Keskustelut Luonto Olisiko Metsälehden aika ryhdistäytyä?

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 194)
  • Olisiko Metsälehden aika ryhdistäytyä?

    Metsälehden paperiversion numerossa 2 , 2.2.2017 oli juttu:

    Saalis kasvoi kanta kutistui. Metsissä liikkuva hirvimäärä lähestyy alhaisinta tasoaan 2000-luvulla.

    Jutussa oli kuvaaja hirvien talvikannasta. Sen mukaan talvikanta 2016 olisin painumassa alle vuosien 2011-2012 tason. RiistaWeb:istä voi tarkistaa vuosien 2012-2016 metsästyksen jälkeen jäävän kannan, eli talvikannan.

    Saatavasta taulukosta puuttuu vuoden 2015 kohdalta Lappi, siihen voisi täyttää vaikka vuoden 2014 määrän ja korjata vuoden 2016 luvuksi myöskin saman. Vuosien 2012-2015 kohdalta puuttuu Kainuun luvut, niihin voisi täyttää vuoden 2016 määrän. Eli täytetään puuttuvat kohdat parhaalla oletuksella.

    Nämä kun täyttää Excel taulukkoon ja pyöräyttää kuvaajan, niin näyttää vähän erilaiselta. Mahtaisiko Metsälehdeltä löytyä uskallusta toteuttaa itsenäistä, riippumatonta, tutkivaa journalismia? Kyseinen teksti/kuva näkynee esikatselulla myös niille, jotka eivät ole Metsälehden tilaajia.

    http://extra.epaper.fi/lehti/metsalehti-arkisto/_read/2-2017/138322.html

  • Planter Planter

    Jos on siltä kuin näyttää, niin tämä on vakava asia. Vaikka tilastojen pyörittely ei kaikkia kiinnosta, niin lupapäätökset kuitenkin perustuvat tilastojen hirvimäärään. Jos hirviä näyttää tilastojen valossa olevan vähemmän kuin todellisuudessa, lupiakin voidaan antaa vähemmän ja hirvimäärä kasvaa taas.

    Kun hirvimäärä korreloi suoraan liikenneonnettomuuksiin, voidaan perustellusti väittää, että toiminnalla voidaan vaarantaa ”ylimääräisiä” ihmishenkiä.

    Todennäisyyslaskelmilla voi avata montako uhria/vammautunutta tietty  hirvimäärän lisäys aiheuttaa, jos se tehty salassa on kyseessä vakava juttu. Toivottavasti joku vastuullinen puolueeton taho tutkii tämän.

    Erään riistakeskuksen alueellahan tämän kannan nosto ylisuureksi on tehty ihan julkisesti (siinä kanteluketjussa esitetty), siksi heräsi epäilys.

     

     

     

    helge6

    Plander kyllä riistawepin ja havaintojen eroon on syynä se että nämä paperille merkatut havainnot ei aivan kaikki perille menneet. Kun taas saalisilmoitukset menivät aivan varmasti. Sähköinen järjestelmä löi tosi hyvin itsensä läpi ja on todella kattavasti käytössä. Joillain alueellislla riistakeskuksilla kaikki seurat/seurueet ottivat käyttöön. Siksi vuoden 2016: sta luvut ei heitä.

    MJO

    Tämä koko lupa käytäntö on fiasko. Huhtikuussa pitää tietää (lue arvata) tulevan syksyn hirvikanta. Jos viikon ensimmäisen metsästys viikonlopun jälkeen todetaan kannan olevan paljon arvioitua suurempi, niin asialle ei enää voi tehdä mitään.

    Kannan ollessa liian pieni, joustoa löytyy helposti lopettamalla metsästys. Ei kuitenkaan toisinpäin.

    Planter Planter

    Miksi toinen paperi menee perille (saalisilmoitus), mutta toisista papereista (havaintokortti) 20% jää menemättä perille? Mitä käytetään hirvikannan laskemiseen?

    Kuvassa on sähköinen havaintokortti, mutta paperisessa on samat tiedot.  Siis samalla kortilla on havaitut hirvet ja kaadetut hirvet. Jos näitä paperisia havaintokortteja on jäänyt menemättä perille 20%, niin tehdyistä hirvihavainnoista on myös jäänyt menemättä perille 20%.

    Tämäkään ei mitenkään selitä Metsälehden käyrää välillä 2012-2015.

    http://www.rktl.fi/www/uploads/images/Riista/Ohjeet/hirvikortti.gif

    suorittava porras suorittava porras

    Pieni epäilys on , että kaikki seurat eivät ole edes täyttäneet havainokorttia , saati lähettäneet . Saalisilmoitus on kuienkin kaikkien pakko tehdä. Kuluneella metsästyskaudella tämä epäkohta poistui niiden kohdalla , jotka käyttävät ”oma riista”-palvelua . Havaintokortti toimii saalisilmoituksena ja päivittyy tietokantaan heti, kun asiat kirjataan .Käytännössä vuorokauden- kahden sisällä tapahtumasta .

    Olisi varmaan ollut fiksumpaa kysyä ensin riistakeskuksesta , miten homma toimii (ja miksi ei ole toiminut). Asioihin pyrkii löytymään ihan luonnolliset syyt . Monta epäkohtaa korjautuu tehtyjen uudistusten myötä .MJO:kin saa tarvittaessa lisälupia kesken jahtikauden , kun muistaa kirjata ahkerasti(ja rehellisesti) metsästystapahtumat ja havainnot sähköiseen tiedostoon.

    PS.MJO voi pudottaa alueensa talvehtivien hirvien päälukua ampumalla muutaman vasankin joukkoon .

    nimim.  6 pyyntilupaa ja 10 hirveä nurin .

    Alunperin oli 4,5 pyyntilupaa , mutta otettin yhteisluvan pankista 1, 5 lisää , kun hirviä alkoi kerääntyä liikaa alueelle monen laihemman vuoden jälkeen . ?

    Planter Planter

    Eli kaadetut hirvet on pakko ilmoittaa, mutta havaintoja ei ole pakko. Se näyttää sitten siltä, että paljon on ammuttu, mutta jäljelle olisi jäänyt 20%  vähemmän kuin ilmoitetaan.

    Vuonna 2015 oli ilmoitettuja havaintoja 224 000 riistahavinnot.fi taulukossa. Jos 20% on jätetty ilmoittamatta, oikea havaintomäärä olikin 269 000.

    Eli tästä voinee hyvin päätellä, että hirviä  olikin 2015 todellisuudessa huomattavasti paljon enemmän maastossa.

    ”Olisi varmaan ollut fiksumpaa kysyä ensin riistakeskuksesta , miten homma toimii (ja miksi ei ole toiminut)”

    Tätä tullaan kyllä kysymään riistakeskuksesta.

    Planter Planter

    Eikä tämä uusi systeemi auta, jos halutaan tehdä ”päästöhuijausnappi”,  päinvastoin, se on entistä helpompaa ohjelmioda systeemiin.

    Ettei vaan olisi jo siellä, sillä käyristä näkyy:

    2016

    Saalista per miestyöpäivä on noussut huomattavasti vuodesta 2015.

    Havaintoja per miestyöpäivä on laskenut huomattavasti vuodesta 2015.

    Eli miestyöpäivässä on ammuttu enemmän kuin 2015, mutta nähty vähemmän kuin 2015.

     

    suorittava porras suorittava porras

    Niillekin alueille , joilta ei ilmoitusta tule , tehdään varmasti jokin kanta-arvio ympäristössä vallitsevan tilanteen perusteella  . Kaatolupien suhteen noudatettanee samaa periaatetta .

    Havainokortin täyttämättä jättäminen on voinut joidenkin seurueiden kohdalla johtaa alempiin lupamääriin , kun hirvikanta edellyttää . Sitten ihmetellään , että hirviä on vaikka kuinka , mutta lupia ei heru . Lieneekö MJO:nkin kohdalla kysymys siitä , että on katsottu paperihommat tyhjänpäiväisiksi ja jätetty havaintokortti täyttämättä. No , sitä saa mitä tilaa . Pyyntilupien kohdalla käytetään tämän seurauksena paremman tiedon puutteessa korostettua varovaisuusperiaatetta .

    Nyt tilanteeseen on onneksi tullut korjaus , mikäli nettihommat hallitaan . Ensi syksynä ei enää papereita pyöritellä .

     

    suorittava porras suorittava porras

    ”Eli miestyöpäivässä on ammuttu enemmän kuin 2015, mutta nähty vähemmän kuin 2015.”

    Hyvä havainto …ja Planterin kohdalla myönteinen . Ainakin tähän asti noista seikoista on voinut selkeästi päätellä, että kanta on kääntynyt laskuun . Onhan sitä hirvimäärää pari vuotta jo leikattu . Havaintojen määrä miestyöpäivää kohti on kohtalaisen hyvä mittari .

    Viime syksynä seuroja koulutettiin merkitsemään havainnot oikein . Jotkut olivat tähän asti merkinneet havainnot liian varovaisesti . Koulutuksen perusteella olisi odottanut havintojen määrän kasvavan tähänastisesta , mutta mentiinkin toiseen suuntaan . Eli hirvikannan laskusuunta on ilmeinen .

    Planter Planter

    <div class=”comment__text”>

    Suorittava suora lainaus edellisestä viestistä: ” Onhan sitä hirvimäärää pari vuotta jo leikattu . Havaintojen määrä miestyöpäivää kohti on kohtalaisen hyvä mittari .”

    Nyt taisi löytyä kuka on toimittanut metsälehdelle tuon käyrän ja tiedon, että kantaa on leikattu pari vuotta ja lähestytään 2000-luvun pohjia, sillä kukaan muu ei aineistosta sellaista käyrää pysty vääntämään.  Aiempi yhteenvetoni alla:

    ———————————————————————

    Yhteenveto aikajaksosta 2011-2016

    RiistaWeb:
    Tasaisesti nouseva talvikanta ajanjaksolla

    Riistahavainnot.fi:
    Tasaisesti nouseva havaintokehitys ajanjaksolla

    Tiedot Luonnonvarakeskuksen tiedotteista:
    Tasaisesti nouseva hirvikanta ajanjaksolla (2015 asti tiedossa)

    Gla:n esiintuoma hirvikolaritilasto:
    Tasaisesti nouseva kolarimäärä ajanjaksolla (2015 asti tiedossa)

    Annelin esiintuoma riistakolmiolaskennan jälki-indeksi:
    Tasaisesti nouseva jälkimäärä ajanjaksolla

    Kaikki viisi lähdettä kertovat tasaisesti nousevasta kannasta kyseisellä ajanjaksolla!

    Metsälehden kuvan talvikanta:
    Vuosien 2011-2012 kohdalla käyrässä talvikanta on yli 80 000, vaikka Luken tiedotteet kertovat 71 000 talvikannasta. Mistään lähteestä ei löydy kyseille ajankohdalle yli 80 000 lukemaa. Käyrän alkupäätä on manipuloitu.

    Vuoden 2015 kohdalla käyrä taittuu laskuun, vaikka kaikki lähteet viittaavat kannan kasvuun. Luken tiedotteet kertovat kannan kasvaneen 2014-2015 välillä 83 000 -> 88 000. Käyrää on tältäkin osin manipuloitu.

    Kaikista lähteistä ei ole vielä saatavissa 2016 tietoa, mutta RiistaWeb indikoi edelleen kasvua, samoin Riistahavainnot.fi, vaikka havainnoista vähennetään kaadetut.

    On aika vaikea uskoa, että Luken laskelmat romahduttaisivat määrän jyrkästi 70 000:een, kun laskelmissa on vielä kumulatiivinen elementtikin. Toki laskelmissa on mukava havaintoa/päivä tekijä, joka on laskenut.
    Jos istutaan viikkotolkulla makkaratulilla näkemättä mitään, alkaa havaintoa/päivä laskea ja sitä kautta hirvitiheys laskee, mutta ei niin sentään käytönnössä tehdä, vaikka kyseessä on harrastus eikä työ. Porukan ikääntyminen kyllä huonontaa maastokelpoisuutta ja sitä kautta havaintoa/päivä tekijää.

    Loppupäätelmä: (henkilökohtainen mielipide)
    En osaa kuvitella, että toimittaja olisi lehden kuvan alla olevista viitteistä päätynyt kyseiseen käyrään, vaan jokin luotettavaksi mielletty taho on sen toimittanut ja vakuuttavasti esittänyt faktana.

    Sidosryhmäkuulemiset alkavat taas pian. On mukava esittää nimenomaan Metsälehdessä esitetty  otsikko ”Metsissä liikuva hirvimäärä lähestyy alhaisinta tasoaan 2000-luvulla”,  joka on johdettu käyrästä. Sillä on hyvä perustella, että pyyntilupia ei tarvitse lisätä ja siten voidaan kasvattaa edelleen hirvikantaa.

    Katsotaan nyt onko Metsälehti metsänhoitoa edistävä vai metsästäjälehti.
    Samalla nähdään voidaanko emokonserni Tapion metsänhoito-ohjekirjat jatkossa  typistää pelkiin kansiin ja niiden välissä kaksi sanaa ”Istutetaan kuusta”.

    </div>

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 194)