Keskustelut Luonto Ojavastaisuus on järjetöntä metsänhoidossa

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 191)
  • Ojavastaisuus on järjetöntä metsänhoidossa

    Maata viljelevä ihmiskunta on aina tiennyt, että märkä maa ei kasva kunnolla mitään.
    Nyt äkkiä meillä onkin metsäneuvontaan  tullut muotiin ”uusi viisaus”, että märät maat voi jättää ojattomiksi ja ojat perkaamatta, ilman että se vaikuttaa puuston kasvuun. Tämähän on järjetöntä eikä pidä paikkaansa.
    Mihin on unohdettu 100 vuoden suometsätieteen tutkimus?
    Miksi emme käytä silmiämme ja näe, että märät maat vain eivät kasva ja hyvin ojitettuna kosteat notkot ja tuoreet maat kasvavat valtavasti puuta?
    Nyt metsiemma kasvu taantuu, koska umeepn kasvavia ojia on jo miljoonia kilometrejä ja pohjavedet ovat edeleen nousussa.
    Vaikka puut haihduttavatkin ojattoman maan pintakerroksesta vettä kasvukautena, ne eivät tee sitä syksy- kevät välillä, jolloin maan herkkä ja typpeä sitova pieneliöstö tuhoutuu tai vaurioituu pohjaveden sisässä.
    Märässä maassa juuret myös kasvavat aivan maan pintaan, jolloin ne saavat vähemmän ravinteita ja kuivuvat helposti kuivuusjaksoissa. Myös tuulenkaatoja tulee paljon herkemmin ja siitä aiheutuvia hyönteistuhoja.

     

  • Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Minulla normiojat on 1,2 metriä ja veto-ojat 2 metriä syviä. Metsä kasvaa paukkuen, aivan käsittämättömän hyvin ja laatu on hyvää.

    Ero naapurin metsiin on valtava, jossa ojat olivat 0,7 ja 0,9 metriä ja ovat jo 10 vuoden jälkeen täysin tukossa ja puun kasvu pysähtymässä.

    Jos haluaa, että metsäoja toimii tarkoituksen mukaisella tavalla, se pitää aina kaivaa perämaahan asti että ne pysyy auki 20-30 vuotta ja ojaväli mieluiten 14 metriä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Riittäisikö Kehveli 20 metriä, silloin ajoura voisi olla kahden ojan keskivaiheilla. Tai vaihtoehtoisesti ojassa, kuten aloittajalla Veli-Jussilla oja-ajouramenetelmässä.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Tuo 14 metriä sen takia, että kaivinkone on pystyy hallitsemaan koko alueen. Lisäksi metsä kasvaa huomattavasti paremmin tällä 14 metrin välillä verrattuna naapurin 30 metriin.

    mehtäukko

    VJJ:n laakeat matalat ajo-ura-ojat ovat kyllä kuvien perusteella vain sulamis- ja sadevesien poistoon viritettyjä. Toinen seikka on siinä, että kun niitten molempien penkkojen varassa koneet liikennöivät, tiukkaan tiivistyneen maavallin läpi huonosti liikkuu sarkojen vedet.

    käpysonni käpysonni

    Muutama lainaus pitkästä kirjoituksesta, yritin kopioida jutun kokonaan, mutta ei mahdu yhteen viestiin.

     

    Pohjoisella pallonpuoliskolla on tehty runsaasti entistämistyötä muutaman viimeisen vuosikymmenen aikana. On myös tehty tieteellisiä tutkimuksia, miten soiden entistäminen on vaikuttanut pintavesiin.

    Vakuuttava tieteellinen näyttö on, ettei entistäminen ole helppoa eikä välttämättä tuota positiivisia tuloksia ainakaan pitkään aikaan. Esimerkiksi Skotlannista on raportoitu, että poistettaessa puusto ojitetulta alueelta ja pyrittäessä entistämään suo luonnontilaan, alueelta purkautuva vesi on heikentynyt laadultaan ojitettuun suohon verrattuna. On raportoitu, että ravinteista erityisesti fosforin määrä on lisääntynyt, ja poistovedessä on aiempaa enemmän humusaineita. Vielä ei ole varmaa tietoa, kuinka kauan kestää, ennen kuin ennallistetun suon purkuvesi palaa edes samaan tilaan kuin ojitetulla puunkasvatusalueella oli. Ilmeisesti tarvitaan kymmenen vuotta tai enemmänkin.

    Myös Englannissa tehdyt tutkimukset viittaavat siihen, että saattaa kestää hyvin kauan, ennen kuin entistämisen aiheuttama orgaanisen hiilen lisääntynyt määrä vedessä alkaa alentua. Tutkijoiden viesti on selvä: ”Turvemaiden entistämisen vaikutuksiin veden laadun parantamisessa tulee suhtautua varovaisuudella.”

    Kansainvälisiä tiedelehtiä seuraavat tutkijat ovat Suomessakin päätymässä siihen, että ennallistaminen voi pitkään heikentää pintavesien tilaa. Kyseessä ei ole ojien tukkimisen aiheuttama veden samentuminen ja kiintoaineen siirtyminen veteen, vaan monimutkainen biologis-kemiallinen prosessi, joka käynnistyy entistämisen aiheuttamasta epävakauden lisääntymisestä.

     

    Arvio on, että lähivuosina ja lähivuosikymmeniä soita entistetään runsaasti. Tämä merkitsee, että ravinnekuormitus on vesistöissä voimakkaasti lisääntymässä. Kaikissa tapauksissa ei ole mahdollista johtaa entistettyjen soiden purkuvettä ojittamattomille soille, joka olisi yksi ratkaisu ongelmaan. Toinen mahdollinen ratkaisu on, että ennallistettavien soiden pinta-alan pitäisi olla vastaanottavan vesistön valuma-alueen pinta-alasta riittävän pieni.

    Tämänhetkisen tiedon perusteella soiden entistämisestä ei kannata innostua liikaa ainakaan pintavesien laadun kannalta. On parasta ensin tutkia, mitä entistettäessä tapahtuu pintavesille. Myös entistämistekniikkaa on kehitettävä ennen laajamittaisen toiminnan alkua.

    Toisaalta jos ei piitata pintavesien heikkenemisestä, tuoreet kotimaiset tutkimustulokset osoittavat, että entistäminen palauttaa ojitettuja turvemaita lähemmäksi luonnontilaisia soita monimuotoisuuden kannalta. Nopeimmat tulokset on saatu korpimetsissä, kun taas ravinneköyhillä mäntysoilla muutokset ovat hitaita.

    käpysonni käpysonni

    Pintavalutuskentät ei Kärkkäisen mukaan ole kovin tehokkaita:

     

    Lainaus:

     
    <h2>Pintavalutuskentät</h2>
    Kunnostusojituskirjallisuudessa kerrotaan, että pintavalutuskentät ovat ainoita vesiensuojelurakenteita, joilla pystytään poistamaan ojitusalueiden purkuvedestä sekä kiintoaineita että ravinteita. Pintavalutuskenttä on alue, jonne ojitusalueen purkuvesi johdetaan yleensä laskeutusaltaan kautta tasaisesti koko alueelle siten, että sillä oleva kasvillisuus ja mikrobit käyttävät ravinteita ja muutoin vesi suodattuessaan kasvillisuuden ja maa-aineksen kautta puhdistuu kiintoaineista.

    Pintavalutuskenttinä käytetään mieluusti ojittamattomia soita, mutta kenttiä tehdään myös ojitusalueelle tukkimalla ojat. Maaperän on oltava kalteva, jotta vesi valuu sen läpi purkupuolella oleviin ojiin ja sieltä edelleen vastaanottavaan vesistöön.

    Pintavalutuskentillä murheena ovat oikovirtaukset, joita pyrkii syntymään alueelle vettä tuovien ojien ja alapuolisten keräys-ojien väliin. Oikovirtauksia syntyy pääasiassa tulvaveden aikaan. Liikkuva vesi on tehokas löytämään kohdat, joilla eroosio aiheuttaa uoman syntymisen.

    Pintavalutuskenttiin tarvitaan paljon pinta-alaa. Sopivan kaltevuuden paikkoja saattaa olla vaikea löytää.

    Teoriassa pintavalutuskentät ovat tehokkaita ratkaisuja, mutta tutkimusten mukaan ne eivät ole niin hyviä kuin toivotaan. Kesällä 2010 kerättiin suuri empiirinen aineisto, 24 suomalaista turvetuotantoalueita palvelevaa pintavalutuskenttää. Kentiltä mitattiin muun muassa purkuveden kemiallinen hapenkulutus ennen pintavalutusta ja sen jälkeen. Tutkimus on julkaistu vuonna 2012 sarjassa Suomen ympäristö numerona 33 nimellä Turvetuotannon vesistökuormituksen ennakointi ja uudet hallintamenetelmät.

    Tulokset ovat masentavia. Julkaisun taulukko 5 kertoo, että pintavalutuskenttä keskimäärin lisäsi kemiallista hapenkulutusta, ei suinkaan vähentänyt sitä, kuten tavoite vesiensuojelussa on. Haitallinen vaikutus ei ollut keskimäärin suuri, prosentin luokkaa, mutta pahimmillaan pintavalutuskenttä heikensi purkuveden tilaa olennaisesti. Hietalahdenaavan pintavalutuskentällä purkuveden kemiallinen hapenkulutus lisääntyi 35 prosenttia. Suorastaan dramaattista oli, että kokonaisfosforin määrä lisääntyi pintavalutuksessa siellä peräti 272 prosenttia.

    Muissa pintavalutuskenttiä koskevissa tutkimuksissa on havaittu ongelmia, jotka liittyvät siihen, että ravinteita pidättäneet kasvit kuihtuessaan talveksi voivat vapauttaa ravinteet uudelleen veteen. Tästä syystä koko vuotta koskeva ravinteiden pidättämistaso saattaa olla vähäinen pelkästään kasvukauden aikaiseen pidätyskykyyn verrattuna. Myös mikrobiologinen pidättämiskyky saattaa olla vähäinen vuositasolla verrattuna lämpimän vuodenajan tuloksiin. Tutkimuksissa on myös todettu pintavalutuskenttien kasvillisuuden muuttuvan nopeasti. Tämän vuoksi pintavalutuskentiksi eivät sovi luonnonsuot, joilla on monimuotoisuusarvoja.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Erinomaista kiitos käpysonni!

    Näitä asioita on käsiteltykin jo ketjussa ”Metsätalouden vesistövaikutukset” jonkin verran, mutta pintavalutuskenttien osalta ei noin yksityiskohtaisesti. Vaihtoehdoksi on ajateltu kosteikkoja mutta nekään eivät ole ongelmattomia, vaan esimerkiksi typpeä voi tulla valumavesiin lisää.

    Sitä on pohdittu, että ennallistamiskohteet tulee valita huolellisesti ja toiminnalla on vaikutuksia veden laatuun. Myös luonnonsoilta ja ennallistetuilta tulee vesistöpäästöjä. Olisi hyvä jos ennallistamisen jälkeinen tila olisi vesistöpäästöjä vähentävä. Ennallistamista voi harkita varsinkin silloin, kun alueen metsätalous ei ole kovin kannattavaa ts. kasvu on heikkoa eikä ole tuhkalla elvytettävissä.

    On ojilla vaikutuksia myös kasvihuonekaasujen päästöihin, mutta ne ovat sen verran upottava hetteikkö ja vaihtelut niin suuret, että on parempi ettei väitä tietävänsä mitään suurella varmuudella.

    Suometsien hoidon suunnittelu on erittäin tärkeä Metkan työlaji ja siihen toivottavasti saadaan osaavia tekijöitä. On ennakoitu että ennallistamispinta-alat olisivat lähivuosina suuret, joten vaikutukset on hyvä olla tiedossa.

    Kurki Kurki

    Kärkkäisen kirjoituksen osto Paytrailista oli helppo juttu.

    Ojien laskeutusaltaat eikä valutuskentät ole hyviä kiintoaineiden sieppareita. Padotus, ojakatkot ja pitkä oja, jossa loivat luiskat ovat parempia. Mitään arviota ei ollut tulvajärvistä esim. veden kulkumatkan pidentäminen serpentiinimutkilla, jolloin virtavedet nouse ojasta laajaksi järveksi ja veden virtaus hidastuu ja ravinteet ja kiinoaineet jäävät järven pohjalle.

    Vesien yleisestä tummumisesta oli se sama mitä jo kirjoiteltu muissakin ketjuissa. Happamoitumisen vähentyessä vesien tummuus on lisääntynyt, kun humus paremmin liukenee emäksiseen veteen. Tässä selitys niille, jotka muistelevat, kuinka vedet ennen olivat kirkkaita happosateiden aikaan ja sitten suo-ojitukset ja turpeen nosto pilasivat ne.

    Ostettu lainaus Kärkkäisen kirjoituksesta.:Ruotsalaiset pitkät aikasarjat järviveden tummuudesta osoittavat, että järvivesien paras kirkkaus osuu yhteen happosademaksimin kanssa. Useat ruotsalaiset tutkijat puhuvat nykyisen vesien tummumisen olevan vähittäistä paluuta sille luonnonmukaiselle tasolle, joka vallitsi ennen 1500-lukua. Kun happosateita ei enää ole, luonnossa olevaan veteen liukenee nykyisin humusaineita entistä enemmän ja lähestytään vähitellen sitä tilaa, joka vallitsi ennen ihmisen vaikutusta. Paikallisesti ja lyhytaikaisesti happosateita tärkeämpi tummumiseen vaikuttava tekijä on tietysti maankäyttö mukaan lukien turvetuotanto ja ojitukset.

    Gla Gla

    AJ: ”Mitkä olivat Gla tiivistetysti Täktom-sarjan johtopäätökset?”

    Kirjoitin pitkän viestin, jätin sen kesken ja tein välillä muita hommia. Tietysti viesti hävisi. Mutta todella tiivistetysti prosessi on hidas, kun kukaan ei halua joutua vastuuseen yhtään mistään. Oma tulkintani on se, että osaamisessakin on puutteita, kun hanketta vetää vapaaehtoiset. Syyllistää en voi, päinvastoin, kun byrokratiaviidakkoon joku suostuu lähtemään. Kannattaa kuunnella ohjelmasarja. Luonto-ohjelmista poiketen puheenvuoron saa joku muukin kuin luontoväki.

    Metsäradion motto: Metsäradiossa puhutaan retkeilystä, kalastuksesta ja suomalaisesta luonnosta. Ei siis enää metsätaloudesta.”

    Juu, luonto- ja retkeilyradio tuo nykyään on.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Hyvä että kokeillaan, ilman kokeiluja ei opita.

    Tummumisen kiihtymisestä puhutaan, ja kuten tiedämme, siinä on muutakin takana kuin palautuminen happamista sateista. Tämäkin esimerkki osoittaa miten tärkeää on perustylsä ympäristön havainnointi ja mittaaminen – riittävän pitkinä aikasarjoina jotka ovat vapaasti nähtävillä ja käytössä.

Esillä 10 vastausta, 171 - 180 (kaikkiaan 191)