Keskustelut Luonto Olisiko Metsälehden aika ryhdistäytyä?

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 194)
  • Olisiko Metsälehden aika ryhdistäytyä?

    Metsälehden paperiversion numerossa 2 , 2.2.2017 oli juttu:

    Saalis kasvoi kanta kutistui. Metsissä liikkuva hirvimäärä lähestyy alhaisinta tasoaan 2000-luvulla.

    Jutussa oli kuvaaja hirvien talvikannasta. Sen mukaan talvikanta 2016 olisin painumassa alle vuosien 2011-2012 tason. RiistaWeb:istä voi tarkistaa vuosien 2012-2016 metsästyksen jälkeen jäävän kannan, eli talvikannan.

    Saatavasta taulukosta puuttuu vuoden 2015 kohdalta Lappi, siihen voisi täyttää vaikka vuoden 2014 määrän ja korjata vuoden 2016 luvuksi myöskin saman. Vuosien 2012-2015 kohdalta puuttuu Kainuun luvut, niihin voisi täyttää vuoden 2016 määrän. Eli täytetään puuttuvat kohdat parhaalla oletuksella.

    Nämä kun täyttää Excel taulukkoon ja pyöräyttää kuvaajan, niin näyttää vähän erilaiselta. Mahtaisiko Metsälehdeltä löytyä uskallusta toteuttaa itsenäistä, riippumatonta, tutkivaa journalismia? Kyseinen teksti/kuva näkynee esikatselulla myös niille, jotka eivät ole Metsälehden tilaajia.

    http://extra.epaper.fi/lehti/metsalehti-arkisto/_read/2-2017/138322.html

  • jees h-valta

    Kukahan nuo suorittavan mainitsemat luokittelut onkaan tehnyt? Pahasti epäilen että aivan samat herrat jotka väijyvät mielellään niitä hirvenlihankimpaleita siellä lahtivajan suunnalla. Sitä paitsi ainakin susi on luokiteltukkin uhanalaiseksi lajiksi,uskoisin että ahmakin, joita metsästetään vain ja ainoastaan metsästäjien kovan paineistuksen alla.

    Gla Gla

    Suorittava: ”Hirvien määrästä saadaan edes jonkin tasoista tietoa metsästäjiltä . Sidosryhmiltä ei yhtä kattavaa aineistoa löydy . Jos metsästäjien arviot eivät kelpaa , voi kernaasti perustaa ”luotettavamman ” järjestelmän hirviä laskemaan ja vahinkoja tilastoimaan .”

    Meillä on varsin luotettava tilasto liikenneonnettomuuksista. Se kertoo paljon hirvikannan kehityksestä, mutta jostain syystä liikenneturvallisuus on hirvikannan hoitosuunnitelmassa ulkoistettu muille tahoille. Eli on lapsellista väittää, ettei tietoa olisi. Kun sitä on, sitä ei haluta käyttää. Näin kivasti voidaankin työntää pää pensaaseen ja selittää, ettei ongelmaa ole.

    Toki tähän suorittava voi vastata, ettei onnettomuustilasto ole käyttökelpoinen paikallisella tasolla. Ei olekaan. Sen sijaan se on käyttökelpoinen, kun päätetään tavoitetasoista. Tällä hetkellä luotettavaa tietoa tarjoavan sidosryhmän näkemys tavoiteltavan kannan suuruudesta oli puolet siitä, mihin metsästäjät päätyivät.

    Planter Planter

    Kukaan ei ole esittänyt, että olettamukseni väärennetystä Metsälehden graafista ja artikkelin otsikoinnista ei pitäisi paikkaansa. Sellaista julkista tietoa ei löydy mistään, jolla olettamukseni pystyisi kumoamaan.

    Nyt onkin siirrytty syyllisten etsintään. Ei tätä tavallisten ”rivimetsästäjien” niskaan voi kaataa. Ei olisi ollut vaikeaa tehdä havaintojen palautusta pakolliseksi, samalla tavalla kuin saalisilmoitusten….jos olisi haluttu. Valtavasti nähdään vaivaa, että saadaan havainnot silmiin asti, mutta tietoa ei haluta kokonaisuudessaan välittää hirvikannan arviontilaskelmiin, koska hirviä löytyisi liikaa. Eivätköhän tavalliset metsästäjät ole kuitenkin läpileikkaus Suomalaisista miehistä, keskimäärin rehtiä sakkia ja poikkeus vahvistaa säännön. Rehellisiä metsästäjiä tarvitaan edelleen, ehdottomasti, en vainoa heitä.

    ”Yhtä lohduton tilanne on metsävahinkojen kohdalla .  Havaintojärjestelmän tiedostoihin metsävahingot päätyvät harvoin ja silloinkin vasta , kun valtakunnan metsiä inventoidaan . Yksittäiset maanomistajat tyytyvät turisemaan vahigoista vain ABC:llä . Tilastoihin vahingot eivät pädy .”

    Nyt ovat menneet syyt ja seuraukset sekaisin. Ei metsä- ja liikennevahinkotilastoja käytetä hirvikannan laskentaan. Ainakin liikennevahinkoja pitäisi käyttää. Ei kuitenkaan käytetä.

    Hirvihavainnot ovat laskennan perusta ja niitä on peukaloitu!

    Hirvikantalaskelmat tehdään käyttäen hirvijahdin aikana kerättävää aineistoa havaituista ja kaadetuista hirvistä sekä lentolaskentojen avulla kerättyä aineistoa ja matemaattisia malleja.

    http://riistahavainnot.fi/hirvielaimet/hirvikannanarvio

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    https://www.riistakolmiot.fi/tiheyskartat/

    Valitse hirvi – tai muu eläinlaji – valikosta ja napauta päivitä-nappia. Tuoreista lumijälkilaskennoista näkyy, että hirviä on edelleen mukavasti maastossa läpi Suomen. Sikäli kannanhoito on onnistunut, että hirvi on saatu levitettyä koko Suomeen. Valkohäntäpeura on saatu levitettyä jo koko Lounais-Suomeen ja metsäkauris siirtoistutuksin pitkin Etelä-Suomea, mutta sen tiheys on vielä pienehkö (paitsi Ahvenanmaalla korkea).

    Tuossa näkyy joitakin hirvitalousalueita, joilla riistaneuvostojen kannattaisi  nyt terästäytyä kokouksissaan, mm. Satakunta ja Pohjanmaa sekä Tornionjokivarsi. Näillä alueilla männyntaimikoita kuritetaan juuri nyt eniten.

    Puuki

    Miten tuo lumijälki-indeksi-laskenta tehdään käytännössä ? 10km kävely ja jälkien laskenta vai miten ?

    Esim. tällä alueella pitäisi kartan mukaan metsäkauriiden  tiheys < 0,1 , mutta enimmillään olen nähnyt 18 kaurista yhtäaikaa syömässä pellolla.

    (Eipä ne juuri metsänkasvatusta haittaa, ei sillä , mutta ihan mielenkiinnosta tuon tilastoinnin tavoista olisi hyvä tietää.)

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    https://www.riistakolmiot.fi/riistakolmio/talvilaskennan-tunnusluvut/

    Tuossa linkissä on perustietoa ja vasemmassa laidassa lisää linkkejä. Ryhmä kävelee 3×4 km eli siis kolmion pituus on 12 km. Havainnoidaan vain tuoreet jäljet, eli parhaimmillaan laskenta tehdään heti lumisateen jäljeen, ja luvut muunnetaan per 10 km/vrk.

    Puuki

    Kiitos vastauksesta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Onko kommentteja hirvitilanteeseen lumijälkilaskennan perusteella: menikö niin kuin Strömsössä?

    Planter Planter

    Kyllä lumijälkilaskennat näköjään tukevat hyvin omaa epävirallista jälkilaskentaani. Kartan mukaan Strömsöössäkin on melko vahva kanta.

    ——————-

    Yritin vielä perehtyä tarkemmin hirvikannan laskentamenetelmiin, mutta ei sieltäkään löydy selitystä Metsälehden outoon graafiin.

    RKTL käytti ilmeisesti ainakin jossain vaiheessa populaatiomallitusta, jossa yhtenä osana oli takaisinlaskenta. Siinä arvioitiin takautuvasti sitä vasovan kannan kokoa,  mikä alueella on täytynyt vähintään olla vuosittaisen saalimäärän kaatamiseksi.

    Tällaisella laskennalla vuoden 2016 arvio voisi muuttaa takautuvasti hieman myös vuoden 2015 arviota. Tällä ei kuitenkaan voi selittää 2011-2013 yli  10 000 yksilön eroa Metsälehden graafin ja Luken arvion välillä.

    Eikä tällainen laskenta voisi muuttaa 2015 määriä merkittävästi, varsinkaan kun kaikki muut lähteet, mukaanlukien kolaritilastot, näyttävät nousevaa suuntaa.

    Tässä on selvästi laadittu graafi, joka tukee Metsälehden otsikkoa, jolla rauhoitellaan metsänomistajia. Hirvikanta alkaa olla vuosituhannen alhaisimalla tasolla. Kanta kutistui….hirvimäärä lähestyy alhaisinta tasoaan 2000-luvulla.

    On ajateltu ettei kukaan enää tutki vuoden 2012 määriä ja nostettu
    se alhaisin taso 71 000-> 83 000.

    On helpompi lähestyä alhaisinta tasoa kun se on 83 000 eikä 71 000.

    2015 käyrää kääntyy laskuun vaikka 2014->2015 muutos oli Luken mukaan 83 000 -> 88 000.

    2016 määrä on graafissa ennustettu 80 000:ksi. (88 000 -> 80 000).

    Kun uudella sähköisellä järjestelmällä kaikki havainnot tulivat kirjatuksi, havaintoja pitäisi tulla ehkä 20% enemmän. Riistahavainnot.fi palvelussa tällaista hyppäystä ei näy. Selityksenä oli, että havaintoja hirvistä kyllä on enemmän, mutta ei se tarkoita, että hirviä olisi enemmän.

    Olen ihmetellyt miksei Luken sivuilta löydy selvää yhteenvetoa viimeisten vuosien hirvimäärän kehityksestä. Aikasarjaa, graafia, pylväsdiagrammia, luetteloa, edes jotain näistä.

    Hirvisaalis löytyy tilastotietokannasta ja siitä voi piirrellä haluamiaan diagrammeja. Tilastojen julkistuslistalta ei löydy hirvikannan arvion julkistusta. Saalis julkistetaan ja tilastoidaan Lukella ja hirvikanta-arviot riistakeskuksessa, eikö hirvikanta-arvioiden pitäisi Lukella?

    Sidosryhmillä pitäisi olla ajantasainen kuva kannan kehityksestä, että osasi ottaa kantaa sidosryhmäkuulemisessa. (vaikka se ei mitään vaikutakaan)

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Oman alueensa yleistilanteen näkee esim. riistakolmiot.fi-palvelun kohdasta Taulukkoraportti. 2017 tulosten mukaan Satakunnan hirvimäärä painii ihan omassa sarjassaan.

    https://www.riistakolmiot.fi/taulukkoraportti/

    Sidosryhmäkuulemisissa asiantuntijoilla olisi tietysti oltava käytössä paras tieto alueen hirvikannasta eri mittareilla mitattuna ja lisäksi tieto hirvituhotilanteesta. En tiedä onko näin; ehkä joku sidosryhmiin kuuluva voisi kommentoida saamansa tiedon laatua.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 194)