Keskustelut Metsänhoito Oliko Mielikäisen vastaus taimikasvatuksesta validi?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)
  • Oliko Mielikäisen vastaus taimikasvatuksesta validi?

    Mielikäinen vastasi kannaako taimia kasvattaa itse, niin hän ei perustellut näkemystään millän tavoilla laskelmilla. Johtuneeko tämä siitä, että hän ei tiedä laskelmia mitä maksaa kasvattaa taimia itse? Katselin koivukirjasta kuvaa, jossa Mielikäinen on viitakkeen tai jonkun härpäkkeen kanssa koivuntaimikossa ”pelastamassa” koivuja. Omko tämä kannattavaa puuhaa? Tätä en ole itse joutunut tekemään järkevästä uudistusketjusta johtuen. Tajusin vasta kuvatekstistä mitä kuvassa tapahtuu. Olen kasvattanut koivuntaimia jalostetusta siemenestä (+30%) istutuskunntoon 12 viikossa ja koivun huippujalostetut siemenet ei maksa juuri mitään. Olen myös istuttanut taimitarhataimia, jotka ovat olleet metsikköalkuperää viime vuosinakin.

    Eikö olekkin näin, että Mielikäinen antoi huonon vastauksen aiheesta, mistä ei luultavasti tiedä mitään?

  • harrastelija

    Eräs kaverini keräsi käpyjä ja laittoi kävyt mustan muovin päälle aurinkoon. ”Käpyriihi” pelasi oikein hyvin, kävyt poksahtelivat auki ja siemeniä tuli muoville. Kohteesta tuli aivan mainio lintulauta 🙂

    Paakutkin varmaan onnistuisi istuttamalla siemenet kennoalustalle ja siitä vuoden parin päästä istutusputkella maahan. Jos ei omalle työlle / ajalle laske palkkaa, niin tulevat taimethan ovat ilmaisia!

    Puuki

    Ei niitä taimia nykyoppien mukaan kannata kasvattaa kuin vuosi korkeintaan. Paljon juuria ja vähemmän vartta niin lähtee nopeasti kasvuun . Jonnekin pellolle tietysti käy paremmin isot taimet.

    A.Jalkanen

    Ei taida olla kannattavaa, paitsi jos laskee tuloksi hyvän mielen. Taimitarhat tuottavat miljoonia taimia: niillä kiinteät ja muuttuvat kulut jakautuvat isolle tuotantomäärälle. Jos laskee oman työn ja investoinnit (kasvihuone, alustat, lannoitteet, siemenet, kastelulaitteet…) niin harvalla kannattaa.

    Ammatti Raivooja

    Eli otetaan todellinen esimerkki 100reikää alusta, 6e/kpl, 2 turvepaalia 30e, 20000 koivunsiementä n. 15e. Lannoite n. 2e, vesiautomaatti, letkut ja kastelukannu n. 150e, harsot muutamia euroja. Näillä eväillä kasvattaa 7000 koivua. 12 viikkoa kastelua tarvii 2/3 ajasta kun muuten sataa vettä eli 8viikkoa kertaa 10 min tulee pyöreästi 10h. Kennojen täyttö ja siemennys 2h ja koulinta 2h.

     

    Eli ensimmäisen vuoden alkuinvestointi on 800e. Työtunteja menee about 15h. Sillä saa 7000 taimea kaupassa jotain 20centin luokkaa eli 1400e, jää 600e työlle eli 40e/h. Kasvatusalustat on kallein investointi, kenellä on puutarhavettä, pärjää sillä vedellä. Seuraavana vuonna kulut ovat 50e ja tulot 1400e ja työtunteja 15h. Itse istutan suoraan kasvatusalustoista ilman sen kummempia pakkaamista.

     

    A.Jalkanen

    Tuohon pitää lisätä kasvihuone; taimet eivät ehkä muuten ehdi kasvaa riittävän isoiksi? Aika vähän laskelmassa on työtunteja; veikkaan että menee enemmän, kun taimille pitää antaa lannoitetta kasteluveden mukana. Ellet istuta taimia elokuussa, ne pitää säilyttää talven yli ulkona tai kylmävarastossa. Ulkona voi tulla sienituhot.

    metsänkasvattaja

    aikoinaan  taisi  olla yleistä  kasvattaa  taimet  itse  lie  ollut  pakko  koska  taimitarha  tuotanto  oli   melko  pientä  nykyisin  tuskin kannattaa   jos  rupeaa  tunteja   laskemaan

    Metsäkupsa

    Jos on joutoaikaa ja haluja taimia paappoa ,niin miksei.Nykyisin taimia todellisuudessa kasvattavat isot taimitarhat,nykyisillä hinnoilla on volyymin oltava suurta,jotta kannattaa.Pienet taimitarhatkin ovat suureltaosin ruvenneet kasvattamaan jotain erikoisempaa,kuin 1 ja 1,5 vuotistaimia.Edellisestä voi päätellä kannattavuuden ja moniko metsänomistaja kasvattaa oman tarpeen lisäksi myyntiin?..

    Ammatti Raivooja

    Koivuntaimet eivät tarvitse kasvihuoneita kun kasvattaa noin. 20-30 centtisiä kesäkoivuja. Kasvihuoneita tulee tuulettaa paljon ja totesin, että ei kannata koska ilma hautoo hometta niihin siellä. Ulkona kasvaa tarpeeksi hyvin ja taimet ovat heinäkuun lopulla istutettavissa. Ne kasvattaa loppusyksyn juuria ja ovat kevät kuivalla hyvin veden äärellä.

    Kannattaako koivuntaimia hirviä pelkäävän istuttaa keväällä kun aukossa ei kasva muuta vai Heinäkuun lopulla kun on paljon muutakin syötävää? Mitä jos kevät ja alkukesä ovat kuivia ja kuumia niin selviääkö koivuntaimi hyvin keväällä istutettuna?

    Lannoituksesta, että jos laitat saaviin mukillisen lannoitetta ja vettä perään 100litraa ja kippaat neljä kastelukannullista siitä päivässä ni missä siinä nii  aikaa menee hirveesti?

    A.Jalkanen

    Kesä- ja syysistutuksista on koivulla hyviä kokemuksia (”syys ”on elokuun loppuun saakka alueesta riippuen – ainakin eteläisessä Suomessa).

    metsänkasvattaja

    hieman poikkean  aiheesta  tänä  kesänä  on  ollut  3- vuotiaissa  kuusentaimissa  paljon   monilatvaisuutta  olisikohan  viimekesän kuivuus  aiheuttanut  vai   mistähän  johtuu

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 23)