Keskustelut Metsänhoito Oi rikas Suomenmaa

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 54)
  • Oi rikas Suomenmaa

    Tuoreessa Mt:ssa Suomen luonnonsuojeluliitto H Höltän sanomana vaatii äskettäisten luonnonmetsiin kohdistuvien myrskytuhopuiden korjuun lopettamista. Ei edes tuon mittaluokan metsätuho riitä, kuin että puut olisi jätettävä ötököiden ruuaksi. Lahopuuta ei muka ole eikä jää joka tapauksessa riittävästi.

    Kumma kuin ei jo vaadita loppujenkin tuho-alueiden riekaleiden räjäyttämistä?

  • Puuki

    Sieltä MH:n metsistäkin ne kaarnakuoriaiset leviäisi ympäristöön, jos kaikki puut jätettäisiin korjaamatta.    Kuka sitten kustantaisi tuhojen aiheuttamat kulut ?

    Metsälain mukaan pitää myös suojelualueilta ym. kohteista poista ylimääräiset tuhopuut jotta vältytään liian suurilta ötökkätuhoilta ympäristössä.  Max 10 mottia/ha kuusikoissa ja 20 mottia männiköissä  on raja jonka saa jättää.  (Tai vähän pienempikin  määrä jos puut on isoja) .    Isoja alueita ns. luonnonmetsiä  on tuhoutunut maailmalla  tuhojen takia.  Ja hiilinielut on muuttuneet -lähteiksi.  Sekö on ls:n tavoite täälläkin ?

    A.Jalkanen

    Missä kohtaa lakitekstiä se sanotaan että tuhopuut pitää poistaa suojelualueilta? Aiheesta oli keskustelua Metsäasiantuntijat-ryhmässä FB:ssä ja tuohon ei osannut kukaan vastata. Että pitääkö tai saako ne korjata. Entä saako/pitääkö ne korjata metsä- ja ls-lain tärkeiltä elinympäristöiltä.

    Entä miten lasketaan se 10 mottia hehtaarille? Jos jossain kohtaa on yksittäinen iso tuulenkaatokasa ja sen ympäristössä ei ole yhtään kaatunutta isolla alueella? Tämä yksi kasa ei vielä aiheuttane suurta metsätuhoriskiä.

    Puuki

    No  minä vastaan sitten , että pitää hoitaa ylimääräiset puut pois.   Tieto on saatu MK:n Metsoalueiden kartoituksia tekevältä henkilöltä.    Jos metsokohteella tulee iso tuulituho,niin mo korjaa puut pois ja maksaa korvauksesta osan takasin valtiolle.    Ls-lain perusteella suojelluilta kohteilta ei ole niin varmaa mitä pitää tehdä.  Mutta samalla lailla ne ötökät saattaa levitä sieltäkin , jos on paljon havupuuta nurin.  Silloin ollaan samassa tilanteessa ympäristön metsiin nähden ; mo voi  joutua korvaamaan naapurien metsien luonnontuhoja.

    Jos on yksi iso rytö /ha niin se puumäärä  saa minun käsityksen mukaan olla, jos pysyy sen ha-puulajikohtaisen mottirajan alapuolella. Tienvarressakin voi olla puukasa joka olisi vietävä pois (tai muuten suojata)  ennen määräaikoja mutta metsälain mukaan  ei ole pakko viedä, jos puumäärä on riittävän pieni.     Tänä kesänä oli tavallista enemmän ainakin tikaskuoriaisia liikkeellä ja pinojen havupuissa niitä oli toisin paikoin runsaasti.   Pienemmätkin määrät voi hyvänä ötökkäkesänä aiheuttaa ongelmia , jos kaarnakuoriaiset (kirjanpainajat)  pääsee iskeytymään puihin vaikka useamman kerran .

    A.Jalkanen

    Kiitos Puuki. Itse soittaisin metsäkeskukseen ja pyytäisin lain tulkintaa, jos tuollainen tilanne tulisi.

    Asta-myrsky jätti Etelä-Konnevesi -järven saariin runsaasti tuhopuuta. Yksi 150 hehtaarin metsätilakin rauhoitettiin. Paikalliset olivat metsätuhoista huolissaan. En tiedä onko korvauksia maksettu, mutta 150 hehtaaria on jo sellainen alue että varmaan on tuottanut kuoriaisia.

    mehtäukko

    On alkanut kyllästyttää koko ötököiden paapominen. Kun mittasuhteet,järjen vähyys ja pöljyyden paljous nousevat korkeisiin käppyröihin , v-käyrä seuraa perästä.

    Poliiseilta loppuu rahat. Nekin susien takia kiertävät virattomat ukot joutaisivat lopetaa moinen pelleily ja keskittyä konnien jahtaamiseen!

    isaskar keturi

    Kyllä se taitaa olla niin, että myös suojelualueilta lähteneet tuhot pitää korvata. Se on se lisähinta suojelulle, ellei tuhopuita korjata.

    Kyllä taas on tullut liikuttua Suomea ristiin rastiin ja ei voi olla ihmettelemättä puheita siitä, että ”metsät loppuu” ”pelkkää puupelto” jne. Kun ei teiden varsillakaan ole Suomessa enää muuta kuin metsää ja pääasiassa hoitamatonta sekametsää.

    Gla

    AJ: ”Itse soittaisin metsäkeskukseen ja pyytäisin lain tulkintaa, jos tuollainen tilanne tulisi.”

    Minusta pelisäännöt pitää olla selvillä silloin, kun sopimusta tekee. Ei vasta, kun nimi on paperissa ja puut kumossa.

    A.Jalkanen

    Totta! Mutta ei metsä- ja ls lakien luontotyypeistä ole olemassa sopimuksia.

    Gla

    Eikö edellä puhuttu metso- ja luonnonsuojelualueista? Niitä tulee yksityisten maille vain sopimuksen perusteella.

     

    A.Jalkanen

    Kyllä, mutta samalla lailla hakkuurajoituksia on myös lakikohteissa. Pyytäisin siis lain tulkintaa jos suunnittelisin niihin myrskytuhojen korjuuta.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 54)