Keskustelut Metsänhoito Oma suhtautuminen toteutettuun hirvipolitiikkaan 2018

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 380)
  • Oma suhtautuminen toteutettuun hirvipolitiikkaan 2018

    Merkitty: 

    Tuore Metsästäjälehti 4/2018 kehui kahden kolmesta suomalaisesta suhtautuvan myönteisesti metsästykseen. Tutkimuksen Suomen riistakeskukselle oli tehnyt  Taloustutkimus.

    Mielestäni ylivoimaisesti tärkeämpää olisi tutkia suomalaisten suhtautumista toteutettuun hirvieläinpolitiikkaan. Koskettavathan hirvien aiheuttamat onnettomuudet, taloudelliset vahingot sekä hirvikolarin pelko liikenteessä suurta joukkoa kansalaisista lähes päivittäin.

    Kun hirvikannan säätely on lakien ja säädösten turvin ohjattu hirviporukoille ja metsästäjille, vaikuttaa pysyvästi ylisuureksi paisutettu hirvieläinkanta siihen, mikä on kansalaisten suhtautuminen metsästykseen. Vaikka olisit sitä mieltä, että on metsästetty hirvikantaa liian varovaisesti, et voi suhtautua metsästykseen kielteisesti. Voit vain ajatella, että metsästää pitäisi entistä enemmän eli riittävästi.

    Ilmeisesti Suomen riistakeskus on tarkoin harkinnut , mitä kysymällä saadaan myös hirvipolitiikalle – hirvenmetsästystä ohjaavana valtapelinä – parempi hyväksyttävyys vahinkojen ja kustannusten maksajien keskuudessa. Näistä suurin menettäjä lienee kansantalous verotulojen ja työmahdollisuuksien menettämisen muodossa. Puuntuotannon menetykset ja hirvikolarien vuoksi korkeammat liikennevakuutusmaksut koskettavat myös monia.

     

  • jees h-valta

    Henkilöajometsästys olisi voinut pitää seurat jopa tähän astikin miehitettyinä (naisitettuina) mutta kun siitä tuli lähinnä muutaman koiraharrastajan kennelsisäseurapiiri joka karkoitti porukoita pois tylsästä tien varsilla notkumisista. Vain sitkeimmät(laiskimmat) sinne vielä jäivät, lähimain yhtä tylsiä eläkepäiviään tappamaan. Tästäkin faktaa kyllä kuullut lopettaneilta. Tämän kyllä tiedän kunka suorittava tämänkin vääntää. He olivat niitä jotka eivät sopeudu sosiaaliseen seuratapahtumaan. Olkoon niin sitten mutta jos he kulkisivat siinä ajoketjussa metsässä jäisi ne nuotioiden viritysriirat ja turhautumiskiukut sinne minne ne kuuluukin. Eli juuri sinne metsään. Mutta hirvet vähenisi ja paljon nykyistä nopeammin ja tehokkaammin.

    suorittava porras suorittava porras

    Jesselle tiedoksi , että kyttäysmetsästys on mahdollista paitsi normaalina metsästysaikana , myös tietyn ajan ennen sitä ja sen jälkeen. (lue ketjun eka sivu). Kun liityt alueesi seuraan , voit toteuttaa unelmaasi , mikäli osoitat osaavasi homman ja näytät toteen aluueellesi kohdistuneet vahingot .   Jos se saalis ei satukaan tulemaan omille tiluksille ,voit tarvittaessa siirtyä toteuttamaan unelmaasi muualle seuran alueelle . Tietysti sopimuksen mukaan ja tarpeen niin vaatiessa. Vhp-jahtiin tarvitaan innokkaita(ja osaavia) metsästäjiä . Siinä Jessellekin piisaa tekemistä. Ei muuta , kun jäsenanomusta värkkäämään , jousta ja röllipukua ostamaan ….ja harjoittelemaan tappavaa riistalaukausta ja saaliin asianmukaista käsittelyä hyvässä ohjauksessa. Syyskuun alusta voi vahtimisen aloittaa ja lopettaa helmikuun puolessa välissä ,jos virtaa niin kauan riittää?

    AnLa

    Hirven kyttäysmetsästys on käytännössä hyvin harvoin mahdollista. Päätöksen kyttäysmetsästyksen sallimisesta tekee seura itse, vaikka lain puitteissa se olisikin sallittua. Seuran päättävät henkilöt ovat näitä intohimoisia kennelurheilijoita, jotka takuu varmasti kieltävät kyttäyspyynnin. Ainut oikea tapa hirvenpyyntiin on näiden mielestä vain koirametsästys, ja siinäkin koiran omistajan suorittama kaato kymmenen tunnin seisontahaukkuun. Kaikki muu pitäisi lailla kieltää.

    Tolopainen Tolopainen

    Kyttäysmetsästyksessä tarvitaan kuitenkin koira. Hirvet tulevat pelloille iltahämärissä ja kun hirveä ammutaan se harvoin kuolee heti. Eli juoksee pari sataa metriä metsään jossa on huomattavasti hämärämpi kuin pellolla eikä hirveä sieltä löydy ilman koiraa. Joskus ei koirallakaan, kun ne eivät kuolleita hirviä hauku. Kyttäysmetsästystä ei taideta enää pahemmin harrastaa liian riskialtista.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Turha lukea jostain riiswebistä kaatoprosentteja. Kyllähän ne alhaisiksi saadaan kun on jos jonkinlaista pankki ja punkkilupaa, joita ei sitten saa käyttää. Silti ne lasketaan kaanprosentteihin mukaan.

    Miksi ei tosiaan voida tämän sairaan lupamenettelyn sijaan kokeilla sitä, että jokainen seura ampuu sen määrän hirviä kun sattuu löytämään ja ilman mitään lupamaksuja. Voihan sen saalismäärän toki sitten laskea, jälkeenpäin. Joidenkin seurojen kohdalla tietysti pitäisi kieltää seuraa rajoittamasta jäsentensä ampumishaluja, etteivät tälläiset suorittavan tyyppiset hirvensäästäjät pääsisi vesittämään kokeilua. Eihän tuohon koirametsästykseen vättämättä tarvita sitä 15 miehen porukkaa. Kolmekkin ilmeisesti riittäisi. Yksi käy panemassa koiran liikkeelle toiselta metsätieltä ja ajaa samantien itsekkin passiin toisen tien varteen. Peltohirvihommat yleensä hoidetaan pikku porukoin. Samoin Joulun välipäivinä ammutaan niitä viimeisiä pikkuporukoin.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

     

    AnLa

    Totta tuokin, useasti olen ollut koiran kanssa hakemassa pellolla ammuttuja hirviä. Perstuntuma on että, joka kolmas laukaus on ohi tai osuu niin heikosti että hirvi menee hukkaan. Ampuma matkat ovat yleensä kaksin-kolmin kertaiset siihen nähden mitä ampuja puhelimessa ilmoittaa kun pyytää koiramiestä avuksi. Haavoittuneen jäljitys on mahdotonta näillä hirvi tiheyksillä, 300metrin välein törmää aina uusiin jälkiin mikä sekoittaa koiran. Paljon on näitä lain sallimia pyyntimuotoja, joita on mahdoton käytännössä toteuttaa. Syystä tai toisesta.

    Metsä_Tyyppi

    Kiitos Suorittavalle portaalle vastauksesta:

    Metsä_Tyypille totean , että alueellinen riistaneuvosto on tehnyt suosituksen, jonka perusteluita ei ole nähty . Voivat olla hyvätkin. Kukaan ei estä paikallisia metsästysseuroja poikkemasta suosituksista ja hakemaan suositusta runsaammin pyyntilupia , jos näyttöjä eläinten isommasta määrästä , vahingoista ja hirvikolareista löytyy . Kysytään siis näyttöjä , ei huhupuheita.

    Kun alueellinen riistaneuvosto (arn) on tehnyt oman kantatavoitteensa, se laskee lupamäärän juuri sellaiseksi, että tämä oma tavoite toteutuu. Maanomistajat haluavat hirvien määräksi 2,5/1000 ha, arn 100 % enemmän eli 5. Kuvitteleko todella, että lupien hakuvaiheessa arn tulisi omasta kannastaan alas – lähemmäs maanomistajien ja liikenneviranomaisten tahtoa. Älä unta näe!

    Käväisin katsomassa hirvilupahakemuksen. Ei siinä paperissa kysellä mitään erityisiä perusteluja vahingoista, joiden perusteella lupia haettaisin ”enemmän”. Perusteluja kannan laskuun on käyty läpi sidosryhmäpalavereissa, vuodesta toiseen. Liikennevahingot ovat kasvussa, mansikkatiloilla on jopa 30 000 euron vahinkoja, kun katekankaat ja kastelulaitteet hajoavat terävien sorkkien alla. Asiasta kirjoitti parisen viikkoa sitten Salon Seudun Sanomat.

    Maanomistaja ainakin täällä Varsinais-Suomessa on aivan voimaton. Äläkä tule sanomaan, että liittykää seuraan ja alkakaa metsästämään. Meillä on täällä sellainenkin seura, johon ei edes maanomistajaa ole huolittu jäseneksi.

     

     

     

    suorittava porras suorittava porras

    Hirvilupahakemuksessa ei välttämättä lue perusteluita , mutta jokainen metästysseura voi hakea pyyntilupia parhaaksi katsomansa määrän . Jos alueella on ilmoitettuja ja hyväksyttyjä hirvituhoja , ne näkyvät kyllä lupien käsittelijöille , samoin tapahtuneet hirvieläinkolarit . Näiden perusteella on mahdollista poiketa arn:n suosituksista . Viime metsästyskaudella patisteltiin arn:n taholta kovastikin käyttämään pyyntiluvat täysimääräisesti , kun lupahakemuksissa esiintyi varovaista linjaa . Näin ainakin Keski-Suomessa.

    Paha ottaa kantaa yksittäisen jäsenen valintaan , mutta maanomistus ei välttämättä tee henkilöstä kelvollista metsästystoimintaan . Voi olla niinkin,   että jäseneksi pyrkivällä on ryppyjä suhteissa seuran jäseneen tai jäseniin. Kyseisessä tilanteessa on turha ihmetellä torjutuksi tulemista riippumatta siitä , kuka  on lopullisesti syypää eripuraan.

    Tanelille vielä noista pankkiluvista sen verran , että niitä on myönnetty yleensä tietty määrä laskennallisen kaatokiintiön päälle , ja ne otetaan käyttöön ,  jos lupamäärä ei ole vallitsevaan tilanteeseen nähden riittävä ja seura katsoo niitä tarvitsevansa. Esim . meillä yhteisluvassa tarvitaan vain puhelinsoitto , jos tarvetta ilmenee. Viime syksynä kaksi lupaa heltisi pankista parissa minuutissa , kun varsinainen kiintiö oli saatu käytettyä . Tästä huolimatta alun toista kymmentä pyyntilupaa jäi pitäjässä käyttämättä. Osa niistä varsinaisia pyyntilupia.

    Tiedän toki ,että alueilla , joilla metsästysseurojen yhteistyö kangertelee pankkilupamenettely toimii nihkeämmin. Tähän puututtiin hirvikannan hoitosuunnitelmassakin ja kehotettiin lisäämään seurojen välistä yhteistyötä , jotta suunnitelmat toteutuisivat paremmin.

    Pikkuisen on muodostunut käsitys , että esim.Kauhajoella  hirvikantaa kasvatettiin tarkoituksellisesti  vuosikymmenen vaihteen romahduksen jälkeen (jäävä kanta oli enää reilu sata). Nyt tilanne näyttää normalisoituneen jäävän kannan osalta 350 yksilön yläpuolelle . Ensi syksynä ei tarvitse odotella marraskuuta(kuten Taneli joskus mainitsi) . Jahtiin voi lähteä aiemmin ja hyvään tikkiin laitetut saaliin käsittelytilat ovat muutaman laihan vuoden jälkeen täydessä käytössä.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Noin se vain suorittava vetelee hatustaa toisella puolen Suomea olevan paikkakunnan tietoja, vaikka ei tiedä paikkakunnasta muuta kuin että minä asun siellä. Nuo 100 ja 350 jäävät kannat on täyttä satua.

    Riippumatta siitä mitä mieltä Suorittava asiasta on, mtäällä lähdetään jahtiin loka/marraskuun taitteessa. Johtuen siitä että se on kaksi viikonloppua ensin  saalismäärä kiinni pelkästään kuljetuskapasiteetista ja riiputuspaikkojen määrästä. Jäljelle jäävät viikonloput riittävät hyvin loppuihin lupiin ja muutamaan toisen seurankin lupaan.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    pihkatappi pihkatappi

    Metsästys ”vuokra” sopimus kannattaa tehdä vain sorkkaeläimille. Perusteluihin maininta että kun hirviä on alle 2 kpl/1000 ha, voidaan sopimusta laajentaa pienriistalle. Alkakaapa uusimaan sopimuksia.

    Uskoisin että tuo kansalaisaloite sorkkaeläinten selkeästä vähentämisestä on kuitenkin mielekkäämpi keino. Ja sen lisäksi tuo ylläoleva motivointi keino.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 380)