Keskustelut Metsänhoito Oma suhtautuminen toteutettuun hirvipolitiikkaan 2018

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 380)
  • Oma suhtautuminen toteutettuun hirvipolitiikkaan 2018

    Merkitty: 

    Tuore Metsästäjälehti 4/2018 kehui kahden kolmesta suomalaisesta suhtautuvan myönteisesti metsästykseen. Tutkimuksen Suomen riistakeskukselle oli tehnyt  Taloustutkimus.

    Mielestäni ylivoimaisesti tärkeämpää olisi tutkia suomalaisten suhtautumista toteutettuun hirvieläinpolitiikkaan. Koskettavathan hirvien aiheuttamat onnettomuudet, taloudelliset vahingot sekä hirvikolarin pelko liikenteessä suurta joukkoa kansalaisista lähes päivittäin.

    Kun hirvikannan säätely on lakien ja säädösten turvin ohjattu hirviporukoille ja metsästäjille, vaikuttaa pysyvästi ylisuureksi paisutettu hirvieläinkanta siihen, mikä on kansalaisten suhtautuminen metsästykseen. Vaikka olisit sitä mieltä, että on metsästetty hirvikantaa liian varovaisesti, et voi suhtautua metsästykseen kielteisesti. Voit vain ajatella, että metsästää pitäisi entistä enemmän eli riittävästi.

    Ilmeisesti Suomen riistakeskus on tarkoin harkinnut , mitä kysymällä saadaan myös hirvipolitiikalle – hirvenmetsästystä ohjaavana valtapelinä – parempi hyväksyttävyys vahinkojen ja kustannusten maksajien keskuudessa. Näistä suurin menettäjä lienee kansantalous verotulojen ja työmahdollisuuksien menettämisen muodossa. Puuntuotannon menetykset ja hirvikolarien vuoksi korkeammat liikennevakuutusmaksut koskettavat myös monia.

     

  • Visakallo Visakallo

    Maassa, jossa on muutamassa vuodessa uusittu mhy-laki, metsälaki, kalastuslaki, avioliittolaki, postilaki,  toimeentulotuki, opiskelijoiden asumistuki, terveyden- ja vanhustenhoito, autovero, bussi- ja junaliikenne, alkoholilaki, taksilaki, yksityistielaki, suden- ja villisian metsästys jne, on erittäin vaikea uskoa, etteikö hirvenmetsästystä koskevia lakeja muutettaisi. Moni saattaa jopa yllättyä tulevan muutoksen nopeudesta.

    jees h-valta

    Jonkinlainen luontainen tasapaino pitäisi saada aikaan. Sitä kohti meno on ainoa järkevä mahdollisuus koska metsästys ei kauaa enää tule toimimaan. Maailma on tuosta touhusta ajamassa ohi senverran perusteellisesti. Tuo vain tietää silloin sitä että hirvieläinmääriä on pakko laskea koska petomäärää ei voida kovin paljoa enää nostaa. Uskon itse että tästä mennään juuri siihen mutta pikkuhiljaa ettei synny miltään taholta kovaa polemiikkia. Tuohon hirvikannan alennukseen ovat varmasti juuri lain muutoksetkin tervetulleita. Mitä enemmän ihmisiä tarttuu toimeen sitä nopeammin saadaan tulosta aikaan. Vapautus suuntana on muutenkin aika luonnollinen tie koska mistään järin ihmeellisestä mullistuksestakaan ei olisi kyse.

    Tolopainen

    Petomäärän kasvusta en ole huomannut  mitään haittaa. Tänä vuonna eivät ole syöneet edes yhtään koiraa. Ongelmia tässä aiheuttaa virkamiesten halu pitää kiinni hirvikannan suuruudesta. Kantaa ei haluta laskea. Metsästäjille riittää vähemmätkin luvat. Suurin osa hirvenlihasta päätyy nykyisin koirille ei se niin hääviä ole. Naaraat ja vasat on syömäkelpoista lihaa vanhat urokset ei.

    MJO

    Petomäärän kasvusta en ole huomannut  mitään haittaa. Tänä vuonna eivät ole syöneet edes yhtään koiraa.

    Yli 4 milj. Suomalaistakaan ei ole huomannut hirvieläintenmäärän kasvusta mitään haittaa. Haitta ei poistu, jos asia ei ole tollolle haitta.

    puunhalaaja

    Suurpetojen vaikutusalueilla turvataan hirvenmetsästys ja hirvikannan hoidon kestävyys ottamalla suurpetojen vaikutus huomioon hirvikannan hoidon tavoitteissa ja toteutuksessa.

    Kitsas, mitenkä saat muodostettua ajatuksen, että hirvikantaa pidetään korkealla, koska susiensuojelijat sitä vaativat?? Edelleenkin, onko susijengi vaatinut Suomeen korkeaa hirvikantaa sillä perusteella, että susilla piisaisi syötävää?

    Eikös tuossa riistahallinnon hoitosuunnitelmassa ole kyse siitä, että huomioidaan susien olemassaolo ja laaditaan suunnitelma, jolla hirviä piisaa ammuttavaksi susien tekemästä verotuksesta huolimatta? Tämä toiminta siis lähtee metsästäjien intressistä, ei susien tai susien suojelijoiden.

    suorittava porras suorittava porras

    ”…etteikö hirvenmetsästystä koskevia lakeja muutettaisi. Moni saattaa jopa yllättyä tulevan muutoksen nopeudesta.”

    Esimerkiksi Visakallon luettelosta puuttuneen hirvikannan hoitosuunnitelman valmistelu kesi lähes 10 vuotta . Se on ollut käytössä vasta kolme vuotta (= yhtä kauan , kun uusi kemeralaki). Nyt lähtee käyntiin seuraava kolmivuotiskausi .

    Koko maan kattavasta tavoitetiheysvaatimuksesta on luovuttu ja jokainen riistakeskusalue määrittelee tavoitteensa itsenäisesti . Tämän voi käydä toteamassa esim. kohteesta ”hirvenpyyntiluvat alueittain 2018”. Aluetta (esim. Lappi) klikkaamaalla selviää pyyntilupien määrä ja perustelut , miksi ko lukuihin on päädytty.

    Koirien menetyksistä sen verran , että ”sesonki” alkaa , kun koirien kiinnipitoaika päättyy 20.08. Samoihin aikoihin susiperheen pienimpiä aletaan opettaa elävän riistan saalistamiseen . Valitettavasti kohteena on kuitenkin aluksi joku lampola , jossa käydään pitämässä taisteluharjoituksia. Lammas on helppo saalis  . Metsästäjien jahtikautta varten harjoittelevia koiria syödään välipalaksi. Laiduntava vasikkakin päätyy helposti susien suuhun kohdalle sattuessaan.

    Edellä vain osa niistä tapahtumista mitä muuan edesmennyt susilauma vuosikymmen sitten useita kertoja  aiheutti . Samaa kavaa näyttävät nykyisetkin sudet toteuttavan esiintymisalueillaan .

    rööri roope

    Koira pitää olla kytkettynä jos ei ole metsästys tapahtuma.Jos muuta väität esitä vaktat.

    Sössi mitä haluat.Hirvet pitää lopettaa ei sudet.

    kitsas

    Kitsas, mitenkä saat muodostettua ajatuksen, että hirvikantaa pidetään korkealla, koska susiensuojelijat sitä vaativat?? Edelleenkin, onko susijengi vaatinut Suomeen korkeaa hirvikantaa sillä perusteella, että susilla piisaisi syötävää?

    No siitä, että kun tähän saakka on tavoiteltu 2/1000ha jääväksi kannaksi, mutta kun nyt on sudet seuranamme, niin luku 3/1000ha on tavoite. Tätähän se kannahoitosuunnitelma tarkoitti, eikö? Eihän siellä lukenut, että jos sudet tulee jaolle, niin metsästäjien harrastus lopetetaan ja annetaan susille hoidettavaksi.

    Susijengi on saanut aikanaan suden uhanalaisten listalle, joten sitä ei voi metsästää, vaan sen elinolosuhteista tulee pitää huoli. Vain erityisissä poikkeusolosuhteissa voi häirikkösuden karkottaa kolmesti ja jos vielä tulee samaa koirankoppia kiertämään, niin sen voi ampua. Mielestäni tässäkin olisi hieman parantamisen varaa.  On suorastaan lapsellista poliisia vaivata kolme kertaa asialla ennen kuin päivänselvä asia saadaan hoitoon.

    Vastakysymys: Miten tämä susijengi on nyt reagoinut tähän paikoin ylisuureksi paisuneeseen kantaan?

    Vihje: Lue, että kuka on valittanut järjestään kaikista riistanhoitokeskuksen myöntämistä sudenkaatoluvista.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Omalla maalla kai saapi pitää koiraa irti, vaikka ei olisi metsästämässä. Miten toisen maalla, riittääkö että se on ”välittömästi kytkettävissä”, kuten taajamissa?

    puunhalaaja

    Kitsas, me selvästi puhutaan toistemme ohi, mutta koetan vielä kerran selventää mitä tarkoitan.

    No siitä, että kun tähän saakka on tavoiteltu 2/1000ha jääväksi kannaksi, mutta kun nyt on sudet seuranamme, niin luku 3/1000ha on tavoite.

    Minun pointtini on, että ei susijengiä kiinnosta, onko hirviä 2 vai 3 tuhannella hehtaarilla. He eivät kampanjoi tuon kolmen puolesta. Heitä ei kerta kaikkiaan kiinnosta, että piisaako hirvimiehille metsästettävää. He ovat kiinnostuneita susista, ei hirvistä. Tavoitekannan nosto johtuu metsästäjien tarpeesta pitää hirvikanta myös susialueella niin korkeana, että metsästettävää jäisi susista huolimatta.

    Susijengin vaikutus on välillinen, ei suora. Tämän vuoksi kummeksun sitä väitettä, että susiensuojelijat olisivat aktiivisesti tiheämpää hirvikantaa ajamassa.

    Miten tämä susijengi on nyt reagoinut tähän paikoin ylisuureksi paisuneeseen kantaan?

    Harva susiensuojelija on sitä mieltä, että kanta olisi ylisuuri. Pikemminkin sitä pidetään liian pienenä. Oma kantani on seuraava: En osaa sanoa tarkkaa lukemaa sopivasta susimäärästä. Se riippuu minusta saalistilanteesta. Nykytilanteessa niitä voisi olla enemmänkin, mutta jos hirviä ja valkohäntäpeuroja olisi paljon vähemmän, voisi kanta olla nykyistä pienempikin.

     

Esillä 10 vastausta, 281 - 290 (kaikkiaan 380)