Keskustelut Metsänomistus Nyt se sitten tuli ! Junalasti kivihiiltä Keljoon!

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 66)
  • Nyt se sitten tuli ! Junalasti kivihiiltä Keljoon!

    Jyväskylän Keljon voimalaitoksella piti polttaa kotimaista , mutta näin siinä sitten kävi. Turve ei riitä ja puun tukipolttoaineeksi tarvitaan kivihiiltä . Ihan Uralin takaa jouduttiin tätä ”uusiutuvaa kotimaista ” rahtaamaan junalasteittain.

    Kommentti Lahtosen palstan puolelta kirvoittamaan keskustelua :

    ” REETU: (2013-10-23 22:45:23)
    ja paskat,jyväskylä saastepilvien peitossa ja allergiaa rehottaa..perkele,ei varmasti olis tullu lupaa rakentaa keskelle kaupunkia hiilivoimalaa mutta herrat juonivat sen!!!niin loppu kannonnosto kuin seinään ja metsätähteen menekki hiipui sekä mites nuorten metsien kunnostukset!!?jumalauta metsät rehottavat kotimaista energiaa ja töitä olis kaikille haluaville…!urakoitsijat laittoivat jos minkälaista kantopilkkuria ja energiakouraa sekä energiaa-autoja,nyt sen näkee yrittäjien konkurseissa jotka uskoivat jälleen kerran tyhjiä teollisuuden ja hallituksen lupauksia ja valkoisia valheita!!!eikä paljon sääliä tunneta taaskaan…vittu tykin ruuaksi kaikki päättäjät jotka vain keskenään riitelevät jostain tupakkalaista ym joutavasta…kyllä kokoomus etunenässä tietää miten tavalliset ihmiset laitetaan ahdinkoon ja missä ovat vihreät piipertäjät jotka muka ympäristö asioista valittävät??no sehän jo nähty esim talvivaaran kohdalla että ministeri niinistö tykkää mustasta bemarista enempi kuin asioista joiden puolesta puhuvat eikä taida arhinmäkikään enää paljon pyöräillä työmatkoja….ei muuta kuin lihoiksi ja koko loppukin suomi saatana…”

  • 6 m3

    Koneyrittäjät: Puuenergian työpaikat tuplattavissa helposti.

    Metsäenergian hankinta työllistää maakunnissa jo noin 2000 henkilötyövuotta kone-, haketus- ja kuljetusyrityksissä. Kerrannaisvaikutukset nostavat määrän lähes kaksinkertaisiksi, laskee Koneyrittäjien liitto.
    Liiton puheenjohtaja Asko Piirainen mukaan Suomessa voitaisiin kaksinkertaistaa työllisten määrä jo tällä vuosikymmenellä pelkästään nykyisten ja rakenteilla olevien laitosten avulla, kunhan kotimaisiin energialähteisiin tehdään oikeanlaisia vero- ja tukipäätöksiä seka liikenneverkostosta huolehditaan.

    Esimerkkinä Koneyrittäjien liitto mainitsee kuntakeskuksessa sijaitsevan lämpölaitoksen, joka käyttää n. 20 000 kuutiometriä puuta vuodessa. Energiasisältö on tällöin n. 40 GWh.
    Tällaisen laitoksen puuhuollon järjestäminen synnyttää Koneyrittäjien liiton mukaan paikallisesti n. 400 000 euron liiketoiminnan. Energiapuun hankinta työllistää 4-6 henkilöä.
    Puunmyynti tuloja sekä palkkatuloja Koneyrittäjät laskevat kertyvän n. 200 000 euroa.

    Koneviesti 24.10.2013

    abietis

    Thjaa, ei tainnut kejun laitoksen osto mennä kuin Ratulassa.

    Sisältä kattila alaa seuranneena; kävi niin että toimittaja myi sen mitä tilaaja tilasi.

    Tilaaja vaan ei tiennyt mitä sen olisi pitänyt tilata. Poliittiset päättäjät ja osaamattomat virkamiehet, siinä se.
    JKL yritti vielä vetää toimittajaa vastuuseen omista virheistään ja hävisi.

    Taisi vielä käydä niin että unelmat polttoaineesta törmäsivät logistiikka ongelmiin.

    Mutta onneksi muillakin kunnilla ja valtiolla on ollut yhtä huono herraonni.

    6 m3

    Sitä se kilpailutus teettää.
    Ostaja ostaa, myyjä myy, käräjiä käydään jälkeenpäin kun huomataan ettei kampe sovellu suunniteltuu käyttötarkoitukseen. 🙂

    Myös kilpailutusta ja hankintoja lähipiirissä seuranneena tuo on tullut havaittua.

    Gla

    ”Esimerkkinä Koneyrittäjien liitto mainitsee kuntakeskuksessa sijaitsevan lämpölaitoksen, joka käyttää n. 20 000 kuutiometriä puuta vuodessa. Energiasisältö on tällöin n. 40 GWh.
    Tällaisen laitoksen puuhuollon järjestäminen synnyttää Koneyrittäjien liiton mukaan paikallisesti n. 400 000 euron liiketoiminnan. Energiapuun hankinta työllistää 4-6 henkilöä.”

    Varmaan kivihiilen käsittelykin työllistää, joten kokonaan uusia työpaikkoja ei kotimaiseen polttoaineeseen siirtyminen kaikilta osin tuo. Mutta mielummin silti käsitellään kotimista ja uusiutuvaa, kuin ulkomaista ja tuontitavaraa. Juulisi Juttaakin kiinnostavan.

    Niko

    Olen Glan kanssa samaa mieltä periaatteesta. Kysymys on kuitenkin, ainakin tuon linkin mukaan, aika marginaalinen. Toisaalta tässä taloudellisessa tilanteessa käännetään vieläkin pienempiä kiviä saästöjen etsimiseksi.

    Tuosta jutusta ei käy oikein selvästi ilmi, että millaiset kustannusvaikutukset toisi tukien palauttaminen v. 2012 tasolle.

    -enimmillään 850 henkilötuovuotta
    -vaihtotaseen vaikutus 53 milj.

    http://www.verkkouutiset.fi/talous/kivihiili_puu_lauhdesahko-9200

    Metsuri motokuski

    Tässä on taas sellainen ketjun aloitus joka vain osin pitää paikkansa. On se kumma että näistä jutuista irroitetaan osatotuuksia ja niitä sitten yhdeistellään miten sattuu ja niistä saa helposti väärän kuvan asiaa tietämättömille.

    Tilanne on se että turvetta Keljonlahteen ei saatu riittävästi ja siten tukipolttoaineena joudutaan käyttämään kivihiiltä. Turpeen noston ongelmana ovat tuotannonkatkokset suolla ja valituksista johtuvat lykkäykset uusista soista. Keljonlahti rakennettiin pääosin turpeen varaan ja puun osuus suunniteltiin noin 50 % koska puun / metsähakken laatu ja saatavuus ei riitä pelkästään pääpolttoaineeksi. Puun ongelmana on myös se että se syövyttää (klooriyhdisteitä) kattilaa ja nyt tavoitteena on että kattilan tehoa nostetaan niin että 70 % olisi puuta. Syovyttävyys hoidetaan niin että siihen polttoaineeseen lisätään rikkiä, joka taas vastaavasti neutarlisoi klooriyhdisteitä. Kivihiilessä ja turpeessa on luonnostaan rikkiä ja siten niiden sekaan voidaan tietty määrä puuta syöttää ilman rikin lisäystä.

    Jokainen sen tietää että nykyisenlaisena toimena energiapuunpoltto ei ole tuon kokoluokan laitoksessa enää pääpolttoaine. Puusta ei irtoa niitä kilowatteja joita kovimmilla pakkasilla laitokselta vaaditaan. Sen vuoksi joudutaan ajamaan energiatehokkaampaa tavaraa kattilaan. Minusta Keljonlahti tekee ihan niin kuin pitääkin ja nuo ”lahtosen” sivun kirjoitukset voi heittää suoraan sinne…

    Pähkäilijä

    Jokainen sen tietää että nykyisenlaisena toimena energiapuunpoltto ei ole tuon kokoluokan laitoksessa enää pääpolttoaine. Puusta ei irtoa niitä kilowatteja joita kovimmilla pakkasilla laitokselta vaaditaan. Sen vuoksi joudutaan ajamaan energiatehokkaampaa tavaraa kattilaan.

    Lähetetty: 6 h, 53 min sitten
    Lähettäjä: Metsuri motokuski
    ############

    Keljonlahden teho on 370 MW, esimerkkinä Kaukaan voiman teho on 385 MW ja 80% on biopolttoainetta poltossa.

    EDIT

    Alholmens Kraft 550 MW laitos käyttää 40-60% puuta poltossaan omien sivujensa mukaan

    http://www.alholmenskraft.com/images/968c663c728582c30616b0aeb46b87db40a808e7-AHK_polttoainejakelu.jpg

    abietis

    Ennen kuin alkaa toistaa aivopesun aiheuttamia tuloksia polttoaineista kannattaa perehtyä mihin suomessa valmistettu kattila pystyy Ruotsissa.

    http://www.soderenergi.se/web/Detta_eldar_vi_idag.aspx

    Avaa tiedosto Våra bränslen. pdf

    Pruskoulun pakkoruotsillakin selviää ettei siellä polteta kivihiiltä (stenkol).

    ensolainen evakko

    Metsuri motokuski.

    En väitä vastaan antamaasi tietoa. Mutta kuka on keksinyt että puun klooriyhdisteet syövyttävät kattilaa? Tämä on vastoin kaikkia peruskemian oppeja.

    Teollisuudessa poltetaan (poltettiin) hyvin monenlaista ja vaihtelevaa tavaraa. Esim. sellutehtaiden kloorivalkaisun jälkeisten rejektien/ jätekuitujen poltossa ei esiintynyt mitään korroosio-ongelmia.
    Ainoa ongelma on ollut huono lämpöarvo (suuri kosteus eli matala kuiva-ainepitoisuus)

    Rikki on kohtalainen ongelma missä tahansa polttamisessa. Ei sitä kukaan havittele lisukkeeksi.

    Metsuri motokuski

    En minä ole mikään kattila-asiantuntija. Kirjoitin vain totuuden mitä paikallinen valtalehti jutussaan kirjoitti. En ottanut siitä erillisia lauseita enkä yhdistänyt niitä eri osakokonaisuuksiin niin kuin aloituksessa oli tehty. Keljonlahti on suunniteltu turpeelle ja puulle. Silloin kun voimala tehtiin ei turpeen haitoista tai saatavuudesta ollut harmainta ajatusta. Kivihiililaitteet sinne asennettiin vasta parisen vuotta sitten turpeen heikon saannin vuoksi. Ilmeisesti tuolle kattilatyypille tapahtuu tuota korroosiota puuta polttaessa josta lehdessä kirjoitettiin. On kuitenkin edullisempaa tuoda sitä kivihiiltä kuin uusia voimalaitoksen kattila kokonaan.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 66)