Keskustelut Tekniikka "Oikeaoppinen ketjun teroitus"

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 236)
  • Jätkä

    <div class=”comment__text”>

    Tuon teikäläisen päivä metsässä loppuu lyhyeen, kun terälaipan kiinnitys mutterit tippuu hankeen viimeistään ensimmäistä puuta karsiessa.

    Jos nyt kiristämättömällä ketjulla saa edes puuta nurin.

    Metsurien kisoissahan sahaan ei saa koskea laipankäännön jälkeen ,kun seuraava laji on karsinta.

    – Metsurien kisoissa laipanmutterit kyllä pysyy niiden tehtävien ajan. Laipankäännön jälkeen on tehtävänä Alta -päältäsahaus, jota ennen saa halutessaan korjata teränasennuksen, tosin siitä menettää tehtävän pisteet ja sakkoa tulee 50 pistettä.

    Tolopaiselle: Jos ja kun Huskusta on lähtenyt ketju kesken sahauksen pois paikaltaan, takoo se niin purusuojan kiinnityskohtaa, että sen kiiltävää alumiinipintaa on hieman viilattava laipan uran kohdalta. Sen jälkeen taas sujuu.

    </div>

    rame

    Viitisen minuuttia siinä menee terän vaihdossa ja laipan käännössä kun samalla pudottelen suurimmat moskat sisuksista, en sitä kyllä päivän päätteeksi kasoista huomaa että hitaasti se vaihtohomma kävi. Enemmän kasoihin vaikuttaa näillä keleillä onko lunta polviin vai muniin asti.

    Joskus kyllä kilpailtukkin nopeudesta, armeijassa ”pura ja kokoa” huppu päässä rynkkyä. Muistaakseni puolipäiväkuntsarin sain kun olin kolmen joukossa alokasaikana, samoin taisi käydä suunnistuksessa.

    Palvelusaseena oli kuitenkin siihen aikaan pystykorva, ei edes ammuttu rynkyllä, konepistoolilla kylläkin päästiin sarjaa ampumaan.

    Koulutuksissa jostain syystä kannoin Lahti-Salorantaa, sillä sitten suojatulta puupäillä.

    Tolopainen

    En ole huomannut, että laipanvaihdossa olisi mitään kiirettä, yleensä on kuukausia aikaa sitä harkita. Kerran tuulenpuuska kaatoi ison koivun nopeasti väärään suuntaan ja laippa litistyi, joutui vaihtamaan.

    AMMATTIMIES

    TIILISÄ ON LA1NPANKIN KIINTITYS,KOHTILAAN E1 OLEN TARVINTUT,MUTERIA LUMIN HANKISTA ETIÄ.EN TIETÄN MITENKÄN ON,HUSEN TILANTE VIELÄKÖN ONKON,VANHAN A1KAN KIINTINTYS LA1PASA.SEKÄN MIKÄN ON SE,HUSEN LAATU TÄNÄN PÄINÄNÄ.SIINÄ E1 KAUVAN URAKA MIES,VANHENE KUN TIILISÄ KUN,LA1PAN KÄNTÄÄ.

    sata

    Tulee tässä mieleen, että kaikkia se ”Saku” keksii.

    Kyllä viilaa kannattaa säästää ja liikuttaa sitä sen rakeenteellisen muodon mukaan, onhan se hinnaltaan lähes ketjun hintainen.  Viilan suunta on entinen ja esiintulleet purseet irtoavat ensikosketuksesta puuhun.

    Kuka muuten väittää niin esittäköön puolueettoman ( ei käsivaralla tehtyä?) tutkimuksen.

    Jätkä

    Niin! En ole kokeillut viilalla porakoneella pyörittäen, muuta en ole kokenut tarvettakaan, koska viilaus ei ole ollut minulle minkäänlainen ongelma sen jälkeen, kun keksin, että uusi viila puree aivan eri malliin kuin rasvainen – ruosteinen viila.

    Pidän yleensä viilasta hyvää huolta, enkä anna sen oikeasti kastua. Kopsauttelen sitä usein ja pyöräytän sitä hieman silloin tällöin. Siksi en pidä sellaisista ohjureista, joissa viila on kiinni jossain.

    Viilan hinta on paljon siedettävämpi, kun niitä ostaa tusinoittain. Arska sanoi: ”Älä sano, montako viilaa ostat, vaan sano, montako tusinaa ostat”. Ja todentotta: – Kymmenen tusinaa Arskalta maksoi saman verran kuin kymmenen viilaa osuuskaupasta, tosin bonusta ei saanut.

    Elfingiltä saimme akkukäyttöisen hiomakoneen, jolla pyöritettiin hiomatahnan kanssa pientä hiomapuikkoa. Paskat! Ei sillä mitään tehnyt.

    Jätkä

    Katsele Tilhin teräketjupaketissa olevia tietoja kaikista merkin ketjuista.

    Jotkut täällä kovina ammattimiehinä esiintyvät ovat jatkuvasti kouhottaneet purupiikin reippaasta alentamisesta.

    Tilhin ketjujen valmistaja on päätynyt seuraavaan: Pienin lastunvahvuus on 0.45 mm.- Paksuin lastu on suosituksissa 0,8 mm. Oman kokemukseni perusteella  (jota ei ole vähän) suosittelen, että karheimmassakaan ketjussa ei ylitettäisi 1 :n millimetrin lastua.

    Nuo esitetyt ”urakkapyssyt” ovat kuitenkin olleet tolloja harrastelijoita, jotka eivät tajua ketjun teroituksesta mitään.

    Merkillepantavaa on, että kouruhampaan teroituksessa etukulmaksi on oikein painettu ohje jopa vain 60 astetta ja pystyimpänä se on 75 astetta. (Näin muuttuu maailma, Eskoseni). ”Haukannokalle” pitää kouru teroittaa, mutta siltikään en usko, että teroituskoneella saadaan kouruun paras muoto lastun irroittamiseen, vaan se on viilalla tehtävä.

    Tolopainen

    Ei ole maailma muuttunut mihinkää, teroituskulma on pyörimissuuntaan edelleen 30 astetta ja toiseen suuntaan 60, se on suorakulma edelleen  90 astetta, eikä veden kiehumispiste.

    Jätkä

    Et tainnut katsella samaa listaa kuin minä. Teroituskulmaksi mainitaan myös 10 astetta, toisesta suunnasta ei puhuta mitään, mutta pitkällisen harkinnan jälkeen päättelen sen olevan 80 astetta.

    petep

    Sehän vois olla hyvä sivubisnes alkaa viilaamaan ketjuja eläkepäivillä …

Esillä 10 vastausta, 221 - 230 (kaikkiaan 236)