Keskustelut Metsänomistus Oman maan suojelu

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 32)
  • Oman maan suojelu

    Merkitty: 

    Nii se kuulkaa Pärrekin veti herneen nenäänsä ja suuttu, suotta.

    Juu kattokaas mökkitontti rajoja myöden hakattu ja sitten viellä vähän lisää. Pärrellä hetkeksi alkoi päreet palaa ja satana**, helvet**), toki rauhoitun kun näin rajakivipyykin.

    No niin puutavara on mun tontilla, tosin naapurin puolelta kaadettu.

    So watt

  • Jätkä

    Rajalinja on aina kahden pyykin välinen suora linja. Kyllä se perustuu pyykkeihin, kunhan pyykit on siinä, mihin ne on pantu. Poikkaus rajalinjoissa on silloin, kun se on järven rantaviivassa, joessa tai esim tiessä. minulla on nytkin pätkä rajalinjaa, joka noudattaa tien muotoa.

    Kun pyykit on löydetty, niin mittaamalla saa linjan paikan selville joka kohdaltaan. Kun tuossa kävi maanmittari pistämässä pari pyykkiä ja tarkisti vanhat pyykit, niin kertoi paikantimen näyttävän justiin linjat ja pyykit. Järvenrannassa oli puupyykki ja kun hänellä laite näytti, että keskipaalun paikka on tuossa, niin sieltä se löytyi – sammaleen alta.

    Jos raja on epäselvä, niin kyllä minä neuvoisin ottamaan rajanaapurin kanssa ”kissan pöydälle” ja raja auki kimpassa. Ellei onnistu, niin suojakaista rajan vierelle = pieni ansa naapurille!

    Metsuri motokuski

    Tuo suojakaista on ilman muuta hyvä asia ja sitä kannattaa käyttää harvennuksilla. Mitään vahinkoahan suojakaistasta ei ole. Mutta jos tehdäänkin päätehakkuu niin olisi erittäin hyvä asia että aukko tulisi rajalinjaan kiinni eikä suojakaistaa tarvitsisi jättää. Silloin oikean rajalinjan paikka on tärkeä tietää.

    Puuki

    Jos vanhat pyykit on paikoillaan eikä muuten ole oletettavissa , että raja  jostain erit. syystä ei olisi oikeassa kohdassa, niin ei sitä moton gps-paikantimella saada sen tarkemmin määriteltyä. Ei ainakaan tavallisilla vehkeillä .   Rajalinjojen aukasu ja nauhottaminen käy harjottelijaltakin, jos se on ensin pääosin merkattu jonkun kokeneemman toimesta.

    Timppa

    En tiedä merkitsikö kaveri oikein tai väärin.  Kuten edellä todettiin harvennuksilla ei ole väliä, jos jääkin vähän varaa.

    Selvää on sekin, että juuri em syystä hakkuu rajataan epäselvissä tapauksissa eri tavoin riippuen siitä kummalla puolen hakataan.

    Raja ei tietenkään ole siellä mistä avataan vaan kahden rajapyykin yhdistävällä viivalla kuten Jätkä totesi.

    Meillä päin osti yksi perhe tilan, jonka omistanut firma oli tehnyt konkurssin.  Ymmärrettävästä syystä tila oli todella vähäpuinen.  Uudet omistajat halusivat kuitenkin tietää missä rajat kulkevat.  Tilasivat maanmittarin selvittämään rajan.  Naapurit eivät olleet lainkaan iloisia jouduttuaan maksamaan puolet kuluista.

    Katselin kerran meidän metsäsuunnitelman ilmakuvaversiota.  Näytti päivän selvältä, että naapurin puolelle  tehty aukko oli tullut vähän meidän puolelle.  Pyysin hakkaajaa selvittämään tilanteen.  Löysi pyykin, josta näki, että olivat pysyneet oikealla puolella.  Vähän nolotti.  Ymmärsivät kyllä ihan niin kuin minäkin, että ilmakuva ja rajat eivät olleet ihan samoilla koordinaateilla.

    Metsuri motokuski

    Kyllä näin on kartan rajalinja ja pyykki voivat olla jonkin verran eri paikassa. Samoin usein käsinkin käyty rajalinja aukko saattaa kaartaa jompaan kumpaan suuntaan.

    mettämiäs

    ”Raja ei tietenkään ole siellä mistä avataan vaan kahden rajapyykin yhdistävällä viivalla kuten Jätkä totesi.”

    Valitettavasti Jätkä oli tässäkin asiassa väärässä, Jätkä kuuluu samaan huippusarjaan erään suurvallan presidentin kanssa…

    Tänään viimeksi kävin pyykillä, joka on ns. siirtopyykki; tämä pyykki sijaitsee 2 m sivussa varsinaisesta rajalinjasta (tässä tapauksessa tieura kulkee rajalla ja pyykki on tien takia siirretty). Harjoittelija aikanaan veti harvennusta rajatessaan nauhoituksen tälle pyykille, mutta huomasin virheen ja asia tuli ajoissa korjattua.

    Visakallo

    Aika vähän kunnolla auki olevia rajalinjoja nykyisin enää näkee. Olen niitä vielä raivannut ja kepittänyt, mutta jatko voi olla jo epävarmaa. Motoaikakautena on harvennushakkuissa vähitellen vakiintunut käytäntö, että ajourat tehdään kummallekin puolelle suunnilleen puomin mitan päähän rajasta. Päätehakkuun aikaan rajalinja onkin sitten leimikossa se kaikkein puustoisin kohta, ja naapurin puolelta kaatoja tahtoo tulla.

    Jätkä

    mettämiäs on tapansa mukaan vain yrittämässä vittuilua. Ei onnaa ei! Siirtopyykin varmasti täsittää kaikki muut kuin mettämiäs, että siitä ei sen enempää.

    A.Jalkanen

    Miten selvittää se, ovatko pyykit rajalinjalla vai sivussa? Arvelisin että MML:n palvelusta tilattavassa kiinteistörekisterikartassa näkyvät poikkeamat. Ellei se auta, pitää tutkia vanhempia karttoja. Jos on vielä epäselvää, niin maanmittarit auttavat, miksei myös vanhemman polven naapurit, jos sellaisia enää löytyy.

    Jätkä

    Siirtopyykit merkitään karttaan – samoin sen etäisyys oikeasta pyykin paikasta. Siirtopyykki voi olla useitakin metrejä sivussa siitä kohdasta, missä oikea paikka on.

    Nuo rajahommatkin käydään metsäoppilaitoksien koulutusohjelmissa läpi niin tarkkaan, että luulisi typerimmänkin metsä -ämmän pääsevän niistä karryille.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 32)