Keskustelut Tekniikka "Oikeaoppinen ketjun teroitus"

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 236)
  • jees h-valta

    Arto on varmasti kovan tason metsuri, sen on juttujen hengestä kyllä huomannut. Hiukan kallellaan liikaa yhden sahamerkin suuntaan mutta varmasti ymmärrettävää, sen merkin maahantuoja on ymmärtänyt mistä narusta kuuluu nyppiä. Näin kun ite on kaupallisella työllä ittensä ikänsä elättänyt tajuaa Artoa kyllä hyvin. Kyllä minäkin olen milloin minkäkin mies ollut henkeen ja vereen. Milloin Jämän, milloin Jäspin, milloin Grundfosin tai Oilonin jne, jne. Se vain kuuluu kuvioon silloin kun siitä hiukan saa mammonaa ja mielihyvää. Lisänä siinä tavallaan saa tietynlaisen maineen kun teet sitä ihmisten keskellä ja pidät puolesi todella kovassa maaseutumaailman ennakkoluuloisessa ilmapiirissä. Minä ainakin olen aina ollut luonteeltani sellainen että jokainen isäntä joka on joutunut vetämään tilaukseen nimen alle on ollut suuri henkinen voitto. Yleensähän siinä oli tietty kaava millä se vain läpi runnottiin. Köökin kauttakin joskus nk.

    jees h-valta

    Ja vot, se paras tilanne oli kun sai vielä paikallisesti kovimman maineisen ja tunnetun putkimiehen lausumaan edes että, ”mää ny tiiä mut ommää niit ny jokusen laittanu eikä pahempia oo mummiälest kuulunu” nin sai jo lähetyslistaa alkaa kaivella että jos tuohon nimmee alle, Kiitos!

    Visakallo Visakallo

    Arto on kirjoitellut täällä paljon ihan asiaakin, mutta silloin kun aletaan raivaamaan tavallisella Huskun terällä viisi hehtaaria normaalia taimikkoa ilman teroitusta, niin sellaista terän teroitusta ei olekaan, että se onnistuu.

    MIKANDER

    Kyllä on satusetien puheita 5.hehtaariataimikkoa peltiterällä

    Viilamatta  rupeaa oleen loppuvaihessa aika huonootto

    terällä menee polttamalla  helpomalla pääsee kuin

    Viilaa  2.tankinjälkeen  vaikka urkalla sahaisit

    Tai vaihdat terän jos ei urakka kärsi viilata’

    koillis lappi

    Jätkälle Ei teräväkulmainen ketju ole hyvä hirrelläkään.Herkkä siitä kulmastaan,jos hipasee johonkin niin kulma ”murtuu”ja viilaus maistuu.Pyöreä kulma aivan toinen.

    Sittepä kysymys.Mitähän varten viilassa on ne”kierteet”?Ja toinen perään.Vieläkö myydään 4 millistä ketjua jota aikoinaan ”jääteräksi” kutsuttiin?.

     

    .

     

     

    Jätkä

    koillis lappi:”-

    Jätkälle Ei teräväkulmainen ketju ole hyvä hirrelläkään.Herkkä siitä kulmastaan,jos hipasee johonkin niin kulma ”murtuu”ja viilaus maistuu.Pyöreä kulma aivan toinen.

    Sittepä kysymys.Mitähän varten viilassa on ne”kierteet”?Ja toinen perään.Vieläkö myydään 4 millistä ketjua jota aikoinaan ”jääteräksi” kutsuttiin?.”

    Toki se nurkka on arka kosketukselle, ihmettelen sitä, että ketjua aikoinaan sanottiin ”kiviketjuksi, tai hiekkaketjuksi”. Sillä saa kuitenkin helposti tarkemman sahauksen kuin pyöreänurkkaisella. Esim. oksanpatit jäisestäkin puusta saa helposti ”höylättyä” pois. Samoin silloin, kun esim tyvileikkoa pitää oikaista erittäin vähän ja puu on jäässä.

    Mielestäni hirrenveistossa olisi hyvä olla 2 – 3 erilaista sahaa ja erilaisilla terillä. Kuitenkin kaikki ehdottoman teräviä.

    Me käytimme metsäoppilaitoksilla vain pyöreäkulmaisia ketjuja ja syynä oli se, että kun meillä oli erilaisia ketjuja, niin sällit viilasivat aina väärän kokoisilla viiloilla.

    Viilan kierre on varmaan (arvio, en ole tullut kysyneeksi) – siksi, että viilan jälki tulee sileämpi, kun hakut ovat kierteellä.

    ”Jääterä” on outo nimitys. Tarkoitatko ketjua, jonka teroitus ohjeen mukaan tehdään neljän millin viilalla?

     

    AMMATTIMIES AMMATTIMIES

    MINÄ OLEN RAVAU SAHAN,J0KAN TANKINLISELAN VIILANTUT TERÄN E1,VIE PALION A1KOJA KUN,ON VIILAUS TEKNINKA KOHTILAAN.E1 OLEN VAROJA SAHATA,POLTAMALA KUN ON PITÄÄ,SAATA ALUETA A1KANSEKSI KUN.PA1NAN URAKALA ON PITÄÄ JÄÄTÄ,LE1PÄN PÄÄLEN MUUTANKIN KUN,YLÄN HUULI.URAKALA KUN PA1NETAAN NIIN,TERÄN ON PITÄÄ OLTA KOKO,A1KAN HUIPU TIKISÄ KUN,TAKSAT ON KIRETÄ.VIILAN KUSTANTUSKISA E1 PITÄ,SÄÄSTELTÄ SE SÄSTÖ TULEE,HINTOHINSA KUN TILI PUSI,JÄÄ KÖYKÄNSEKSI.

    Metsuri motokuski

    Olen samaa mieltä eikä nuo viilat ole edes kuluerä jos niitä kesäkaudessa puolenkymmentä menee ja teriä pari kappaletta.

    Jätkä

    Tuo Mm:n arvio on lähelle totuutta sikälis, että ketjua kohti menee 2 -3 viilaa, jos ei päästä viilaa kastumaan, eikä katkaise sitä vahingossa.

    Hyvällä viilalla saa todella helposti ja hyvin hampaat halutuksi, niissäkin on suuria eroja (viiloissa) ja kannattaa hieman vertailla laatuja.

    kuusessa ollaan

    Moni viila alkaa toimimaan, kun sen pyyhäisee pyöräyttämällä rätissä puhtaaksi. Mutta eroja on tosiaan viiloissa, osa niin pehmeitä, ettei 4 millisellä meinaa pystyä viilaamaan…viila alkaa taipumaan pienestäkin painalluksesta.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 236)