Keskustelut Metsänhoito Oletteko jo törmännyt Kenialaisiin metsureihin?

Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)
  • A.Jalkanen

    Ei ole määräkilpailua. Laatu on tärkeämpää.

    Pahoittelen että marjat tunkivat tähän metsuriketjuun, mutta asiat liittyvät sikäli toisiinsa, että molemmissa voidaan syyllistyä hyväksikäyttöön.

    mettämiäs

    Laatu tärkeämpää?

    Ammatti Raivooja

    Akkli on kirjoittanut tänne 2 viikkoa sitten edellisen kertan ja uhkaa lopettaa meidän lukemisen nytten. Kyllä tässä meillä on nyt peiliinkatsomisen paikka kun ei olla oltu tarpeeksi mielenkiintoisia ja tuotettu luettavaksi tarpeeksi laatu sisältöä.

    Rane

    ”Täytyy TAAS häippästä näiltä sivuilta”

    Tervetuloa taas takaisin,Akkli.

    Rane

    Marjanpoiminta liittyy ulkomaisen työvoiman käyttöön ja siihen miksi suomalaisen mielestä työväen riisto voi olla thaimaalaisen mielestä keino päästä pois köyhyydestä.

    mehtäukko

    Vesi-alueen omistajat saavat käyttökorvausta kalastuksesta, oli se liiketaloudellista tai ei. Metsästyksessä instituutioiden kohdalla samoin. Jokamiehenoikeudet koskevat ”keskinäistä” harrastustoimintaa. Liiketaloudella oikeuksien sosialisointi kylä-alueilla, ei ole oikein. Suomen Latu on ollut yksi punainen vaate.

    Pete

    Marjanpoimintaan liittyvät epäkohdat ovat johtuvat poimijoiden alisteisesta asemasta ”urakanantajaan”. Lainausmerkeissä siksi, että varsinaisesti mitään urakanantajaa ei ole. Epäkohdat johtuvat siitä, että poimijat ovat (täysin) riippuvaisia kutsujasta joka taas on yhteistyössä thaimaalaisen ”jobbarin”/välittäjän kanssa. Tulevat poimimaan marjoja jokamiehenoikeudella. Olennaisena epäkohtana on se, että tullessaan hyväksyvät (joutuvat hyväksymään) kutsujan ”tarjoamat” palvelut ja niiden hinnoittelun. Näitä ovat esimerkiksi majoitus ja vuokra-auto. Näistä laskutaan kovaa hintaa kertyy marjoja tai ei. Käsittääkseni asumukset ovat yleensä surkeassa kunnossa, sellaisessa, että suomalainen ei oloja hyväksyisi työssään, vapaa-ajallaan tai edes metsästysreissulla. Sama pätee ns. vuokra-autoihin. Ovat törkeässä kunnossa olevia kotteroita. Asumisesta ja autosta laskutetaan ”urakanantajan” asettama korkea hinta. Varsinainen marjatrokareiden bisnes taitaakin olla näiden ”puitteiden” vuokraamisessa. Toki poimijat joutuvat myymään marjansa trokareiden asettamaan hintaan.

    Asetelma on siis se, että poimijat eivät ole työsuhteessa vaan tulevat vapaa-ajallaan poimimaan marjoja jokamiehenoikeudelle. Heille ”tarjotaan” valmis maksullinen paketti joka sisältää majoituksen, auton ja polttoaineen. Nämä sitten veloitetaan päätä pois kun myyvät marjat trokarille. Ei ole ihme että, että huonona vuonna viivan alle ei jää mitään.

    Ihmettelen, että media ei ole osannut tätä yhtälöä avata.

    Metsänhoitotöitä ei tehdä ”jokamiehenoikeudella” vaan siinä ollaan työsuhteessa. Niin ei saa, minun mielestäni, käydä, että metsurityöhön tulee sama em. ilmiö. Siis se, että urakanantajan vuokraa vaikkapa thaimaalaiselle työporukalle röttelöt ja kotterot törkeään ylihintaan. Jonkinasteinen mahdollisuus tähän on olemassa.

    Metsuri motokuski

    Onhan tuo jo nähtävissä että sama ilmiö kuin marjanpoiminnassa on myös tulossa metsänhoitotöihin. Ei ole yllätys että metsäyhtiöt urakkakilpailulla palkkaa sellaisen yrittäjän joka joppaa työntekijät halpamaista. Eihän siinä kukaan suomalainen voi pärjätä kun työ on kausiluonteista ja vero ja sotumaksu velvoitteet ovat ihan eri luokkaa kun jopparilla. Kyllähän metsurin työ on auringonlaskun ala ja pikkuhiljaa poistuu kuten suomalaisten kaupallinen marjanpominta.

    Itämaan ihme

    Itseasiassa tuota jobbausta on jo metsureiden osalta.

    Kesäkuussa soitti ilmeisesti virolainen henkilö aksentin perusteella. Kertoi, että istuttajia olisi tarjolla. Olisi pitänyt udella hintoja, mutta kiitin ja ilmoitin, ettei tarvetta. Vähän harmittaa näin jälkikäteen, kun ei tullut kyseltyä enempää.

    Tutulle firmalle oli tarjottu viime kesänä 5kpl romanialaisia metsureita 35€/h pakettihintaan eli 7€/h/metsuri.

    Näin se menee.

Esillä 9 vastausta, 21 - 29 (kaikkiaan 29)