Keskustelut Metsänhoito Ohjeet hirvilaidunten hoitoon

Esillä 9 vastausta, 81 - 89 (kaikkiaan 89)
  • Ohjeet hirvilaidunten hoitoon

    ”Metsätalouden kehittämiskeskus Tapio julkaisi äskettäin suositukset hirvialueiden metsien hoitoon. Projektin päällikkönä toiminut Klaus Yrjönen kertoo, että lähtökohtana oli sovittaa yhteen puuntuotanto ja elinvoimainen hirvikanta.”

    Suositusten laadintaan on osallistunut myös maa- ja metsätaloustieteiden tohtori Ari Lääperi, joka kannustaa rakentamaan ranka-aitoja, joihin tarpeet voi kerätä riukuvaiheen metsiköistä: ”Kaksi metriä korkea aita ja viisi vaakarankaa riittää hirvelle. Peuroille rankoja pitää olla tiheämmässä.” On kuitenkin alueita, joilla metsänkasvatus on lähes toivotonta. Ne tulisi Ari Lääperin mielestä varata hirville.

    Nämä pätevät ohjeet on julkaistu metsälehdessä (8/2007).

  • Puuki

    Jos vääntää taimikkoon lämpimiä torttuja sinne tänne, niin luulisi hajustuksen toimivan. Onko muut kokeilleet kuin jeeshvalta ? Pakkasen estoa sekaan kanisterista ja appelsiininkuoria yms. niin siinä on varmaan toimiva coctail.

    ate

    Jees, ihmisen nokkaan trico ei tuoksu mitenkään erityisen voimakkaasti. Mikä siinä on se syöntiä estävä asia, haju, maku vai sekä että, sitä en osaa sanoa. Mutta tehokasta se ainakin minun käytössä on ollut ja teho tuntuu säilyvän talven ylitse.

    Oleellinen ero saippuoihin on myös siinä, että ainetta on ruiskutettu männyn latvoihin, jolloin ainetta (tuoksuineen) on hyvin tasaisesti juuri siellä missä pitää.

    Osta ensi syksynä pönttö ja kokeile. Levityksessä kannattaa olla tarkkana, että kasvustot ovat kuivia ja aine ehtii kuivua ennen sateita tai yökastetta.

     

    Gla Gla

    Pystykorvat: ”Eikö kukaan enää muista saippuapalojen ripustamista puunoksiin muovsten rasianpuolikkaiden sateelta suojaamina. Semmoinenhan oli ennen Tricoa kovinkin suositeltu keino.”

    Suositeltu oli, mutta toimivuutta ei ole osoitettu.

    Appelsiinin kuoria en ole kokeillut. Mandariinin kuoret jätin raivaustyömaan taukopaikalle. Yhtenä päivänä oli hirvi kulkenut työmaan poikki kesken päivän. Seuraavana aamuna oli tullut lisää jälkiä työmaalle.

    jees h-valta

    Uskoisin Puukin idean hyvin toimivan. Pittää vain olla hätä lähes käes.

    MJO

    Minusta tuntuu, että edellisen vuoden trico ruiskutuksella voi olla vaikutusta, vaikkei kesän latvassa ole lainkaan ainetta. Siinä tapauksessa hajullakin olisi merkitystä.

    Tietysti tämä on hyvin pieni omakohtainen otanta.

    Saippuapalatkin olen kokeillut, eikä ollut mitään vaikutusta. Tai ainakin hyvin kelpasi taimet. Voi olla myös väärän merkkistä saippuaa.

    Gla Gla

    Ennemminkin haluan uskoa, että vuodesta toiseen toistuva Trico-käsittely saa hirvet oppimaan, ettei siinä taimikossa ole mitään kiinnostavaa.

    jees h-valta

    Aivan samoin uskon asia on että kun vien voimakkaasti oudolta tuoksuvia jätöksiä kotitaloudesta se pitää taimikon nyt rauhassa sen muutaman vuoden kun se vielä on altis tuhoille. Tuolla kasvulla se on korkeintaan kolme vuotta enää. Saan keskittyä lähempänä kylää olevan mäntytaimikon suojeluun. Sinne laitan lisää aitaa.

    Metsuri motokuski

    Toivottavasti et saa jesse syytettä laittomasta roskaamisesta kun kotitalousjätteitä metsään raahaat.

    jees h-valta

    Ei se sieltä kenenkään silmään ota enää kun lumet sulaa. Kaikki tummuu ja maatuu eikä mitään ruokaisampaa tietenkään viedä. Ne sitäpaitsi on pienten taimien alla koska myös lumelta siellä suojassa. Ei näy ohikulkevalle. Noh, ehkä joku kananmunan kuori saattaa olla joukossa jotka loistaa mutta senhän luonnossa ei pitäisi häiritä koska lintujen munankuoret yleensäkin jää luontoon.

Esillä 9 vastausta, 81 - 89 (kaikkiaan 89)