Keskustelut Luonto Olisiko Metsälehden aika ryhdistäytyä?

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 194)
  • Olisiko Metsälehden aika ryhdistäytyä?

    Metsälehden paperiversion numerossa 2 , 2.2.2017 oli juttu:

    Saalis kasvoi kanta kutistui. Metsissä liikkuva hirvimäärä lähestyy alhaisinta tasoaan 2000-luvulla.

    Jutussa oli kuvaaja hirvien talvikannasta. Sen mukaan talvikanta 2016 olisin painumassa alle vuosien 2011-2012 tason. RiistaWeb:istä voi tarkistaa vuosien 2012-2016 metsästyksen jälkeen jäävän kannan, eli talvikannan.

    Saatavasta taulukosta puuttuu vuoden 2015 kohdalta Lappi, siihen voisi täyttää vaikka vuoden 2014 määrän ja korjata vuoden 2016 luvuksi myöskin saman. Vuosien 2012-2015 kohdalta puuttuu Kainuun luvut, niihin voisi täyttää vuoden 2016 määrän. Eli täytetään puuttuvat kohdat parhaalla oletuksella.

    Nämä kun täyttää Excel taulukkoon ja pyöräyttää kuvaajan, niin näyttää vähän erilaiselta. Mahtaisiko Metsälehdeltä löytyä uskallusta toteuttaa itsenäistä, riippumatonta, tutkivaa journalismia? Kyseinen teksti/kuva näkynee esikatselulla myös niille, jotka eivät ole Metsälehden tilaajia.

    http://extra.epaper.fi/lehti/metsalehti-arkisto/_read/2-2017/138322.html

  • suorittava porras suorittava porras

    Planter :

    ”Takataskussa on vielä mahdoton määrä vuodesata -85 asti hirvitilastoja”

    …ei missään takataskussa , vaan kaikkien käytössä , kun klikkaa ”Riistahavainnot .fi” Sieltä löytyy  tietoa hirvikannan vaihteluista eri vuosina alkaen vuodesta 1985 . Samoin kaatomääristä ihan rhy kohtaisesti samalta aikajaksolta. Sieltä käy myös ilmi , että eivät metsästäjät eivätkä riistaviranomaiset ihan toimettomana ole hirvikannan kasvua ihmetelleet .

    Näytti Varsinas-Suomessakin kaatuneen hirviä ihan mukavasti . Naaraita suositusten mukaan enemmän ,kuin uroksia ja vasoja enemmän kuin aikuisia . Kasvua kaatomäärissä 15%  vuoteen 2015 verrattuna .On siis edetty sunnitelmien mukaan .

    Mitä sitten tuohon viestien määrään tulee , en ole aloittanut kovinkaan monta hirviaiheista ketjua (1-2). Sen  verran on kuitenkin aloiteltu vestejä ”lumiukko-osastolta” , että pikkuisen on joutunut kirjoitteleman ruohonjuuritason kommentteja liian lennokkaiksi äityneisiin keskusteluihin.Erityisesti silloin , kun haukutaan täysin väärää puuta ja tehdään virheellisiä johtopäätöksiä keskeneräisistä asioista .

    Planterin jakkaraprofilointiin sen verran päivitystä , että istun todellakin kahdella jakkaralla .Moton kopissa(tsto) ja kodin työhuoneessa . Moton kopista käsin en tarinoita kirjoittele . Ainoa sidos esim. metsästysorgnisaatioon on maksettu jäsenkortti ja rivijäsenyys, joten pähkäilyyn sen asian tiimoilta ei kannata tuhlata energiaa .

    Planter Planter

    ”Näytti Varsinas-Suomessakin kaatuneen hirviä ihan mukavasti . Naaraita suositusten mukaan enemmän ,kuin uroksia ja vasoja enemmän kuin aikuisia . Kasvua kaatomäärissä 15% vuoteen 2015 verrattuna .On siis edetty sunnitelmien mukaan .”

    Se pitää paikkansa, että kaatomäärät ovat kasvaneet, se on joka puolella näkyvästi esillä. Metsänomistajia kuitenkin kiinnostaa metsään jäänyt määrä.

    Ei meitä niinkään kiinnosta yksityiskohdat vasat/naaraat/uroot, vaan se, että käytettävissä olevien tietojen mukaan arvioitu määrä olisi kasvussa. On huolestuttavaa, kun sanotaan, että on edetty suunnitelmien mukaan. Onko siis suunnitelma, että kanta kasvaa.

    RiistaWeb:in mukaan Varsinais-Suomen kanta on kasvanut tasaiseti vuodesta 2012 noin 30%:lla, myös välillä 2015->2016.

    Se on linjassa alueellisen riistaneuovoston päätöksen kanssa, joka oli kannan nostaminen. Jos mittarina on hirvimäärä metsissä, kanta on vähintään 10 / 1000 ha. Muistutan edelleen, että riistanneuvosto teki päätöksen nostaa kantaa, vaikka kaikki sidosryhmäläiset olivat eri mieltä.

    Planter Planter

    Kelatkaa muutama viesti taaksepäin kohtaan, jossa on listattu ”suorittavan portaan” viestejä. Miettikää myös viimeistä kappaletta.

    Lukekaa ”lukijoiden kuvissa” olevia suorittavan tekstejä?

    Onko sama kirjoitustyyli?

    Onko yhtävällisempi?

    Onko sama hyökkäävä tyyli?

    Kelatkaa vaikka kuvia noin 11 sivua taaksepäin ”portaan” ”omien” kuvien vieressä on lenko tukki. Eikö ärkkä ”hirvi porras” alan ammattilaisena olisi pistänyt muut järjestykseen sanomalla miten asia on? Yli 50 kommenttia, mutta ei ”moto portaan” eikä ”hirvi portaan”?

    Onko kaksi eri henkilöä ”moto porras” ja ”hirvi porras” ?

    Aiemmin oli pohdintaa, että yli 60v motokuski on kyllä työpäivän jälkeen aika nuukahtanut. Miten tämä ihmemies, metsästykortin omaava rivimies, viitsii ja jaksaa vuodesta toiseen jauhaa samaa asiaa. Luulisi, ettei jossain eri puolella Suomea hääräävä metsänomistaja kiinnostaisi pätkääkään. Mutta ei, kaivetaan tilastoja, muokataan niitä, ”ohjataan ja opastetaan”. 2500 viestillä

    Miksi miettikää, pysähtykää, pohtikaa ja lukekaa seuraavat linkit:

    http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000000836399.html

    http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000004997808.html

    http://www.tivi.fi/Uutiset/2014-09-16/Pietarin-trollitehtaalla-haarakonttori-Suomessa-3148579.html

    http://markofobbaforss.puheenvuoro.uusisuomi.fi/194684-mita-trollaaminen-tarkoittaa-tanaan

    Olisiko mahdollisesti jokin tuntemamme organisaatio ottanut menetelmät käyttöön. Miettikää!

    Miettikää miksi tämän viestiketjun aihe, Metsälehden virheellinen graafi ei oikene millään?

    Pysähtykää, pohtikaa, miettikää !

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Oikeassa olet planter. Minulle tunnusti yksi tänne kirjoittava nimimerkki, että sillä nimimerkillä kirjoittaa iso joukko päivystäviä professoreja, dosentteja ja tohtoreita. Pari onnistuin tunnistamaan kirjoitustyylistä ja käsitellyistä asioista.

    Vielä useampi seuraa tätä palstaa hyvin tiiviisti. Metsästäjäliiton trollareita täällä on pilvin pimein. Sillä sakilla on paljon hävittävää.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Tilastoja voi aina käyttää omaksi eduksi. Esimerkiksi jos katsoo koko valtakunnan hirvimäärää lumijälkidatasta – jota pidän kohtuullisen luotettavana – huomaa, että verrattuna 2000-luvun alkuun määrät ovat laskeneet, mutta verrattuna vuoteen 2012 määrät ovat nousseet. Minusta oleellista ei olekaan tarkka hirvien määrä, vaan se että niitä on liikaa.

    Oleellista on myös se, että hirvien määrää ja kannan rakennetta ei pitäisi koettaa optimoida liian pienillä alueilla. Lupia pitäisi olla aina tarjolla niin paljon kuin vain metsästäjät suostuvat ottamaan. Melkein tulee siihen ajatukseen, että koko lupajärjestelmä on turhake nykyisillä korvaustasoilla. Entäs jos annettaisiin hirvitalousalueiden tai riistakeskusalueiden maanomistajien ja metsästäjien päättää keskenään, mikä on molemmille siedettävä kannan taso? Muita sidosryhmiä voitaisiin kuulla nykyiseen tapaan.

    Planter Planter

    2012-2013

    http://www.rktl.fi/uutiset/hirvikannan_koko_ennallaan.html

    Esikatselulla pääsee Metsälehden hirvijuttuun.

    http://extra.epaper.fi/lehti/metsalehti-arkisto/2-2017/138322.html

    Minä ainakin odotan mielenkiinnolla, miten nyt 75%:sti käyttöön  otettu uusi  kännyköillä tapahtuva havaintojen tallennus, joka ”näytti kyntensä”,  korjaa vuosien 2012-2013 hirvimäärän 71 000 -> 82 000. Kirjoitetaanko historia uusiksi?

    2014

    http://www.rktl.fi/riista/hirvielaimet/hirvi/

    2015 -2016

    https://riista.fi/hirvisaalis-kasvoi-odotetusti/

    suorittava porras suorittava porras

    Pientä korjausta Planterin päätelmiin :

    ” Hirvitiedon keruu uudistui viime syksynä, kun saalis- ja havaintotiedot voitiin palauttaa sähköisesti Oma riista -palvelussa. Metsästysseurat syöttivät metsästyskauden aikana palveluun tiedot hirvisaaliistaan sekä havainnoistaan. Myös metsästyksenjohtajat ja varajohtajat voitiin ilmoittaa ensimmäistä kertaa sähköisesti. Oma riista -palvelun hirviominaisuudet otti käyttöönsä peräti 90 prosenttia kaikista hirviseurueista.”

    Vaikutukset eivät näy taannehtivasti . Tilanne korjaantuu tilastoerojen suhteen täysin vasta ensi syksynä , kun järjestelmä on 100%:sti käytössä.Silloin metsästystilannetta voidaan seurata koko maassa riistahavainnot.fi:stä, kuten esim . pallopelien edistymistä otteluraporttien avulla netistä erä erältä ja päivä päivältä . 31.12 pitäisi kaikkien nähtävillä olla melko tarkoin lopullinen metsästäjien ilmoittama tieto mm kaadetuista hirvistä, havainnoista ja jäävästä kannasta . Valkohäntäpeuran kohdalla vastaavat luvut ovat käytettävisä seuraavan vuoden puolella jahtikauden päättyessä .

    Kuluneena syksynä sähköinen havaintotieto ja tieto metsästyksen etenemisestä nosti varmuudella lupien käyttöastetta yhteislupa-alueellame.Monta eläintä olisi jäänyt kaatamatta , kun kaikkien seurojen alueelta ei löytynyt suositusten mukaista kaadettavaa . Nyt metsästystä voitiin suunnata niin , että tavoitteellinen saalisuhde saavutettiin kokonaisuutena . Yksittäisten seurueiden pienemmillä pinta-aloilla tämä ei olisi onnistunut eikä toisaalta ilman käytössä olevaa reaaliaikaista tietoa .

    jees h-valta

    Valitettavasti siellä huseeraa näppäimillä aivan samat simmuun pissittäjät kuin ennenkin. Pukit kaalimaan vartijoina kuten sananparsi kuuluu. Miksi kuvittelee suorittava että sinne laitettaisiin yhtään sen rehellisemmin jääväkantatietoja kuin ennenkään? Ei ne välineistä ole kiinni vaan asenteesta.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hesarin jossain jutussa sanottiin tänään, että kun mittarista tulee tavoite, mittari menettää arvonsa.

    suorittava porras suorittava porras

    Havaintoilmoituksia tehtiin kuluneella metsästyskaudella aivan eri tahtiin verrattua edellisiin kausiin . Tämän voi päätellä siitä , että ennen nykyisen järjestelmän käyttöönottoa havaintoilmoituksista kerätyt hirvien kaatomäärät poikkesivat vuositasolla tuhansia alaspäin verrattuna varsinaisten ja pakollisten saalisilmoitusten tuottamaan tietoon . Samaa linjaa lienee noudattanut tilanne havaintojenkin kohdalla . Hirviä ei välttämättä ollut enempää , mutta havaintokirjauksia tehtiin ja havainnoista ilmoitettiin ahkerammin.  Havaintoja metsästyspäivää kohden kertyi selvästi vähemmän vuoteen 2015 verratuna . Metsästyspäivien lisääntyminen saattaa johtua pelkästään siitä , että nyt havaintoilmoitiksen jätti suurempi osa metsästysseurueista .

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 194)