut Metsänhoito OMT-kuusikoiden lannoitus

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)
  • OMT-kuusikoiden lannoitus

    Onkohan palstalaisilla millaista näkemystä tai kokemusta lehtomaisen kankaan kuusikoiden kasvatuslannoituksen kannattavuudesta?

    Tässä olisi hieman suunnitelmissa Metsän NP:n helikopterilevitys kahdesti harvennetuille (viimeksi pari vuotta sitten) keskiläpimitaltaan n. 21-23 cm oleville kuvioille, jotka ovat enemmän tai vähemmän kärsineet boorin puutteesta ja latvusten perusteella kärsivät paikka paikoin vieläkin, mutta joilta vikaantuneet rungot on kuitekin harvennuksien yhteydessä pääsosin poistettu. Lisäksi lannoitettaisiin kolmeen kertaan harvennettuja keskiläpimitaltaan 26-28-senttisiä kuusikoita, joilla ei ainakaan silmiinpistäviä ravinnepuutteita ole.

    Kuvioilta löytyy myös paikka paikoin hieman karumpia kohtia, joille lisätyppi tekee varmasti hyvää, mutta toisaalta mietityttää millainen kasvunlisäys ja sitä kautta tuotto lannoitusinvestoinnilla olisi saavutettavissa vai olisiko sittenkin järkevämpää vain suorittaa ensin mainituille kuvioille Bortracilla terveyslannoitus, johon voisi Kemera-tukeakin saada.

  • Makarov

    Lehtomainen kangas   ei kyllä lähtökohtaisesti kaipaa lisätyppeä. Juurikin boorista tahtoo olla pula. Sitäkin np:ssä toki on. En ehkä lannoittas jos on selvästi omt. Mutta jos tuoreen ja omt;n rajapinnassa niin vois olla ihan hyvä kohde.

    jees h-valta

    Ei ainakaan eteläisessä suomessa tarvita lisätyppeä. Kyllä sitä ilmasta riittämiin tulee. Nuo kolmeen kertaan harvennetut harventaisin viimeisen kerran ja nopeaan ja täydellisesti. Kuusikolle aika kovaa kyytiä ollut.

    Metät kunnossa!

    Tuntuu trollin aloitukselta koko juttu – Metsälehden palstalle klikkauksia mainostajien toivossa.

    Kolmeen kertaan harvennettu kuusikko……

    Jätkä

    Harvennuskertojen lukumäärällä ei mielestäni ole pienintäkään merkitystä, – Oli sitten harvennettu vaikka joka vuosi. Ainoastaan sillä on merkitystä, onko metsästä poistettu kuitupuulaatuiset ja – kokoiset puut, sekä onko ppa sopiva. Käytännössä lannoitus antaa parhaan taloudellisen tuloksenpäätehakkuuta lähestyvässä puustossa ja hyvällä pohjalla.

    Jippo on siinä, että lannoituskustannukset saadaan nopeasti pankkitilille.

    jees h-valta

    Jippo on juuri siinä että luullaan ja uskotaan mainontaan. Metät kunnossa on oikeassa, joku trollin poikanen menossa!

    Qotscha

    Metsät sijaitsevat Keski-Karjalan alueella. Varttuneemmat kuusikot on istutettu 60-luvun alkupuolella ja niille on tehty 2- ja 3-harvennukset 2005 ja 2017-2018, ensiharvennuksen ajankohtaa en ulkoa muista, enkä nyt ole kotona, että pääsisin asiaa papereista selvittelemään. Runkoluvut ovat nyt n. 500:n paikkeilla eli tilaa kasvaa on. En tiedä onko kolmen harvennuksen kasvatusmalli kuusikoissa taloudellisesta kuinka järkevä, mutta kyseessä on tässä tapauksessa minua edeltäneiden sukupolvien valinta. Ja kyllähän täällä palstalla lukemani perusteella ilmeisesti ainakin nimimerkki Visakallo sitä menestyksellisesti soveltaa.

    Mitä olen asiaa koskevaan tutkimukseen hyvin pintapuolisesti perehtynyt, niin typpilannoituksen vaikutukset OMT-kuusikoissa ovat melko vaihtelevia (linkkejä lisäisin, mutta en saa niiden kanssa viestiä lähtemään). Metsälehden artikkelissa todetaan osan lehtomaisen kankaan kuusikoista sopivan lannoitettavaksi.

    Jos investoinnin tuottoa miettii, niin lannoituksen hinnan ollessa 370 €/ha ja jos oletetaan lisäkasvu hakattavan kahdeksan vuoden kuluessa lannoituksesta, tarkoittaisi esimerkiksi 2 kuution vuotuinen kasvunlisäys hehtaarilla 50 euron kantohinnalla (yhteensä arvoltaan 800 €) investoinnille kymmenen prosentin sisäistä korkoa. Olisikin kiinnostavaa tietää, löytyykö palstalla OMT-kuusikoitaan lannoittaneita henkilöitä, ja onko heidän näkemyksensä lannoituksen kannattavuudesta millainen.

    Ja osaako joku neuvoa linkkien suhteen?

    Menninkäinen

    Eihän tuo kolmen harvennuksen kierto mikään ihmeellinen asia kuusikoissa ole. Itse ei olla OMT kuusikoita lannoitettu kuin nuorempana boorilla. Lannoituksen järkevyyteen kannattaa ottaa huomioon myös onko kuviolla lahoa ja ostetaanko alueella sorvikuusta.

    Jätkä

    Ei kai kolmatta harvennusta kannata tehdä, jos runkoluku on jo 500 r/ ha. Kuitenkin taas kehoittaisin kaivelemaan relaskoopin esiin ja katsomaan ppa:n sekä vertaamaan Tapion harvennusmalleihin lukemia. Jos ppa on vielä kasvatumallissa, niin ei huono temppu olisi lannoitus ja kahdeksan vuoden kuluttua katkaisuhoitoa.

    Metsuri motokuski

    Samaa mieltä jätkän kanssa. Kolme harvennusta on ehdottamasti liikaa. Kun kahdella kertaa harventaa oikeaan tiheyteen niin kolmatta kertaa sinne on ihan turha mennä polkemaan juuria.

    M83-

    On lannoitettu kolmoskehitysluokan OMT-kuusikoita ja vaikutus näkyy selkeästi myös siellä (kasvunlisäys on osittain arvaus, mutta 2-4 m3/vuosi/ha), tosin oma havainto, että MT:llä vaikuttaisi vielä enemmän ainakin suhteellisesti. Levitykset tehty itse keskipakolevittimellä ja OMT:t aina Metsän NP:llä. Nyt kesällä ajattelin ottaa pelkkää typpeä karummille kankaille

    Jossain ohjeessa luki, että jos kasvu ylittää 12 mottia vuodessa, ei kannattaisi enää lannoittaa. Oman kokemuksen mukaan tuollaset hoidetut ja varttuneet OMT-kuusikot (entisiä lepikoita ja haka-/laidunmaita) kasvavat kyllä parhaassa iässä ilman lannoitustakin sen 15-25 mottia vuodessa täällä suunnalla, mutta apulantabuustia löytyy vielä vähän tuonkin päälle. Samalla tulee boorin puute kuntoon. Sijainti Parikkala.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 16)