Keskustelut Luonto Ojavastaisuus on järjetöntä metsänhoidossa

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 166)
  • Ojavastaisuus on järjetöntä metsänhoidossa

    Maata viljelevä ihmiskunta on aina tiennyt, että märkä maa ei kasva kunnolla mitään.
    Nyt äkkiä meillä onkin metsäneuvontaan  tullut muotiin ”uusi viisaus”, että märät maat voi jättää ojattomiksi ja ojat perkaamatta, ilman että se vaikuttaa puuston kasvuun. Tämähän on järjetöntä eikä pidä paikkaansa.
    Mihin on unohdettu 100 vuoden suometsätieteen tutkimus?
    Miksi emme käytä silmiämme ja näe, että märät maat vain eivät kasva ja hyvin ojitettuna kosteat notkot ja tuoreet maat kasvavat valtavasti puuta?
    Nyt metsiemma kasvu taantuu, koska umeepn kasvavia ojia on jo miljoonia kilometrejä ja pohjavedet ovat edeleen nousussa.
    Vaikka puut haihduttavatkin ojattoman maan pintakerroksesta vettä kasvukautena, ne eivät tee sitä syksy- kevät välillä, jolloin maan herkkä ja typpeä sitova pieneliöstö tuhoutuu tai vaurioituu pohjaveden sisässä.
    Märässä maassa juuret myös kasvavat aivan maan pintaan, jolloin ne saavat vähemmän ravinteita ja kuivuvat helposti kuivuusjaksoissa. Myös tuulenkaatoja tulee paljon herkemmin ja siitä aiheutuvia hyönteistuhoja.

     

  • Gla

    Eli hyvin monitahoinen on ojitusasia. Yksiselitteisiä totuuksia on aika vähän.

    A.Jalkanen

    ”Ilmastonmuutoksen seurauksena Suomessa odotetaan esimerkiksi keskimääräisten lämpötilojen ja sademäärien kasvavan koko maassa. Lämpötilojen arvioidaan nousevan etenkin talvisin, mikä vähentää lumipeitteisyyttä ja roudan määrää. Myös esimerkiksi sään ääri-ilmiöt, kuten rankkasateet ja kuivuus tulevat todennäköisesti lisääntymään. Ilmastonmuutos tulee myös todennäköisesti lisäämään tulvia ja muuttamaan niiden ajankohtia. Tulvia saattaa esiintyä aiempaa enemmän syksyisin ja talvisin, kun taas kevättulvat voivat vähentyä.

    Leudompien talvien ja sateiden lisääntymisen seurauksena on arvioitu vesistöjen valuma-alueelta peräisin olevan kuormituksen vesistöihin lisääntyvän (Gregow ym. 2021). Kuormituksen lisääntyminen voi lisätä vesistöjen rehevöitymistä. Rehevöitymisen ja lämpenemisen seurauksena puolestaan vesistöt vapauttavat enemmän kasvihuonekaasupäästöjä, joka voivat kiihdyttää ilmastonmuutosta (Davidson ym. 2018).

    Ilmastonmuutoksen vaikutuksia vesistöihin ja niiden tilaan voi kuitenkin olla vaikea erottaa esimerkiksi muista ihmistoiminnan tai maankäytön vaikutuksista. Esimerkiksi jokien ja purojen metaanipäästöihin ihmistoiminnalla, kuten ojituksilla, ja siitä aiheutuvalla kuormituksella on luultavasti suurempi vaikutus kuin lämpötilan nousulla (Rocher-Ros ym. 2023).”

    Lähde: Vesistökunnostushankkeiden ilmastokestävyys -raportti, 2023.

    Tomperi

    Asiaa kannattaisi tarkastella euroina eikä ylhäältä  ylhäältä annettuina oppeina.  Onko ojitus välttämätön sellaisella alueella joka kosteuden takia on herkkä luontaisesti uudistumaan?  Koivupöheikköä syntyy ettei kahteenkaan kertaan saada sitä raivaamalla hävitettyä tai lepikkoa ?  Koivukuidun hinta jo samalla tasolla kuin havupuulla ja luontaisesti sikiää kuusta jota raivaussahalla perataan harvennetaan jne istututettujen taimien tieltä. Ojittamatta tai oojituksen jälkeen …. enkä ojitusmätästys savipellolle joka on rinnepelto,  mättäät kohomättäitä korkeita….  tämäntyyppisiä kohteita on pilvinpimein mutta se voi olla tietysti paikkakuntakohtaista.  Kumma että ei kouluteta näitä kenttätyötä tekeviä valtakunnan metsien tilan mittaajia huomioimaan näitä kohteita maastotyössän…  niin ja kun männynkasvumaalle kuoppamätästetään ja istutetaan kuusi, ja mänty kasvaa nopeammin kuin istutetut kuuset, onko se järkevää ja kustannustehokasta?  Kustannustehokasta on kun kustannukset mitataan aliurakoitsijan kustannuksina ja joka ulkomaalaisella työvoimalla teettää työt…. Erinomaista sanon kustannustehokkuudesta.

    A.Jalkanen

    Edit

    Luonnontilaiset suot eivät estä suuria tulvia tehokkaasti, koska niillä vedenpinta on lähellä maanpintaa (ks. Hydrologia – suon synnyn ja kehityksen ohjaaja). Runsaat sateet tai lumensulamisvedet eivät pysty imeytymään suohon vaan valuvat suon pintaa pitkin nopeasti vesistöihin (Burt 1995). Pieniä määriä vettä voi kuitenkin pidättyä suon painanteiden eli rimpien ja kuljujen täyttyessä vedellä (Hyvärinen ja Vehviläinen 1980). Ojituksella on sekä tulvimista lisääviä että sitä vähentäviä vaikutuksia (ks. Hydrologia – suon synnyn ja kehityksen ohjaaja): Ojitetulta suolta vesi pääsee kulkemaan nopeasti ojia pitkin vesistöihin. Toisaalta ojitus alentaa vedenpintaa turpeessa, minkä seurauksena turpeeseen syntyy veden varastotilaa ja vettä voi varastoitua enemmän kuin luonnontilaisella suolla. Ojitus ei yksiselitteisesti lisää tai vähennä tulvia, vaan kokonaisvaikutus riippuu sääoloista ja ojitusalueen sijainnista valuma-alueella sekä metsäojitusalueilla myös ojituksen vaikutuksesta puuston kasvuun ja haihduntaan (Mustonen & Seuna 1971, Lundin 1999).

    Metsäojitetuilla soilla ojitus voi aikojen kuluessa vähentää valumia ja tasata kevättulvia, kun puusto runsastuu (ks. Hydrologia – suon synnyn ja kehityksen ohjaaja). Merkittävä osuus satavasta lumesta haihtuu suoraan puiden oksilta ja puuston alle satanut lumi sulaa hitaasti puuston varjostuksen vuoksi (Nieminen ja Ahti 2000, Koivusalo ym. 2008). Metsäojitettukaan suo ei kuitenkaan ole kovin tehokas tulvien tasaaja, koska sielläkin vedenpinta nousee runsaiden sateiden tai lumensulamisvesien seurauksena maanpintaan. Sen jälkeen vesi alkaa valua suonpintaa pitkin ojiin ja niitä pitkin nopeasti alapuolisiin vesistöihin.

     

    mehtäukko

    ”…Edelleen otettaessa huomioon vuotuinen kokonaisvalunta ja ojitusalueen elpyvä puusto, ojituksen vaikutuksesta mahdollisesti lisääntyvä valunta tulee aikaa myöten pienenemään ja jopa asettumaan ojittamattoman vertailualueen valunnan alapuolellekin.”

    Kyllä näistä asioista kohkataan oikein koko rahan edestä. Ja eräät höyrypäät ovat tukkimalla mylläämässä samoja ojia uudelleen!

    reservuaari-indeksi

    Olin hammastarkastuksessa. Ja eri reissulla lentokoneessa.

    Vaikka Ajkku nyt tuon heittikin niin on se heittänyt senkin 30 kertaa että ”…aluksi luultiin että ojien kuormitus vähenee, mutta se kasvoikin ainakin 30 vuotta, luultavasti pidempään…”

    Tällä kertaa oli fiilis sellainen ja pottumontussa seesteinen tunnelma. ?

    Leena

    Tomperi

    Kevättulvissa niin on mutta kesäaikaisissa sateissa pöljäkin pohjanmaalla ymmärtää mistä johtuu ilmiö pohjanmaa tulvii…  ojitusten vaikutuksesta monet rapupurot ja ojat kuivuneet, muistan puron jossa vesi virtasi läpi kesän ja sammakonpojat kasvoi mutta ojitusten vaikutuksesta kesällä kuiva nykyään aina.

     

    A.Jalkanen

    Heitän vielä uudelleen senkin kysymyksen että kun suosta tulee turvekangas, niin milloin isot turpeen hajoamisen päästöt alenevat/loppuvat?

    Tomperi

    Valuntamäärään ojituksilla ei ole mitään vaikutusta mutta vedet purkautuvat paljon lyhyemmässä ajassa.  Näkihän sen viimekesänäkin, pellot joissa oli huonosti ojitettuja kohtia eivät kantaneet maatalouskoneita.

    Tomperi

    Ne loppuvat kun turve loppuu. Tai  mille tasolle ”liikakosteus”  asettuu hidastaen hajoamista.  Hidasta se on järvien ja lampien syvänteissä, näin olen käsittänyt sen olevan. Noh sitten jos ojitetaan uudelleen ja perataan ojia niin prosessi jatkuu, itse olen mitannut kolmesataa kuutioisessa turvekangas kuusikossa turpeen paksuuudeksi kolme metriä.  Paljonko sitä turvetta pitikään olla että kivennäismaa muuttuu turvemaaksi, siinä se raja on, sitten sturvesuo ei suo antejaan.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 166)