Keskustelut Tekniikka "Oikeaoppinen ketjun teroitus"

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 236)
  • kuusessa ollaan

    Kyllä monelle motokuskille riittää ihan normi työpäivä aiheen parissa, ei siinä enää iltaisin kiinnosta viettää aikaa teroituskoneen ääressä…

    Yrittäjät ovatkin sitten oma lukunsa, mutta moni on laskenut, että teroituspalvelu on paljon tehokkaampi kuin oman ajan kuluttaminen, sillä yrittäjyyteen kuuluu nykyisin todella paljon ”sivutyötä”. Teroituspalveluun lähetetään laatikollinen ketjuja, jotka palaavat kunnostettuna, eli kunnoltaan tarkistettuna ja öljyttynä. Automaattikoneiden teroituksen laatukin on käsikoneita parempi, pudottavat purupiikinkin samalla.

    Motoissa ketjut tuhoutuvat enimmäkseen kertalaakista, kiveen sahauksesta tai risun heittäessä pois päältä ja ketjun katketessa. Moottorisahahommat on eri juttu.

    harrastelija harrastelija

    Tolopainen: $Eikö tuo teroitus olisi sopivaa iltapuhdetta motokuskille ja saisi lisäansiota vaikka vitosen ketjulta. Ei tuohon  kummosta konetta tarvi. Jos motolla sahataan samalla ketjulla yksi työvuoro, se kai tarkoittaa sahausmäärässä samaa kuin metsuri sahaisi ketjulla viikon ilman teroitusta. $

    Mitä motoyrittäjiä olen asiakkaana seurannut, niin nippu ketjuja menee kerrallaan teroituyrittäjälle. Takavuosina näin sattumoisin, kun kuljettaja teroitti terän tauolla itse.

    Muutatma klapikone on ollut jossa on m.sahaketju. Paikallaan teroitus oli hankala, joten vaihdoin tylsän terävään ja teroitin sitten useamman ketjun kerrallaan taukotuvassa teroituskoneella. Samalla koneella teroitin myös m.sahan teriä.

    Nykyisellä klapikoneella on katkaisu 700 mm:n kovapalasirkkelillä. Sillä katkoo n. 1 000 i-m3 yhdellä huollolla. Teroitus, terähuolto, palojen uusinta tarvittaessa, terän jännitys, tehdään ao yrittäjällä.

    Metsuri motokuski

    Minulla ainakin menee nykyään yhdestä – kolmeen terään päivässä. Joskus useampikin riippuen maastosta ja metsän peitteisyydestä. Yleensä ensiharvennuksella menee eniten.

    AMMATTIMIES AMMATTIMIES

    MINÄ EN OLEN TEHTYT,MUSTIA KANTOJA VAIN OLEN A1NA,PITÄNTYT TERÄN KETIUN HUIPU TIKISÄ.MYÖSKIN EN LÄHTE METÄÄN JOS,KUN SAHA E1 OLE HUIPUN TIKISÄ.URAKA MIES KUN VA1HTAN,UUTEN KETIUN NIIN.ON PITÄÄ PUTOTAA PURU,PIIKI HETI ALAS E1,AHTISTA SEKÄN KETIU PUREE,HYVIN.MYÖSKIN ON SAHASA PITÄÄ OLTA,SITÄ MAKOSAA LÖYLYÄ SEKÄN KUN,SAHATAAN HUIPU URAKA TASOLA NIIN,ON PITÄÄ SAHAN OLTA LUOTENTAVA.

    jees h-valta

    Noita ohjeita varmasti saa lähes joka torin ”parlamenteista”. Olisi kuitenkin pareen ettei tuollaisia julkisuuteen sepitettäisi ettei ketään kevyempi harrastaja tapa itteään sahalla jonka ketju on erittäin takapotkuvaarallinen. Jopa jätkälle tunnustus ettei tuollaista sentään ole täälläkään ”neuvonut”. Hän sentään neuvoi oikein että vasta kotvan kulutettuun ketjuun purupiikin laskua sopii viilata. Sahan on hyvä olla aina tikissä mutta ittensä tappamiseen tai vammauttamiseen se on kyllä huono laite. Jos olet nimimerkkisi kaltainen ammattimies lakkaa suoltamasta täysin vinoon suuntautunutta sahan huoltamista. Muka ammattimiehenä!

    Jätkä

    Tuo purupiikin pudottaminen rakasti kuuluu jonnekin -50 luvulle, ei ole tätä päivää.  Ainoa vaihtoehto on, kun sahataan jäätä. Jäänsahaajat smirklaavat koko piikin pois, mutta sillä ei voi enää sahata.

    En ymmärrä tuota itseään AMMATTIMIEHEKSI nimittävän logiikkaa. Hän ei selvästi osaa teroittaa terää purevaksi ja leikkaavaksi.

    Kyllä sen pitäisi jo korvan sanoa, leikkaako saha täydellä tehollansa. Silloin se leikkaa niin, että ei tarvitse tehdä syöttöliikettä lainkaan, eikä keventää, vaan terä vetää sahan omalla voimallaan puuhun.

    Muistan, kun menin ensimmäiseen sahauskilpailuun, oli kyseessä SM-kisat Tampereella. Sahan maahantuojan ”valmentaja” soitti etukäteen ja käski tulla sahan kanssa hänen esittelymökkiinsä, että hän laittaa sahan kuntoon. Sanoin hänelle, että se on kaikin puolin iskukunnossa. Äijä nauroi ja sanoi, että niin ne kaikki luulee.

    Menin sahani kanssa hänen luo, ukko nykäisi sahan käyntiin ja huudatti sitä hetken, mittasi kierrokset ja sanoi: HYVÄ.

    Sitten hän nosti pölkyn pätkän pystyyn ja sahasi siitä pystyasennossa kiekon YHDELLÄ KÄDELLÄ. Yksi kiekko riitti, ukko sanoi HYVÄ ON.

    Sanonpahan vaan, että pankaa 15 -20 senttiä paksu puolen metrin pölli vaneerilevyn päälle pystyyn ja sahatkaa siitä kiekko. Hetken voi joutua harjoittelemaan ja AMMATTIMIEHELTÄ jää ikuisiksi ajoiksi sahaamatta, se on varma.

    Pienviljelijän poika

    Kummallista meuhkaamista ketjun terotuksesta ? Kyllä purupiikkiä voi alentaa silloin kun on tarvis, mutta kohtuudella ja järjen käyttö on tässäkin asiassa suotavaa. Huomaahan sen tarpeen, millon tarviaa laskea

     

    Jätkä

    Kummallisia purupiikin alentajia. Uudesta ketjusta ei puuta sahattaessa tarvitse alentaa piikkiä ja sitten kun alennetaan, niin kaikkia piikkejä tasan saman verran.

    Hyvin moni ei huomaa tarvetta, vaan sahaa ketjun loppuun alentamatta missään vaiheessa.

    harrastelija harrastelija

    Tuo on aika mielenkiintoinen asia, selitäppä ”Jätkä”, miten se on mahdollista? Joskus on tullut lasketuksi purupiikkiä niin paljon, että ensin nykii kovasti ja sitten katkaisee ketjun!

    Hammas näyttää kyllä laskevan kuluessa, mutta samalla väli purupiikin ja hampaan suun välillä kasvaa. Onko ketjun valmistaja miettinyt tuon hampaan kulumisen ja välin kasvun niin pitkälle, että purupiikkiä ei tosiaankaan tarvitse välillä alentaa?

    Visakallo Visakallo

    Minä en ole juuri koskaan purupiikkiä viilannut, koska siihen ei ole olut tarvettakaan.

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 236)