Keskustelut Luonto Olisiko Metsälehden aika ryhdistäytyä?

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 194)
  • Olisiko Metsälehden aika ryhdistäytyä?

    Metsälehden paperiversion numerossa 2 , 2.2.2017 oli juttu:

    Saalis kasvoi kanta kutistui. Metsissä liikkuva hirvimäärä lähestyy alhaisinta tasoaan 2000-luvulla.

    Jutussa oli kuvaaja hirvien talvikannasta. Sen mukaan talvikanta 2016 olisin painumassa alle vuosien 2011-2012 tason. RiistaWeb:istä voi tarkistaa vuosien 2012-2016 metsästyksen jälkeen jäävän kannan, eli talvikannan.

    Saatavasta taulukosta puuttuu vuoden 2015 kohdalta Lappi, siihen voisi täyttää vaikka vuoden 2014 määrän ja korjata vuoden 2016 luvuksi myöskin saman. Vuosien 2012-2015 kohdalta puuttuu Kainuun luvut, niihin voisi täyttää vuoden 2016 määrän. Eli täytetään puuttuvat kohdat parhaalla oletuksella.

    Nämä kun täyttää Excel taulukkoon ja pyöräyttää kuvaajan, niin näyttää vähän erilaiselta. Mahtaisiko Metsälehdeltä löytyä uskallusta toteuttaa itsenäistä, riippumatonta, tutkivaa journalismia? Kyseinen teksti/kuva näkynee esikatselulla myös niille, jotka eivät ole Metsälehden tilaajia.

    http://extra.epaper.fi/lehti/metsalehti-arkisto/_read/2-2017/138322.html

  • A.Jalkanen

    https://www.riistakolmiot.fi/lajikehitys-grafiikka/

    Talvilaskentatulokset riistakolmioilla em. linkistä. Tuosta voi ottaa esille haluamansa alueen ja ajanjakson. Jos katsoo vaikka koko maan hirvenjäljet vuodesta 2000, niin jälki-indeksi on ollut alimmillaan vuonna 2012. Nuo hirvihavaintokortit eivät tunnu minusta luotettavilta – luotan enemmän lumijälkilaskentaan.

    suorittava porras

    Riistakolmioiden tuloksilla on korkeintaan viihdearvo .

    797943 oli miestyöpäivien määrä kulunella metsästyskaudella , jolloin metsästäjät tekivät hirvihavintoja kattavasti koko maassa . Pari riistakolmiota kerran vuodessa laskettuna kertoo varsin vähän pitäjän todellisesta  hirvikannasta . Sama suhde koskee koko valtakuntaa .

    PS. Olen ollut joskus mukana riistakolmiolaskennassakin .

    Planter

    Metsälehden kuvassa hirvien talvikantakäyrä laskee vuonna 2015, vaikka Luke:n 2014 -> 2015 arviot olivat 83 000 -> 88 000, eli nouseva.

    Minusta se näytti oudolta, kun nouseva laskee,  mutta kai se on ihan ok.

    Planter

    Riistahavainnot.fi:

    Saalista per miestyöpäivä on vuonna 2016 selkeästi suurempi kuin 2015.
    Havaintoja per miestyöpäivä on vuonna 2016 selkeästi pienempi kuin 2015.

    Mitä siitä voi päätellä?

    Luken hirvihavaintokorteista keräämä saalisluku 2015  on 37278.

    RiistaWeb:in ilmeisesti saalisilmoituksiin perustuva 2015 luku on 44112.

    Lukuja löytyy joka lähtöön. Taitaa Gla:n hirvikolaritilasto olla kaikkein luotettavin indikaattori!

    suorittava porras

    ”Peurojen kohdalla saadaan luvut nätimmiksi, koska poliisi ei enää tilastoi kattavasti kaikkia kolareita.”

    Jos SRVA käy paikalla , onnettomuus tulee tilastoihin ”oma riistan” kautta. Kyseinen kirjauskäytäntö on tullut käytöön kuluvan vuoden alusta . Onnettomuustieto päätyy samaan osoitteeseen , kun metsästäjien tekemät hirvihavainnot metsästyksen yhteydessä tapahtumapaikan sijaintikoordinaatteja myöten .

    suorittava porras

    suorittava porras

    suorittava porras

    suorittava porras

    Edellä näkyvät käyrät perustuvat reaaliaikaiseen sähköiseen havaintokorttiin,  jonka on ottanut käyttöön n.75% seurueista .Tämän päivän poikkeavat luvut joissakin tilastoissa johtuvat paperi-ilmoitusten tietojen liittämisestä tilastoihin . Niitä päivitettiin ainakin tammikuun ajan . Esim. hirvien kaatomäärät kasvoivat vielä helmikuun puolella päivitysten tuloksena. Tänä päivänä Web näyttää 49630 hirven kaatomäärä ja ”oma riista” 49528 .

    A.Jalkanen

    Minä en ainakaan näe suorittavan portaan käppyröitä. Onnistuisiko jos otat screen shotin ja kopioit kuvan viestiin?

    Lumijälkilaskenta on tilastollisesti luotettava riistakeskustason trendin näyttäjä. Paikallistason hirvilupamäärien määrittelyyn se on tietenkin liian karkea mittari. Nyt kuitenkin lumijälkilaskenta näyttää, että koko maan kanta olisi noussut vuoden 2012 jälkeen, eli hyvä aleneva suuntaus on katkennut, yhtäpitävästi sen kanssa mitä on muutenkin epäilty. Lupamääriä olisi siis syytä nyt kasvattaa, ja kaatomääriä kans!

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 194)